Βρετανία: Πρωθυπουργός σε ξένη χώρα

Βρετανία: Πρωθυπουργός σε ξένη χώρα

Η Λιζ Τρας έχει καταφέρει στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι να αποξενωθεί σχεδόν από το σύνολο της βρετανικής κοινωνίας

Η Λιζ Τρας έχει καταφέρει να ενώσει εναντίον της όλες τις κοινωνικές και πολιτικές τάξεις: οι πλούσιοι την οικτίρουν που τους δίνει πλεονεκτήματα που δεν έχουν ανάγκη, οι φτωχοί είναι δυσαρεστημένοι που δεν αναπροσαρμόζει τους προϋπολογισμούς για τα επιδόματα με βάση τον τωρινό πληθωρισμό, ενώ Τόρηδες και Εργατικοί καιροφυλακτούν. Οι Συντηρητικοί, μάλιστα, μέσω σημαινόντων στελεχών τους, όπως οι πρώην υπουργοί Γκραντ Σαπς και η Ναντίν Ντόρις, προειδοποιούν την Τρας να διορθώσει την πορεία της αλλιώς κινδυνεύει η πρωθυπουργία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη «γηραιά Αλβιόνα» είναι ότι στον βρετανικό Τύπο κυκλοφόρησαν ακόμη και σενάρια για το πώς η 47χρονη πολιτικός μπορεί να γίνει η πιο βραχύβια πρωθυπουργός της χώρας!

Ιδεολογική τύφλωση

Τι κι αν η ανακοίνωση του προϋπολογισμού της έφερε τρομακτικές αναταράξεις στην οικονομία της χώρας; Η Τρας πιστεύει ότι ήρθε ώστε να… ελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά μιας «συμμαχίας αντι-ανάπτυξης», που αύξανε τους φόρους και στραγγάλιζε την επιχειρηματικότητα. Η πρωθυπουργός επανέλαβε το «μάντρα» της: «Ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη», αλλά ο τρόπος που την επιδιώκει τρομάζει ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που υπογράμμισε ότι το σχέδιο για κατάργηση του φόρου στα υψηλά εισοδήματα θα αυξήσει την ανισότητα στην κοινωνία.

Η Τρας δεν έχει άδικο όταν λέει ότι η Βρετανία έχει αναιμική ανάπτυξη: από την οικονομική κρίση του 2008 η βρετανική οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά μέσο όρο ανά έτος μόλις 1,5% σε σχέση με το 2,7% πριν από το χρηματιστηριακό κραχ. Από τους G7 μόνο η Ιταλία τα έχει πάει χειρότερα την ίδια περίοδο.

Επιμονή στο λάθος

Η Τρας στην ομιλία της στο Μπέρμιγχαμ την Τετάρτη επέμεινε ότι θα τηρήσει την πορεία που έχει χαράξει, λέγοντας ότι το πείραμά της θέλει χρόνο για να αποδείξει την αξία του. Ομως το κόμμα της πριν απ’ όλους, τόσο οι βουλευτές όσο και οι ψηφοφόροι του, δεν φαίνεται διατεθειμένο να περιμένει για να μάθει αν αξίζει τον κόπο. Ακόμη και πριν από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το Συντηρητικό Κόμμα να υπολείπεται 20 και 30 ποσοστιαίες μονάδες από το Εργατικό Κόμμα οι Βρετανοί δεν φαίνονταν να είναι «ζεστοί» προς μια νεοφιλελεύθερη επανάσταση…

Πέρα όμως από την οικονομική πολιτική, η νεοσυντηρητική στροφή της κυβέρνησης θα έμενε ανολοκλήρωτη αν δεν περιλάμβανε και σκληρές πολιτικές για το προσφυγικό ζήτημα. Με την ανακοίνωσή της η –γόνος μεταναστών– υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν ουσιαστικά αρνείται το άσυλο σε όσους φτάνουν παράνομα στη Βρετανία, θέλοντας να στείλει μήνυμα σε όσους προσπαθούν να περάσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στο νησί.

Η ανακοίνωση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις για την υπεράσπιση των προσφύγων, οι οποίες τόνισαν ότι μια τέτοια πρακτική θα παραβίαζε κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Ανάλογη αντίδραση δεν υπήρξε από τους Εργατικούς, οι οποίοι το μόνο ψεγάδι που ένιωσαν ότι έπρεπε να καυτηριάσουν στην πολιτική της Μπρέιβερμαν είναι ότι δεν γίνονται αρκετές μετατοπίσεις αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, όπως έχει συμφωνήσει η Βρετανία, σχέδιο που επίσης έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Διαβάστε επίσης

Βρετανία – δημοσκόπηση: Ένας στους δύο πολίτες ζητούν την παραίτηση της Τρας

Βρετανία: Πανωλεθρία Τρας στο ραδιόφωνο του BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter