Βρετανία: Απεργοσπαστικός νόμος της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών

Βρετανία: Απεργοσπαστικός νόμος της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών

Η δεύτερη προγραμματισμένη απεργία των σιδηροδρομικών εργαζομένων για αντιστοίχιση μισθών και πληθωρισμού που λαμβάνει χώρα αυτή την Πέμπτη, αναγκάζει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να λάβει μέτρα που έχουν στόχο το σπάσιμο των απεργιών.

Απεργοσπασία υπό νομοθέτηση

Αντιμέτωπη με μια ιστορικών διαστάσεων κινητοποίηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα υποβάλλει προς ψήφιση το νομοσχέδιο που ετοίμαζε, σύμφωνα με το οποίο θα ήταν δυνατή η πρόσληψη υπενοικιαζόμενων εργαζομένων για την προσωρινή αντικατάσταση των απεργών, με πρόσχημα το να μειωθεί ο αντίκτυπος των απεργιών.

Με την επιφύλαξη της έγκρισης του κοινοβουλίου, αυτές οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες και θα ισχύσουν για την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Για τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς, αυτή η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» και «θα διασφαλίσει ότι τυχόν μελλοντικές απεργίες θα προκαλούν λιγότερη αναστάτωση και θα επιτρέψουν στο προσαρμόσιμο, ευέλικτο και καταρτισμένο προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται».
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι αυξάνει τα μέγιστα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει ένα δικαστήριο σε σωματείο, αν η απεργία έχει κριθεί παράνομη. Για τα μεγαλύτερα συνδικάτα, η ανώτατη χρηματική ποινή θα αυξηθεί από 250.000 λίρες στερλίνες σε 1 εκατομμύριο.

Δυνατές οι αυξήσεις στους μισθούς

Η Ένωση Μισθωτών Προσωπικών Μεταφορών (TSSA) εξήγησε ότι την Τετάρτη τα μέλη της στη Merseyrail, μια από τις πολλές ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες, είχαν αποδεχθεί προσφορά αύξησης μισθού της τάξης του 7,1%, ασκώντας λίγο μεγαλύτερη πίεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ RMT και εργοδοτών. «Οι αυξήσεις στους μισθούς είναι πιθανές και πλήρως δικαιολογημένες», έγραψε το συνδικάτο στο Twitter την Πέμπτη.

Το Συνδικάτο Σιδηροδρόμων και Θαλάσσιων Μεταφορών (RMT) που καλεί στην απεργία, απαιτεί αυξήσεις μισθών ανάλογα με τον πληθωρισμό, αλλά επίσης καταγγέλλει την προοπτική «χιλιάδων απολύσεων» και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους στο 11%.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Network Rail είπε ότι ήταν «απογοητευμένος» από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και χαρακτήρισε την απεργία «περιττή και πρόωρη». Αυτή η δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο κάλεσε τους ταξιδιώτες να πάρουν το τρένο μόνο αν χρειαστεί.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter