Βρετανία: Εντείνονται οι πιέσεις υπουργών για παραίτηση Τζόνσον

Βρετανία: Εντείνονται οι πιέσεις υπουργών για παραίτηση Τζόνσον

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο βρετανικός Τύπος, τουλάχιστον τρεις υπουργοί της κυβέρνησής του Μπόρις Τζόνσον, ο Ναντίμ Ζαχάβι (που κλήθηκε το πρωί της Τετάρτης να αναπληρώσει το κενό που άφησε η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ), ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς και ο Γραμματέας για την Ουαλία Σάιμον Χαρτ, περιμένουν τον Βρετανό πρωθυπουργό στη Ντάουνινγκ Στριτ ώστε να του πουν ότι είναι αδύνατο να συνεχίσει στο τιμόνι της κυβέρνησης. Στο άκουσμα της είδησης, ο Τζόνσον δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ επέμεινε ότι δε βλέπει το λόγο να προκηρύξει εκλογές αν χάσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των βουλευτών του.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Συντηρητικό κόμμα αναμένεται να συνεδριάσει το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με τους κανόνες για την κατάθεση πρότασης μομφής στον επικεφαλής του, ώστε να μπορέσουν οι Τόρηδες βουλευτές να καταθέσουν πρόταση εναντίον του Τζόνσον το συντομότερο δυνατό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές από τους βουλευτές του κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Αλλαγή των κανόνων και νέα πρόταση μομφής κατά Τζόνσον ετοιμάζουν οι Τόρηδες

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα τωρινά δεδομένα, ο Μπόρις Τζόνσον –σε περίπτωση που οι κανόνες αλλάξουν- δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει σε μια ψηφοφορία μομφής εναντίον του. Στην προηγούμενη ψηφοφορία, μόλις ένα μήνα πριν, στις 6 Ιουνίου, ο Τζόνσον έχασε την εμπιστοσύνη του 40% του κόμματός του, ήτοι 148 βουλευτές. Αν υποθέσουμε ότι η απόσυρση της εμπιστοσύνης αυτών των βουλευτών ισχύει ακόμα και αν σε αυτούς προσθέσουμε τους άνω των 32 επιπλέον βουλευτών που παραιτήθηκαν αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους στην ηγετική ικανότητα του Τζόνσον, τότε πάνω από το 50% της κοινοβουλευτικής ομάδας του έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Παρόλα αυτά, ο Τζόνσον φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει στο τιμόνι της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ακόμα και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του λένε ότι δεν υπάρχουν πρόθυμα στελέχη να αναπληρώσουν όσους παραιτήθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αποχώρηση Τζόνσον – Ντόμινο παραιτήσεων στην κυβέρνηση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter