Βενιζέλος: «Πυρά» κατά Μητσοτάκη για τις υποκλοπές – Συντριπτικές οι επιπτώσεις από την υπόθεση Καϊλή

Βενιζέλος: «Πυρά» κατά Μητσοτάκη για τις υποκλοπές – Συντριπτικές οι επιπτώσεις από την υπόθεση Καϊλή

Από τη Μεσσηνία επέλεξε ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος να στείλει μηνύματα για τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή στον απόηχο της υπόθεσης Καϊλή αλλά και των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει να προβάλλει τις παρεμβάσεις του ως υπερκομματικές, αν και ουσιαστικά διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδικασίες συναινετικών λύσεων στο όνομα της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος.

Δείτε επίσης: Ιδού οι αποδείξεις που ζητάτε, κ. Μητσοτάκη

Ευθέως επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης των υποκλοπών ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος κρίνει ότι η μη διάψευση από την κυβέρνηση της ΝΔ των δημοσιευμένων στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη στοιχείων ισοδυναμεί με παραδοχή ότι όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Καλαμάτας εστιάζει στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την παρακολούθηση του του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, -χωρίς να αναφέρει ότι τα έφερε στο φως της δημοσιότητας το Documento – και τονίζει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και «άλλων αξιωματούχων». Παράλληλα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στην υπόθεση διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο και στην εμπλοκή της Εύας Καϊλή, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές». Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίζεται το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα (όπως και στην περίπτωση Καϊλή στο Βέλγιο, το πλαίσιο για το αυτόφωρο και προφυλάκιση εφαρμόστηκε και στην υπόθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, καταφέρεται κατά όσων θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση. Οποιοι κάνουν τέτοιους συσχετισμούς δεν αντιλαμβάνονται, όπως σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία.

Δείτε επίσης: Σοκ – Η Εισαγγελέας δεν ψάχνει συγκεκριμένα στοιχεία υποκλοπών γιατί δεν γνώριζε όσα δημοσιεύτηκαν για Χατζηδάκη

Οι εξελίξεις σχετικά με σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και η διάστασή τους στο γενικότερο πλαίσιο του κράτους δικαίου και των προταγμάτων για το μέλλον της χώρας θα αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού και στην παρουσίαση του βιβλίου του «Εκδοχές Πολέμου 2009 – 2022» στην Καλαμάτα- στις 15 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συζητήσει με τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Ρούλα Γεωργακοπούλου και τον εκδότη-συγγραφέα Πέτρο Παπασαραντόπουλο-συντονιστής θα είναι ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς.

Στη συνέντευξή του στην “Ελευθερία” ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει σχετικά με την υπόθεση Καϊλή τα εξής:

«Πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές.

Με ρωτάτε για το νομοθετικό πλαίσιο, το ελληνικό υποθέτω, παρότι στην προκειμένη υπόθεση εφαρμόζεται το βελγικό. Προφανώς είναι επαρκές και το ελληνικό συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο. Όταν υπάρχουν αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας. Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κ. Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος. Όπως κρατήθηκε προσωρινά η κ. Καϊλή στο Βέλγιο, έτσι κρατήθηκαν προσωρινά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Η φύση των εγκλημάτων είναι διαφορετική, πρόκειται όμως για αυτόφωρα κακουργήματα. Όποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία».

Επίσης, όσον αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει τα εξής στην εφημ. “Ελευθερία”:

«Τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ούτε εκφυλίζονται ούτε ξεχνιούνται ούτε συγκαλύπτονται. Ο νέος νόμος περιέχει θετικά σημεία, όπως έναν προσεκτικότερο ορισμό των θεμάτων εθνικής ασφάλειας και ειδικές εγγυήσεις για τα πολιτικά πρόσωπα έστω και αν αυτό δεν γίνεται κατά τον συνταγματικά επιβεβλημένο τρόπο. Δύο βασικές θέσεις που είχα εξαρχής υποστηρίξει υιοθετήθηκαν συνεπώς σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν αρκεί.

Μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της δεν προέβη σε διάψευση αλλά ουσιαστικά στην παραδοχή ότι όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους. Όμως κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι [αυτό] τελούσε σε γνώση του (πρωθυπουργού) ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την πατρίδα”.

Στην ίδια όμως δήλωση, ρητά και επίσημα, η κυβέρνηση δέχεται ότι η ΕΥΠ ενεργούσε «εκτός πλαισίου». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως «νόμιμα», δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού; Το Σύνταγμα όμως αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και “άλλων αξιωματούχων”».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter