Βρετανία: Η έκθεση Γκρέι επιρρίπτει ευθύνες στην ηγεσία της κυβέρνησης Τζόνσον

Βρετανία: Η έκθεση Γκρέι επιρρίπτει ευθύνες στην ηγεσία της κυβέρνησης Τζόνσον

Η Σου Γκρέι, ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη και άκρως επικριτική έκθεση για το πάρτι και την κλίση προς το αλκοόλ στην καρδιά της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν ο πρωθυπουργός παραπλάνησε τους βουλευτές σχετικά με τη λεγόμενη υπόθεση «partygate».

Η έκθεση Γκρέι ξαναγράφτηκε σε μεγάλο βαθμό πριν από τη δημοσίευσή της κατόπιν αιτήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας , απαλείφοντας τους πιο σοβαρούς ισχυρισμούς για παραβίαση του lockdown. Αλλά ακόμη και στην αποδυναμωμένη μορφή της, η έκθεση είναι καυστική για «αστοχίες ηγεσίας και κρίσης» του πρωθυπουργού και του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου. Ο Τζόνσον, ο οποίος ισχυρίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «δεν υπήρχαν πάρτι» θα αντιμετωπίσει τώρα ισχυρισμούς ότι παραπλάνησε τους βουλευτές, καθώς η έκθεση επιβεβαιώνει ότι μπορεί να έχουν λάβει χώρα πολλές παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων.

Η έκθεση επικεντρώθηκε σε 16 ξεχωριστές εικαζόμενες παραβιάσεις των κανόνων lockdown. Όλες εκτός από τέσσερις αποτελούν πλέον αντικείμενο ποινικής έρευνας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πάρτι στο διαμέρισμα του Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η αστυνομία διερευνά το περίφημο «φέρτε το δικό σας ποτό» (Bring your own booze – BYOB) πάρτι στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020 μαζί με «μια συγκέντρωση στο διαμέρισμα του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ» το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2020 που σηματοδότησε την απόλυση του Ντόμινικ Κάμινγκς ως του κύριου συμβούλου του πρωθυπουργού.

Η έκθεση σημειώνει την «σοβαρή αποτυχία» να τηρηθούν τα υψηλά πρότυπα που αναμένονται από όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας. Ο Γκρέι λέει ότι «πολύ λίγη σκέψη» δόθηκε στο κατά πόσον τα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω του lockdown Covid ήταν κατάλληλα και ότι ορισμένες από τις συμπεριφορές γύρω τους ήταν «δύσκολο να δικαιολογηθούν». Η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για να αποτραπεί η «υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ» στα κυβερνητικά γραφεία και αναφέρει ότι ορισμένοι υπάλληλοι παρεμποδίστηκαν να εκφράσουν ανησυχίες για το τι συνέβαινε.

«Δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί σε ορισμένες από αυτές τις συγκεντρώσεις να πραγματοποιηθούν ή να αναπτυχθούν με τον τρόπο που έγιναν», καταλήγει η Γκρέι.
Οι αντάρτες των Τόρις θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα κινηθούν εναντίον του Τζόνσον. Συνολικά 54 βουλευτές – το 15 τοις εκατό του κοινοβουλευτικού κόμματος – θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμφισβήτηση ηγεσίας εάν ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας. Ο Τζόνσον έλαβε την αποδυναμωμένη έκθεση Γκρέι το πρωί της Δευτέρας και θα κάνει δήλωση στους βουλευτές το απόγευμα της Δευτέρας, στην οποία αναμένεται να προαναγγείλει πολιτικές αλλαγές. Ένας σύμμαχος του πρωθυπουργού είπε ότι αναμενόταν ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter