Βρετανία: Σημαντικές απώλειες για τους Τόρηδες στις δημοτικές εκλογές

Βρετανία: Σημαντικές απώλειες για τους Τόρηδες στις δημοτικές εκλογές

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις τοπικές εκλογές που έγιναν την Πέμπτη σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον έχει σημαντικές απώλειες, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια σε στελέχη του κόμματος, ενώ παράλληλα εντείνεται η κριτική στις ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο Τζόνσον είναι ήδη αντιμέτωπος με το σκάνδαλο Partygate, που του έχει κοστίσει εσωκομματικά, και την μεγάλη κρίση στο κόστος διαβίωσης να πλήττει τα νοικοκυριά.

Οι Εργατικοί είναι ευχαριστημένοι με την επίδοση τους, ειδικά για τα μεγάλα κέρδη που είχαν στο Λονδίνο. Όμως η χαρά τους περιορίζεται στην πρωτεύουσα καθώς δεν είχαν σημαντικές νίκες στο Βορρά της Αγγλίας, παραδοσιακό προπύργιό τους. Την ίδια στιγμή, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορούν να πανηγυρίζουν για τα αποτελέσματά τους, καθώς φαίνεται να ανακάμπτουν μετά από αρκετά χρόνια που βρίσκονταν στην ανυποληψία.

Έπεσαν συντηρητικά προπύργια

Η εικόνα μέχρι το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων το βράδυ της Παρασκευής μπορεί να αλλάξει, καθώς τότε θα γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα από τη Σκωτία, Ουαλία και την υπόλοιπη Αγγλία. Ωστόσο είναι ήδη γνωστό ότι δήμοι που ήταν οχυρά των Συντηρητικών έχουν εκλέξει δημοτικά συμβούλια υπέρ των Εργατικών.

Η «ναυαρχίδα» των συντηρητικών δήμων της περιφέρειας του Λονδίνου, το Γουάντσγουόρθ, που έχει Τόρηδες επικεφαλής από το 1978, «έπεσε» στα χέρια των Εργατικών που κέρδισαν ακόμα και τον δήμο του Γουέστμινστερ, του οποίου το τιμόνι το έχει το Συντηρητικό κόμμα από συστάσεως του δήμου το 1964!

Αξίζει να σημιειωθεί πως οι ηττημένοι Συντηρητικοί δημοτικοί σύμβουλοι έριξαν το φταίξιμο για την ήττα τους στη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στους πολίτες η συμπεριφορά του κόμματος στο Γουέστμινστερ, συμπεριλαμβανομένων των πάρτι του Τζόνσον κατά τη διάρκεια του lockdown και ενός βουλευτή που παρακολουθούσε πορνό στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Τα κέρδη των Εργατικών

Ο Κιρ Στάρμερ, επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, φαίνεται ικανοποιημένος από τα κέρδη του στα νοτιανατολικά της Αγγλίας, με δήμους όπως το Σαουθάμπτον να περνάνε στον έλεγχο των Εργατικών. Ακόμα και ο δήμος του Όξφορντσιρ στον οποίο εκλέγεται ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε στα χέρια των Εργατικών. Επίσης, ένας σημαντικός δήμος, εκείνος του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο, είναι πλέον υπό Εργατική ηγεσία. Ο δήμος αυτός, που έχει εκλέξει τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, έχει μεγάλο πληθυσμό Εβραίων και είχε ταχθεί αναφανδόν κατά του Εργατικού κόμματος επί θητείας Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η κυβέρνηση επεσήμανε την αποτυχία του Εργατικού κόμματος να κερδίσει ψήφους στο λεγόμενο «Κόκκινο Τείχος», τις περιοχές στο κέντρο και το βορρά της Αγγλίας και της Ουαλίας που παραδοσιακά τα πήγαινε καλά τις προηγούμενες δεκαετίες. Στις περιοχές αυτές οι ψηφοφόροι έχουν στραφεί στους Συντηρητικούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά με το δημοψήφισμα για το Brexit, στο οποίο ήταν πλειοψηφικά υπέρ. Σε δήμους όπως το Χάρτλπουλ που ήταν παραδοσιακά υπέρ των Εργατικών, οι πολίτες δεν τους προτίμησαν, με τις ψήφους να μένουν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με το 2018, ενώ σε άλλες περιοχές σημείωσαν ακόμα και απώλειες.

Ανάκαμψη για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες

Σε άλλα μέρη στο νότο της χώρας, ήταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που απέσπασαν έδρες από τους Συντηρητικούς, σηματοδοτώντας μια ισχυρή ανάκαμψη για το κόμμα, καθώς οι -μάλλον αρνητικές- αναμνήσεις της συμμετοχής τους στον κυβερνητικό συνασπισμό από το 2010 έως το 2015 υπό τον Κάμερον φαίνεται πως ξεθωριάζουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter