«Βράζει» το ΠΑΣΟΚ: Εδώ και τώρα εκλογική αποτίμηση -Βολές κατά Ανδρουλάκη και πιέσεις για συγκλίσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς

«Βράζει» το ΠΑΣΟΚ: Εδώ και τώρα εκλογική αποτίμηση -Βολές κατά Ανδρουλάκη και πιέσεις για συγκλίσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς

«Καζάνι που βράζει» είναι η Χαριλάου Τρικούπη. Το καταδεικνύουν οι αντιδράσεις στελεχών της που κρίνουν μη ικανοποιητικό το εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης για το ΠΑΣΟΚ, οι πρώτες ευθείες βολές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και οι πιέσεις στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για προώθηση πρωτοβουλιών συνεργασίας της κεντροαριστεράς.

Ευνοεί την εσωστρέφεια κάθε λεπτό καθυστέρησης στη Χαριλάου Τρικούπη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε συλλογικό επίπεδο αλλά και για τα ελλείμματα διαχείρισης και εφαρμοσμένης πολιτικής που την κρατούν «κολλημένη», μακρυά από το ρόλο κυβερνητικής διεκδίκησης. Παράλληλα, εντείνονται οι ζυμώσεις με αίτημα να αναληφθούν άμεσα οι πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του λεγόμενου προοδευτικού κέντρου και κεντροαριστεράς, όπως έχει δεσμευθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Δείτε επίσης: Σφοδρά πυρά κατά Ανδρουλάκη από τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ

Το δράμα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι αν και συνεχίστηκε για τρίτη εκλογική μάχη η έστω χαμηλής τροχιάς εκλογική άνοδός του ( (12,79%) , στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πέρασε κάτω από τον πήχη των στόχων που είχε θέσει η ηγεσία του -δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η μικρή διαφορά δευτερότριτης θέσης που το χωρίζει με το ΣΥΡΙΖΑ είναι το υποστύλωμα που κράτησε όρθια τη Χαριλάου Τρικούπη. Βέβαια, ύστερα από δώδεκα χρόνια, περνά τη ΝΔ σε δύο νομούς της Κρήτης και βγαίνει πρώτο κόμμα (Ηράκλειο και Λασίθι) και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη σε 19 νομούς της χώρας. Όμως, αν και είναι πολύ αυξημένα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις αγροτικές περιοχές της χώρας και σε πόλεις της ελληνικής περιφρειας, έχει μειωμένη εκλογική επίδοση στα αστικά κέντρα , περιλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να συγκαλέσει τα κορυφαία κομματικά όργανα για συζήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων ώστε στη συνέχεια να ετοιμάσει το σχέδιο πρότασης για να απευθυνθεί σε στελέχη και πολιτικές δυνάμεις που τις εντάσσει στις πραγματικά προοδευτικές» του κέντρου και της αριστεράς. Η δυσκολία επαφών κορυφής είναι εμφανής τουλάχιστον όσον αφορά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Άλλωστε, ήδη στελέχη όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος σκιαγραφεί και το πολιτικό περιεχόμενο προγραμματικών συγκλίσεων που περιλαμβάνουν την παραδοχή ότι τη χώρα προμνημονιακά δεν τη «βούλιαξε» οικονομικά το ΠΑΣΟΚ (αλλά η ΝΔ) και η επιλογή του μνημονίου από το ΠΑΣΟΚ ήταν μια επιλογή θυσίας με κομματικό κόστος υπέρ της χώρας! Οι συγκλίσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το χώρο της Νέας Αριστεράς και άλλες προσωπικότητες του λεγόμενου προοδευτικού χώρου είναι στις στοχεύσεις.

Ωστόσο, προκάλεσαν τη αντίδραση τόσο της Χαριλάου Τρικούπη όσο και της Νέας Αριστεράς δημοσιεύματα για συμφωνία συνεργασίας, ακόμα και στη βουλή για σχηματισμό Κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε δημοσιεύματα («Απογευματινή») προβάλλεται ότι με σύμπραξη Ανδρουλάκη-Νέας Αριστεράς θα έχουν 43 βουλευτές έναντι 36 του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως θα αποτελέσουν ντε φακτο αξιωματική αντιπολίτευση.

Εντονη ήταν η αντίδραση του ηγετικού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη που διαψεύδει τέτοια σενάρια χαρακτηρίζοντάς τα ανεδαφικά. Μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι «το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί».

Παράλληλα, βγήκαν στελέχη όπως οι βουλευτές του ΠΑΣΟκ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου κ.ά., που εκφράζουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, είναι εμφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την επόμενη μέρα. Από τη μια στελέχη όπως ο Παναγιώτης Δουδωνής , ο Ανδρέας Σπυρόπουλος κ.ά. που στηρίζουν σε κάθε κίνησή του τον Νίκο Ανδρουλάκη και θα αποδεχτούν ασμένως τον οδικό χάρτη για τις πρωτοβουλίες με στόχο τις επόμενες εθνικές εκλογές. Από την άλλη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για τη σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς , περιλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, προσώρας δεν έχουν αμφισβητήσει την ηγεσία, κάτι που σύμφωαν με πληροφορίες, ενδεχομένως , και να γίνει εν ευθέτω.

Πάντως, έχει προκαλέσει προβληματισμό η δριμεία κριτική κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, που ασκεί το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μαρίνος Σκανδάμης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη. Εξαπέλυσε ουσιαστικά πυρά για τις ευθύνες της ηγεσίας σχετικά με το αποτέλεσμα. Μάλιστα, έκανε λόγο για «αξιοθρήνητη διαχείριση των κομματικών πραγμάτων», για «άρνηση οποιασδήποτε αυτοκριτικής» απέναντι στην διατήρηση ποσοστών και στην ισχνή αύξηση στις ευρωεκλογές, την ίδια ώρα που σε σχέση με τις εθνικές εκλογές η ΝΔ χάνει δεκαεπτά μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις.

Διαβάστε επίσης:

Τα παράδοξα της επιστολικής ψήφου: Διπλάσια ποσοστά για τη ΝΔ σε σχέση με την κάλπη! (Συγκριτικοί πίνακες)

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης επιχειρεί «φτιασίδωμα» για να αποφύγει και την εσωτερική γκρίνια

Εικόνισμα κάνουν τον Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ στη Νέα Δημοκρατία αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ποιος τον πληρώνει!

Ευρωεκλογές 2024: «Άρχισαν τα όργανα» για τη 2η θητεία της φον ντερ Λάιεν

Ερντογάν: Επίσκεψη σε Ισπανία και Ιταλία θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος τις επόμενες μέρες

Ομοβροντία για τα μέτρα πυροπροστασίας – Αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος ο κανονισμός της κυβέρνησης

Δολοφονία 11χρονης: Το χρονικό της φρίκης – Στον εισαγγελέα ο 37χρονος δράστης

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter