Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική

Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική

Στο προεδρείο της Βουλής κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής επί τη βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 στα τρένα με εκκίνηση της έρευνας από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας που ζητά να διεξαχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση τίθενται τα πεπραγμένα των πρώην υπουργών Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα.

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική για το «έγκλημα των Τεμπών»: Υπερψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, απών ο Μητσοτάκης

Ειδικότερα, για τον κ. Καραμανλή ζητείται η διερεύνηση πιθανής τέλεσης των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ για τους λοιπούς πρώην υπουργούς ζητείται η διερεύνηση πιθανής τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ως εξής:

«1. Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών», ως ισχύουν, συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υΥουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη διερεύνηση πιθανής εκ μέρους του τέλεσης των εγκλημάτων της κακουργηματικής απιστίας κατ’ άρθρο 390 ΠΚ και της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 ΠΚ.

»2. Την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τους Υπουργούς της περιόδου 2012 -2014 κ. Κωσταντίνο Χατζηδάκη και κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) αναφορικά με τις σκανδαλωδώς ελλιπέστατες μελέτες δημοπράτησης του έργου ανάταξης σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, που οδήγησαν αναγκαστικά στην ελλιπή Σύμβαση 717/2014 και χορήγησαν το δικαίωμα στον Ανάδοχο να μην εκτελεί τη Σύμβαση, λόγω ελλείψεων στο φυσικό αντικείμενο, αλλά και στην αύξηση του ανταλλάγματος κατά 13 εκ ευρώ, αφού έπρεπε να συμπληρωθεί το φυσικό αντικείμενο με νέα Συμπληρωματική Σύμβαση και εν τέλει στην τεράστια καθυστέρηση ολοκλήρωσης της Σύμβασης. Οι ενέργειες σύνταξης μελετών με ελλιπές φυσικό αντικείμενο, προσέδωσαν στον Ανάδοχο τη δυνατότητα να αρνηθεί την ολοκλήρωση του έργου και την εκ των πραγμάτων υποχρέωση της ΕΡΓΟΣΕ να οδηγηθεί σε Συμπληρωματική Σύμβαση με αύξηση του οικονομικού ανταλλάγματος κατά 13 εκ. ευρώ, με ισόποση ζημία Ελλ Δημοσίου και Ε.Ε.

»3. Στο πλαίσιο της καθολικής διερεύνησης της Συμβάσεως 717/2014 και της απάντησης στον Ελληνικό λαό όλων των πτυχών της Σύμβασης, δίχως να αφήνονται σκιές ή υπόνοιες ζητούμε την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τον Υπουργό της περιόδου 2015-2019 κ. Χρήστο Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και ο ίδιος άλλωστε έχει ζητήσει, παρόλο που από τα αναφερθέντα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής αναφορικά περί πιθανής τέλεσης παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην Υπουργού, δεν εξειδικεύεται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία αυτής. Ούτε προκύπτει από τη δικογραφία παράβαση συγκεκριμένων υπηρεσιακών καθηκόντων, πολλώ δε μάλλον όταν η Σύμβαση 717/2014 ήταν φύσει ανεκτέλεστη λόγω των σκανδαλωδών ελλείψεων του φυσικού αντικειμένου της Σύμβασης και όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δια του Υπουργού της κ. Καραμανλή παρέλειψε να ενεργοποιηθεί η Συμπληρωματική Σύμβαση από το 2019, ως όφειλε, παρά το ότι η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ κάλεσε τον Απρίλιο 2019, επί ποινή έκπτωσης, τον Ανάδοχο και ο τελευταίος προσκόμισε όλες τις εγκεκριμένες μελέτες και παρά το ότι η Συμπληρωματική Σύμβαση είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συέδριο και ήταν έτοιμη προς υπογραφή».

Ολόκληρη η πρόταση:

Διαβάστε επίσης: Έπεσαν οι μάσκες στη Βουλή: Απέρριψε την Προανακριτική ο Βορίδης – «Είστε δυστύχημα Δημοκρατίας» απάντησε ο Φάμελλος (Video)

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter