«Βέλη» Ντομπρόβσκις για υποκλοπές: Καταδικάζω τις παρακολουθήσεις, περιμένουμε εξηγήσεις για την εξαγωγή του Predator

«Βέλη» Ντομπρόβσκις για υποκλοπές: Καταδικάζω τις παρακολουθήσεις, περιμένουμε εξηγήσεις για την εξαγωγή του Predator

«Τέτοιου είδους κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δε πρέπει να γίνεται. Τα κατασκοπευτικά λογισμικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες χρήσεις τους που δεν είναι άλλες από την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της ασφάλειας», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Β. Ντομπρόβκσις, στην εισήγησή του στη διάρκεια συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πήρε θέση, καταδίκασε τις παρακολουθήσεις και επισήμανε ότι η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έχει απευθύνει αίτημα προς την Ελλάδα για διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγωγικές άδειες του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.

Ο κ. Ντομπρόβσκις επικαλέστηκε μάλιστα την καταγωγή του από τη Λετονία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, για να τονίσει ότι γνωρίζει τι σημαίνει ένα καθεστώς να παρακολουθεί τους πολίτες του.

Επιπλέον ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση καθώς επίσης και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Όπως αναφέρει εξάλλου σε σχετική ανάρτηση η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές Σόφι ιν’τ Βελντ, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

«Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε διευκρινίσεις από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τις εξαγωγές λογισμικών κατασκοπείας στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη. Καμία απάντηση μέχρι στιγμής» έγραψε χαρακτηριστικά σε tweet της η Σόφι ιν’τ Βελντ.

Διαβάστε επίσης:

Tο «προσχέδιο» της PEGA για παρακολουθήσεις ήταν μόνο μια πικρή πρόγευση για τον Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών – Η PEGA απαντά στο εξώδικο της Intellexa: «Ανυπομονούμε»

Λίστα Μητσοτάκη: Συνάντηση Κομισιόν με PEGA μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter