«Βέλη» Τσαβούσογλου κατά Ρωσίας και ΗΠΑ για στήριξη σε PKK και YPG

«Βέλη» Τσαβούσογλου κατά Ρωσίας και ΗΠΑ για στήριξη σε PKK και YPG

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με την στάση της Μόσχας και της Ουάσιγκτον στο συριακό ζήτημα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από ορισμένες περιοχές στη Συρία.

«Κατά την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, θα μιλήσουμε για τη Συρία. Επειδή (η αμερικανική πλευρά) συνεχίζει να υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν [σ.σ. PKK] και τις Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας [σ.σ. YPG]. Αυτό αποτελεί απειλή για εμάς. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δεν κράτησαν τον λόγο τους απέναντί μας. Συνεχίζουμε να λέμε σε αυτές τις χώρες ότι οι όροι των συμφωνιών του 2019 δεν έχουν εκπληρωθεί», είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσλογλου.

Ο υπουργός αναφερόταν στις συμφωνίες που έγιναν χωριστά με ΗΠΑ και τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά των ένοπλων κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία. Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες αφορούσαν την πλήρη αποχώρηση των κουρδικών σχηματισμών από την περιοχή της τουρκικής επιχείρησης, καθώς και την εδραίωση ορισμένων εδαφικών πραγματικοτήτων και τον τουρκικό έλεγχο στις περιοχές της επιχείρησης.

«Οι ΗΠΑ απέτυχαν επίσης να εκπληρώσουν τους όρους του σχεδίου 90 ημερών για τη Μανμπίτζ. Πρέπει λοιπόν να λογοδοτήσουν για τα λόγια τους. Θα το συζητήσουμε αυτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στις ΗΠΑ», δήλωσε. Αυτό το σχέδιο του 2018 περιελάμβανε επίσης την απόσυρση των κουρδικών σχηματισμών από τμήματα της βόρειας Συρίας.

Σημειώνεται πως ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 17 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Άσαντ: Ζητούμενο ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στη Συρία

Mε «επιχείρηση-δαγκάνα» η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «εξουδετέρωσε» 43 αντάρτες του PKK

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter