Βραζιλία: Εκατοντάδες συλλήψεις οπαδών του Μπολσονάρου – Λούλα: «Οι φασίστες θα τιμωρηθούν»

Βραζιλία: Εκατοντάδες συλλήψεις οπαδών του Μπολσονάρου – Λούλα: «Οι φασίστες θα τιμωρηθούν»

Αποκαθίσταται σταδιακά η τάξη στην Βραζιλία μετά το χάος που προκάλεσαν εκατοντάδες οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρου, εισβάλλοντας στο Κογκρέσο, μία πρωτοφανής αντιδημοκρατική απόπειρα που θύμισε την αντίστοιχη εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, με αφορμή τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Εισβολή υποστηρικτών του Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο

Με επέμβαση της αστυνομίας, άδειασε το Κογκρέσο της Μπραζίλια, το προεδρικό Μέγαρο αλλά και η έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο μεγάλος αριθμός οπαδών του Μπολσονάρου παραμένει πέριξ της περιοχής όπου εδρεύουν οι τρεις εξουσίες. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 150 συλλήψεις, ενώ ο Λούλα έχει επιστρέψει στη Μπραζίλια.

Παράλληλα, το Ανώνατο Δικαστήριο αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή στις έδρες των τριών εξουσιών.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Λούλα: «Οι φασίστες θα τιμωρηθούν»

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας προχώρησε το βράδυ της Κυριακής σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα, με αφορμή την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Φανερά οργισμένος, υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει την απόπειρα πραξικοπήματος με αποφασιστικότητα. «Φανατικοί φασίστες, έκαναν κάτι που δεν έγινε ποτέ στη χώρα μας. Θα τιμωρηθούν. Θα μάθουμε ποιος χρηματοδότησε τους βάνδαλους. Αποφασίζω την παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Μπραζίλια» ανέφερε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του.

Ο Μπολσονάρου αρνείται την εμπλοκή του στα γεγονότα

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας επιθεώρησε τα τρία κτίρια στα οποία επιχειρήθηκε εισβολή, ώστε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών, κατηγορώντας εκ νέου τον Μπολσονάρου ως υποκινητή των επεισοδίων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρώην πρόεδρος της χώρας καταδίκασε την εισβολή, κάνοντας λόγο για «κατηγορίες χωρίς απόδειξη» από τον διάδοχό του στην προεδρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter