Βουλή: Σκληρό ροκ από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και… Τζαβάρα στην ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ

Εντάσεις με το «καλημέρα» επιφύλασσε η ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος θα καλύψει το κενό που άφησε ο… μουσικός που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο υποκλοπών του επιτελικού παρακράτους. Το «παρών» στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής δίνει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος παρέστη στην προηγούμενη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας αποκρύφτηκε από τον Παναγιώτη Κοντολέωντα η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Επικρατείας αναμένεται να μετατραπεί (αν δεν έχει μετατραπεί ήδη) σε σάκο του μποξ της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην αρχή της συνεδρίασης έλαβε χώρα αντιπαράθεση επί της κρίσιμης διαδικασίας που θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην ίδια Επιτροπή. Όπως είχε προϊδεάσει η πλειοψηφία από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής την προηγούμενη Δευτέρα, ο εισηγητής της ΝΔ διατύπωσε την πρόθεση για κλήση επιπλέον προσώπων την ερχόμενη Τετάρτη, τα οποία θα προστεθούν στους Γ. Γεραπετρίτη, Κυριάκο Πιερρακάκη, Παναγιώτη Κοντολέοντα, Γρηγόρη, Δημητριάδη, Χρήστο Ράμμο και Βασιλική Βλάχου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συμπολίτευση εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο που θα διεξαχθεί η εν λόγω διαδικασία εξαιτίας των πολλών προσώπων που έχουν κληθεί για ακρόαση. Το documentonews.gr σημείωνε από τη Δευτέρα ότι η ΝΔ σκοπεύει να καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτής του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η ροπή των μυστικών υπηρεσιών προς το παρακράτος είναι διαχρονική. Εν τέλει, το μπρα-ντε-φερ πλειοψηφίας αντιπολίτευσης επί του ζητήματος αυτού κατέληξε στην οριστικοποίηση της διαδικασίας την ερχόμενη Τετάρτη, με μόνο αστερίσκο το συμψηφιστικό αίτημα της συμπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Με Κεφαλογιάννη και Τζαβάρα η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ

Παραδοχή Δεμίρη

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ στην εισαγωγική του τοποθέτηση παραδέχθηκε το σοβαρό πλήγμα που έχει υποστεί η Υπηρεσία με τις παρακολουθήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνοντας λόγο για ανάγκη ύπαρξης μίας καθαρτήριας διαδικασίας προκειμένου οι μυστικές υπηρεσίες να ξανακερδίσουν την αξιοπιστία τους.

Τα ερωτήματα Κατρούγκαλου

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο Γιάννης Τραγάκης χαρακτήρισε καλό το βιογραφικό του νέου διοικητή και ακολούθησαν τα ερωτήματα του Γιώργου Κατρούγκαλου προς τον κ. Δεμίρη αλλά και τον Γ. Γεραπετρίτη. Πιο συγκεκριμένα, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Επιπλέον, μίλησε για «διασύνδεση κράτους και παρακράτους», ζητώντας εξηγήσεις για το Predator και αν αυτό χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ. Ζήτησε δε απαντήσεις για το μέλει γενέσθαι με το ΚΕΥΤΑΚ, το οποίο είναι το «παραμάγαζο» που έστησε ο κ. Κοντολέων στην ΕΥΠ, ενώ θέλησε να πληροφορηθεί αν ο νέος διοικητής επιθυμεί την αντικατάσταση του Β’ υποδιοικητή της ΕΥΠ και υπεύθυνου για οργανωτικά ζητήματα, Διονύση Μελιτσιώτη.

«Εκτροπή»

Οι τόνοι (ξανά) ανέβηκαν όταν τον λόγο πήρε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης. Κατά τις πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκτροπή, καθώς έκρινε πως ότι η διαδικασία αποτελεί εκ των υστέρων νομιμοποίηση των επιλογών του Μαξίμου, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να προταθεί ένα κοινά αποδεκτό άτομο για αυτήν την ευαίσθητη θέση και πως αυτό θα έπρεπε να εγκριθεί από τα 3/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Απομονωμένη η κυβέρνηση

Ως προς τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, κανένα εξ αυτών δεν προτίθεται να στηρίξει την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον διάδοχο του Π. Κοντολέοντα, γεγονός που αποτυπώνει εκ νέου την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης με φόντο το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών. Εντύπωση προκάλεσε δε ότι ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ζητούσε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το βιογραφικό του νέου διοικητή, Θ. Δεμίρη.

«Βολές» Τζαβάρα

Κατά τις πληροφορίες, ο Κώστας Τζαβάρας φέρεται να επιβεβαίωσε την πρόθεση του Μαξίμου για αντικατάστασή του στην Επιτροπή. Μπορεί αρχικά να δήλωσε εντυπωσιασμένος από το βιογραφικό του κ. Δεμίρη, όμως, στη συνέχεια πέταξε «καρφιά» για συγκεκριμένους αποδέκτες.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής Ηλείας φέρεται να τάχθηκε κατά της διαβόητης τροπολογίας Τσιάρα – Πικραμμένου, με την οποία αφαιρέθηκε από την ΑΔΑΕ το δικαίωμα ενημέρωσης όσων ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Επ΄ αυτού, ζήτησε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε την περίοδο που ο δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, ανέμενε την επίσημη απάντηση από τη συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή για την παρακολούθησή του.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τζαβάρας ρώτησε τον νέο διοικητή της ΕΥΠ αν συμφωνεί με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων, προκαλώντας -κατά τις πληροφορίες- δυσφορία στους λοιπούς «γαλάζιους» βουλευτές, αφού με τον τρόπο αυτόν έριξε λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει η κριτική της αντιπολίτευσης στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής.