«Βόμβα» από τον Τζέφρι Σακς: «Βλέπει» ΗΠΑ πίσω από την καταστροφή των αγωγών Nord Stream

«Βόμβα» από τον Τζέφρι Σακς: «Βλέπει» ΗΠΑ πίσω από την καταστροφή των αγωγών Nord Stream

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του κορυφαίου αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg δήλωσε ευθαρσώς ότι η καταστροφή των αγωγών Nord Stream ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα σαμποτάζ που έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Σακς επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι υπάρχουν στοιχεία για πτήσεις αμερικανικών ελικοπτέρων πάνω από το σημείο των διαρροών, τα οποία απογειώθηκαν από το Γκντάνσκ της Πολωνίας. «Στοιχηματίζω ότι ήταν μια ενέργεια των ΗΠΑ, ίσως των ΗΠΑ και της Πολωνίας» είπε με μεγάλη σιγουριά. Ζήτησε από τους δημοσιογράφους που του αντέτειναν ότι δεν έχει στοιχεία να του εξηγήσουν τις «εικόνες ραντάρ», που «δείχνουν αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που κανονικά σταθμεύουν στο Γκντανσκ, να κάνουν κύκλους πάνω από την επίμαχη περιοχή». Επανέλαβε δε τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι ΗΠΑ θα βάλουν τέλος στον Nord Stream 2, ενώ υπενθύμισε και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τις ΗΠΑ.

Οι δύο δημοσιογράφοι έμειναν άναυδοι και προσπάθησαν να αλλάξουν θέμα συζήτησης, αλλά ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ επέμεινε, λέγοντας ότι υπάρχουν στοιχεία. Προειδοποίησε, επίσης, για το επικίνδυνο μονοπάτι κλιμάκωσηςστο οποίο έχει μπει ο πλανήτης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική κρίση.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν τα δυτικά ΜΜΕ τη ρωσοουκρανική σύρραξη, τονίζοντας ότι ο τρόπος που παρουσιάζουν τα γεγονότα δεν ανταποκρίνεται στο πώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αντιλαμβάνεται την τρέχουσα κατάσταση. Σύμφωνα επίσης με τον Σακς, η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε «πολύ ισχυρή οικονομική ύφεση» που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενέργειας εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις χώρες της Δύσης.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Spiegel για διαρροή Nord Stream: Έκρηξη ισοδύναμη με 500 κιλά δυναμίτη-Ρωσία «δείχνουν» οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Nord Stream: Αισιόδοξος ο ρώσος αντιπρόεδρος για την αποκατάσταση των ζημιών

Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές

Πούτιν: Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter