Βραζιλία: Διεθνής καταδίκη για την εισβολή των ‘Μπολσοναρίστας’ – Απόλυτη στήριξη στον Λούλα

Βραζιλία: Διεθνής καταδίκη για την εισβολή των ‘Μπολσοναρίστας’ – Απόλυτη στήριξη στον Λούλα

Η απόπειρα εκτροπής της τάξης μέσω της εισβολής σε κυβερνητικά κτίρια από εκατοντάδες οπαδούς του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή, οι ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της ΕΕ αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τα όσα συνέβησαν, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή τους στον Λούλα ντα Σίλβα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξωφρενικά» τα βίαια επεισόδια μπολσοναριστών διαδηλωτών στην Μπραζίλια και την εισβολή τους στις έδρες των τριών εξουσιών. «Καταδικάζω την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στη Βραζιλία. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευθεί», σημείωσε.

Η κυβέρνηση του Καναδά καταδίκασε «σθεναρά», υπογραμμίζοντας την «υποστήριξή της» στον πρόεδρο Λούλα «και στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας». «Ο σεβασμός της δημοκρατικής βούλησης του λαού είναι πρωταρχικός σε κάθε δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας», τόνισε μέσω Twitter ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. «Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στον πρόεδρο Λούλα» και «καταδικάζουμε σθεναρά τη βίαιη συμπεριφορά».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «με κατηγορηματικό τρόπο τη βία των νεοφασιστικών ομάδων του Μπολσονάρου» που επιδιώκουν ανατροπή του προέδρου της Βραζιλίας.

Ο αργεντινός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες εξέφρασε επίσης μέσω Twitter την «άνευ όρων υποστήριξή του και αυτή του λαού της Αργεντινής στον Λούλα» κάνοντας λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος από «φαντάσματα» που δεν πρέπει να επιτραπεί «ποτέ ξανά» να ανατρέψουν το πολίτευμα της Βραζιλίας.

«Ο Λούλα δεν είναι μόνος, έχει τη στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα του, στο Μεξικό, στην αμερικανική ήπειρο και σε όλον τον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Μεξικού, Εμανουέλ Λουίς Ομπραδόρ.

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε τις ενέργειες που είχαν σκοπό «να προκληθεί χάος και να καταπατηθεί η λαϊκή βούληση», τονίζοντας ότι «οι μπολσοναριστές μιμούνται τους τραμπιστές», που είχαν εισβάλει στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον πριν από δύο χρόνια.

Στήριξη και από την ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε μέσω Twitter την «απόλυτη καταδίκη» του για την επίθεση και «απόλυτη υποστήριξη στον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, δημοκρατικά εκλεγμένο από εκατομμύρια Βραζιλιάνους στις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές» του Οκτωβρίου.

Την υποστήριξη αυτή εξέφρασε και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως του προκάλεσαν «φρίκη» οι πράξεις των «βίαιων εξτρεμιστών». «Η βραζιλιάνικη δημοκρατία θα υπερισχύσει της βίας και του εξτρεμισμού», πρόσθεσε ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για τα επεισόδια, συμπληρώνοντας «η δημοκρατία πρέπει να γίνεται σεβαστή πάντα», σε ανάρτησή της στο Twitter στα πορτογαλικά.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς» και υπογράμμισε τη «διαρκή στήριξη της Γαλλίας» στον πρόεδρο Λούλα. «Πρέπει να γίνουν σεβαστοί η βούληση του βραζιλιάνικου λαού και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Ο πρόεδρος Λούλα μπορεί να βασίζεται στην αταλάντευτη στήριξη της Γαλλίας», έγραψε στο Twiter.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως υποστηρίζει «την δημοκρατικά εκλεγμένη στις κάλπες κυβέρνηση» και καταδικάζει «τις ενέργειες ομάδων» που εναντιώνονται στα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα, πρόεδρος της Πορτογαλίας καταδίκασε την εισβολή εκφράζοντας «αλληλεγγύη στον νέο, νόμιμο βραζιλιάνο πρόεδρο, τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, μπροστά στις πράξεις βίας».

«Παρακολουθώ με ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Βραζιλία. Κάθε πράξη βίας κατά των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να καταδικάζεται με μεγάλη αποφασιστικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα επεισόδια στη Μπραζίλια τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του στον Λούλα ντα Σίλβα. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αμέσως την προσπάθεια ανατροπής του εκλεγμένου Προέδρου και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών στη Βραζιλία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε σχετικά

Βραζιλία: Εκατοντάδες συλλήψεις οπαδών του Μπολσονάρου – Λούλα: «Οι φασίστες θα τιμωρηθούν»

Βραζιλία: Χάος άφησαν οι οπαδοί του Μπολσονάρου – Μεγάλες ζημιές και κλοπές σε κρατικά κτίρια (Photos)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter