Βουλή… πλην Λακεδαιμονίων; – Οι ισορροπίες τρόμου και τα 3+1 σενάρια αν κηρυχτούν έκπτωτοι οι «Σπαρτιάτες»

Βουλή… πλην Λακεδαιμονίων; –  Οι ισορροπίες τρόμου και τα 3+1 σενάρια αν κηρυχτούν έκπτωτοι οι «Σπαρτιάτες»

Τα 3+1 σενάρια για την περίπτωση που κηρυχτούν έκπτωτοι και οι δώδεκα Σπαρτιάτες

Ντόμινο εξελίξεων προκάλεσαν οι διώξεις της Εισαγγελίας του Αρειου Πάγου σε σύσσωμη την ΚΟ των Σπαρτιατών πλην του Βασίλη Στίγκα, ο οποίος αποτελεί την αιτία για τις δικαστικές περιπέτειες των έντεκα «συναγωνιστών» του. Εκτός από την ανεξαρτητοποίηση των Γιώργου Μανούσου και Γιάννη Δημητροκάλλη, η ενέργεια της Γεωργίας Αδειλίνη –εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής για τη στυγερή δολοφονία της 28άχρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων– δημιουργεί ένα μομέντουμ που μόνο ευοίωνο δεν μοιάζει για το ακροδεξιό κόμμα.

Το Α1 Τμήμα του Αρειου Πάγου θα κληθεί σε λίγες μέρες να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές τη στιγμή που λίγους μήνες νωρίτερα είχε ανάψει το πράσινο φως για την εκλογική κάθοδο των Σπαρτιατών, οι οποίοι πλέον έχουν καταστεί από την ανώτατη εισαγγελέα της χώρας κατηγορούμενοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος λόγω της κρυφής ηγεσίας που ασκεί ο καταδικασμένος ναζί Ηλίας Κασιδιάρης. Σημειωτέον ότι και το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής διώκεται ως ηθικός αυτουργός, αφού –κατά την εισαγγελέα του Αρειου Πάγου– καθοδηγούσε τις κινήσεις των Σπαρτιατών.

Σε αυτό το πολιτικοδικαστικό ψηφιδωτό πρέπει να προστεθεί η επικείμενη απόφαση του εκλογοδικείου επί των ενστάσεων που κατατέθηκαν κατά της συμμετοχής του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Οπως σχολιάζουν έμπειροι νομικοί, φαντάζει δύσκολο έως αδύνατο να προκύψει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στον Αρειο Πάγο και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (εκλογοδικείο).

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη με νομική επάρκεια εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ότι η Γ. Αδειλίνη έβγαλε από το κάδρο τον Β. Στίγκα, εκφράζοντας το ερώτημα: «Ποιος ήταν ο εκφραστής της κρυφής ηγεσίας αν όχι ο πρόεδρος του μορφώματος;». Ταυτόχρονα, οι διώξεις που άσκησε η ανώτατη εισαγγελέας εκθέτουν το Α1 Τμήμα, το οποίο πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου έκρινε ότι ο συνδυασμός των Σπαρτιατών πληρούσε τα κριτήρια.

Τι θα γίνει με τις έδρες

Σε περίπτωση που το εκλογοδικείο κάνει δεκτές τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά των Σπαρτιατών και κηρύξει έκπτωτους και τους δώδεκα βουλευτές, τότε τρία συν ένα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι:

Πρώτον, οι έδρες να οδηγηθούν στον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο ανά εκλογική περιφέρεια. Δεύτερον, το δικαστήριο να αποφασίσει την αναλογική κατανομή του εκλογικού ποσοστού που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στα υπόλοιπα κόμματα. Τρίτον, να γίνουν επαναληπτικές εκλογές και στις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες είναι: Α΄ Αθηνών, Β΄ Πειραιά, Βόρειος και Δυτικός Τομέας Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Το συγκεκριμένο σενάριο είναι το μόνο που προσεγγίζει το προηγούμενο των επαναληπτικών εκλογών στις 5 Απριλίου του 1992 στη Β΄ Αθήνας για την πλήρωση της έδρας του αείμνηστου Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος είχε εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος. Επιπρόσθετα, νομικοί κρίνουν πως αυτή η επιλογή ευθυγραμμίζεται με τις συνταγματικές επιταγές και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της λαϊκής βούλησης.

Τέταρτο και τελευταίο σενάριο είναι ο επανυπολογισμός των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων μετά την αφαίρεση των 243.922 ψήφων που έλαβαν οι Σπαρτιάτες. Τόσο σε αυτό το ενδεχόμενο όσο και στα δύο πρώτα πρέπει να συνυπολογιστούν οι «καραμπόλες» που θα προκύψουν, γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;

Ακόμη και εντός της πλειοψηφίας δεν παρατηρείται σύγκλιση απόψεων σε σχέση με τον χρόνο έκδοσης της απόφασης του εκλογοδικείου. Κάποιοι θεωρούν ότι θα εκδοθεί πριν από τις ευρωεκλογές, συνδέοντάς τη με τη συνταξιοδότηση της προέδρου του ΣτΕ Ευαγγελίας Νίκα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό το δεδομένο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, με αποτέλεσμα η απόφαση να αργεί.

Τα πρώτα ονόματα

Το εκλογοδικείο έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι, κρατώντας στα χέρια του το πολιτικό μέλλον των Σπαρτιατών αλλά και εκείνων που θα συμπαρασύρει η απόφαση έκπτωσής τους. Σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση συζητείται έντονα πως θα… ράψει κοστούμι ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ προ του περιστυλίου της Βουλής παρουσιάζεται και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Από το ΠΑΣΟΚ οι πολιτευτές Β΄ Θεσσαλονίκης και Β΄ Πειραιά Θανάσης Γλαβίνας και Δημήτρης Διαμαντίδης αντίστοιχα ακούγεται πως θα είναι στους ωφελημένους.

Σε σχέση με τους δύο πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ, των οποίων εκλογείς έχουν καταθέσει ενστάσεις, κύκλοι των Σπαρτιατών τούς παρουσιάζουν ως πρόσωπα που προωθούνται από συγκεκριμένο ολιγάρχη ο οποίος απασχολεί την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και έχει βάλει στόχο να τους δει βουλευτές. Ο εν λόγω ισχυρισμός δεν μπορεί να ευσταθεί, διότι αν ίσχυε, τότε το πιθανότερο θα ήταν να κατείχαν ήδη το βουλευτικό αξίωμα.

Ισορροπίες τρόμου

Οι ποινικές διώξεις πολλαπλασίασαν την οργή στελεχών των Σπαρτιατών προς τον Β. Στίγκα, καθώς του προσάπτουν πως με δική του υπαιτιότητα βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα. Μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή να προσπάθησε να αντιστρέψει το κλίμα και μαζί την αλήθεια για όσα είχε πει από βήματος Βουλής περί «δον Κορλεόνε», «Greek mafia» και καθοδήγηση βουλευτών από «ξένα κέντρα», φωτογραφίζοντας τον Ηλ. Κασιδιάρη, ωστόσο η συσπείρωση των οκτώ εναπομεινάντων βουλευτών μοιάζει κάτι παραπάνω από εύθραυστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα μετέφερε στην εφημερίδα μέλος της ΚΟ του κόμματος, το οποίο είπε πως «ξέρω να χτυπάω όταν πρέπει». Το Documento επικοινώνησε και με έναν εκ των δύο βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν, ο οποίος έκρινε πως η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Διαβάστε επίσης: Σπαρτιάτες: Με 8 βουλευτές μένει η Κ.Ο. – Ανεξαρτητοποιήθηκαν Μανούσος – Δημητροκάλης μετά την ποινική δίωξη

Άρειος Πάγος: Ποινική δίωξη στους 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» και στον Κασιδιάρη ζητά η Εισαγγελέας

Σπαρτιάτες: Αποχωρεί ο βουλευτής Μανούσος με αιχμές για Στίγκα – Μετά την παραγγελία ποινικής δίωξης για τους 11

Εξώδικο από «Σπαρτιάτες» στη Γιάμαλη – «Παραμένω αμετακίνητη στην αντιφασιστική μου στάση»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter