Βρέθηκαν οι 15 αγρότες που θα συναντήσουν τον Μητσοτάκη – Άρχισαν το «ζύμωμα» οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές

Βρέθηκαν οι 15 αγρότες που θα συναντήσουν τον Μητσοτάκη – Άρχισαν το «ζύμωμα» οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφάσισαν οι αγρότες, μετά την σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε επίσης: Αγρότες: Συνεδριάζουν στη Σίνδο με το βλέμμα στο Μαξίμου και τα τρακτέρ αναμμένα

Ταυτόχρονα, αποφάσισαν να μην κλιμακώσουν τον αγώνα τους, μέχρι να δουν το αποτέλεσμα του διαλόγου, ενώ συγκροτήθηκε 15μελής επιτροπή, που θα εκπροσωπήσει τον αγροτικό κόσμο.

Την Τρίτη η συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και από τα μέλη της αντιπροσωπείας έξι θα είναι από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία μέχρι τον Βόλο, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

«Θέλουμε λύσεις για να παραμείνουμε στα χωράφια μας»

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Σωματείων Λάρισας Ρίζου Μαρούδα, ο οποίος ανέφερε ότι «θέλουμε να υπάρξουν λύσεις ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας και να καλλιεργήσουμε. Αυτό σημαίνει και μείωση του κόστους παραγωγής και να έχουμε ένα μεροκάματο για να επιβιώσουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουμε καταθέσει».

Επίσης, τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος, που επεσήμανε ότι «μέσα στα αιτήματα που έχουμε ιεραρχήσει σίγουρα είναι το πετρέλαιο για το οποίο ζητούμε την θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου, είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, ενώ σε αυτά τα αιτήματα στο “κάδρο” μπαίνουν και οι κτηνοτρόφοι. Στα αιτήματα είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στις καλλιέργειες που είχαν απώλεια παραγωγής, τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις».

Σε ότι αφορά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε ότι «θα δούμε τι απαντήσεις θα πάρουμε από τον πρωθυπουργό και έπειτα η επιτροπή θα τα μεταφέρει στους αγρότες που είναι στα μπλόκα και τότε θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε, αν δεν είναι θετικά αυτά που θα πάρουμε».

Οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές

Η οριστικοποίηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες έχει πυκνό παρασκήνιο, καθώς στόχος του Μαξίμου είναι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, διότι σε συνδυασμό με αγώνες των φοιτητών, δημιουργείται ένα αρνητικό κοινωνικό κλίμα για την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ενεργοποιηθεί γαλάζιοι συνδικαλιστές στον αγροτικό κόσμο, με σκοπό να ζυμώσουν την γραμμή της σύγκλισης με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο είτε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, που έχει ήδη εξαγγελθεί, να μην δοθεί στο τέλος της περιόδου, αλλά νωρίτερα. Καθώς και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί.

Εξετάζονται επίσης «διευκολύνσεις» όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά για τους αγρότες της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας.

Διαβάστε επίσης:  Μαξίμου: Εμπαιγμός και χοντρό παρασκήνιο για τη συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες

Πειραιάς: Νέο περιστατικό βίας ανηλίκων – Τους επιτέθηκαν 30 άτομα με μαχαίρια και ματσέτα

Πως μεθόδευσαν το πρόστιμο-προγραφή στο Documento με εντολή Μαξίμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter