Χαλαρές συνειδήσεις στην πλημμυρίδα των πετροδολαρίων

Χαλαρές συνειδήσεις στην πλημμυρίδα των πετροδολαρίων

Η Ελλάδα σε ρόλο «πρόθυμου εισπράκτορα» στην επιχείρηση των Σαουδαράβων για οικονομική και πολιτική διείσδυση στην Ευρώπη

Γαλάζιο… απορρυπαντικό γίνεται η Ελλάδα στο «αθλητικό πλυντήριο» με το οποίο οι Σαουδάραβες επιχειρούν συστηματικά να ξεπλύνουν εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με την αγαστή συμμετοχή της στο εγχείρημα της συνδιοργάνωσης του Μουντιάλ το 2030 η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε με το αζημίωτο τις πύλες της στους πετρελαιάδες από το Ριάντ. Αναζητώντας ελαστικές συνειδήσεις και «πρόθυμους εισπράκτορες» για να διεισδύσει στην Ευρώπη, η ζάπλουτη Σαουδική Αραβία πλεύρισε την Ελλάδα και υπόσχεται «επενδύσεις» δισεκατομμυρίων προκειμένου να βγει καμαρωτή και άσπιλη στον ήλιο της Μεσογείου.

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί με μικρή καθυστέρηση την πεπατημένη του Κατάρ, το οποίο ξόδεψε περισσότερα από 200 δισ. ευρώ για να διοργανώσει –άνευ συνεταίρου– το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Η επιχείρηση «sportswashing» του μικροσκοπικού εμιράτου μέσω της φιλοξενίας αθλητικών διοργανώσεων μεγάλης εμβέλειας (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, Φόρμουλα 1, μεγάλα τουρνουά τένις κ.ά.) πιάνει τόπο, αφού οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας έμειναν σε φιλολογικό επίπεδο και δεν κλιμακώθηκαν σε κάποιας μορφής μποϊκοτάζ.

Η Σαουδική Αραβία, που ερίζει με το Κατάρ για την πολιτική και οικονομική ηγεμονία της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο ξοδεύοντας πακτωλούς χρημάτων (40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές). Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ 2017-20.

Το χρίσμα για το 2030

Ενδεχόμενη ανεξάρτητη υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για το Μουντιάλ του 2030 δεν θα είχε καμιά τύχη στη FIFA, αφού θεωρείται απίθανο να επιστρέψει η κορυφαία διοργάνωση στην Αραβική Χερσόνησο (με όσα αυτό συνεπάγεται) για δεύτερη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια. Εικάζεται ότι το πλάνο έχει ορίζοντα το 2034 ή το 2038.

Η μεσοβέζικη λύση που σκαρφίστηκαν οι Σαουδάραβες σε συνεννόηση με τη FIFA ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ήταν «το Μουντιάλ των τριών ηπείρων»: Ασία, Ευρώπη, Αφρική. Ετσι θα είναι και πιο εύκολη η άγρα (και εξαγορά…) των ψήφων όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα του χρίσματος. Η Αίγυπτος, τρίτη συνέταιρος στην μπίζνα, είπε εξαρχής «ναι» σε όλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την… πύλη του Μεγάρου Μαξίμου στον διαβόητο πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Το… αθλητικό σκέλος της συζήτησης, που κρατήθηκε μυστικό στην επίσημη ενημέρωση ένθεν και ένθεν, ήταν η συνδιεκδίκηση του επετειακού Μουντιάλ από τη Σαουδική Αραβία, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Ο φερόμενος ως ενορχηστρωτής της φρικιαστικής δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι το Ριάντ είναι διατεθειμένο να καλύψει όλες τις δαπάνες για να κατασκευαστούν στη χώρα μας γήπεδα και ό,τι άλλο θα απαιτηθεί για τη φιλοξενία αγώνων Παγκόσμιου Κυπέλλου. Η Ελλάδα είναι ολόγυμνη στον τομέα των ποδοσφαιρικών υποδομών, οπότε θα χρειαστεί γενναία χρηματοδότηση από τους Αραβες για ανέγερσή τους από το μηδέν. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δύο μαζί χτίζουν γήπεδα.

Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα που εγκρίνει η FIFA βάσει προδιαγραφών Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι τουλάχιστον 40.000 θέσεων, οπότε αποκλείονται από τη συζήτηση η «Αγια-Σοφιά» της ΑΕΚ και το «Γ. Καραϊσκάκης». Στη χώρα μας θα πρέπει να κατασκευαστούν τουλάχιστον δύο καινούργια γήπεδα, πιθανόν ένα στην Αθήνα (π.χ. του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό), ένα στη Θεσσαλονίκη (η νέα Τούμπα) και τουλάχιστον ένα σε τρίτη πόλη. Το ΟΑΚΑ δεν μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες Μουντιάλ επειδή διαθέτει ταρτάν στίβου, οπότε θα πρέπει να γίνει ένα κοστοβόρο «λίφτινγκ» ώστε να μετατραπεί σε ποδοσφαιρική αρένα.

Τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στις 4 Αυγούστου 2022 σε αιγυπτιακή ιστοσελίδα και επιβεβαιώνονται από ανώτατο αξιωματούχο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) η Ελλάδα θα κληθεί να φιλοξενήσει το ¼ των αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου ημιτελικού. Αλλοι ισχυρίζονται ότι η Σαουδική Αραβία θα είναι αμφιτρύωνας για το 75% των παιχνιδιών και τα υπόλοιπα ματς θα μοιραστούν στις άλλες δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ομάδων του Μουντιάλ αυξάνεται άμεσα από 32 σε 48 και οι αγώνες από 64 σε 80, οπότε οι αγώνες που αντιστοιχούν στην Ελλάδα σύμφωνα με το πρώτο σενάριο είναι 20. Πιθανόν λοιπόν να χρειαστούν περισσότερα από τρία νεόδμητα γήπεδα στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση άφησε το θέμα να σέρνεται μετά τα πρώτα δημοσιεύματα, ενώ οι πρόσφατες τοποθετήσεις ήταν αόριστες και χλιαρές. «Υπάρχει μια γενικότερη αθλητική συνεργασία και με τη Σαουδική Αραβία. Περιλαμβάνει διάφορες δράσεις. Δεν έχει υπάρξει προφανώς ακόμη η οποιαδήποτε οριστική απόφαση για τα ζητήματα αυτά. Δεν συζητείται αυτήν τη στιγμή οτιδήποτε οριστικό, είναι σε επίπεδο διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Το δημοσίευμα του Politico περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030 είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας» διαβάζουμε στη λακωνική ανάρτηση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε Μαξίμου και ΕΠΟ

Η ΕΠΟ ενημερώθηκε για τις συζητήσεις, καθώς τον φάκελο που θα κατατεθεί στη FIFA για τη διεκδίκηση του Μουντιάλ θα τον υπογράψουν οι πρόεδροι των τριών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και όχι οι υφυπουργοί Αθλητισμού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχε ένταση στις σχέσεις της ΕΠΟ με την κυβέρνηση και ο Τάκης Μπαλτάκος διαμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία υποψηφιότητα αν δεν λυθούν θέματα όπως το μητρώο της ΓΓΑ για τις ομάδες.

Λέγεται ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ συνομίλησε και με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που επισημαίνει η ομοσπονδία, «αρκεί να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη διεκδίκηση του τουρνουά».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε για το τριμερές σχέδιο τόσο τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, με τον οποίο συναντήθηκε στις 22 Αυγούστου 2022 στο Κατάρ, όσο και τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν στις 24 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ινφαντίνο προέτρεψε τον Ελληνα πρωθυπουργό οι όποιες ανακοινώσεις να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του Μουντιάλ του Κατάρ, το αγωνιστικό σκέλος του οποίου ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τη FIFA.

Η επιβεβαίωση της πληροφορίας ήρθε στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ο Τ. Μπαλτάκος ζήτησε να μάθει από κυβερνητικό στέλεχος «πού βρισκόμαστε με την υπόθεση Μουντιάλ 2030». Η απάντηση που έλαβε ήταν: «Μετά το Κατάρ θα φουλάρουμε». Εκτοτε η ΕΠΟ δεν είχε καμιά ενόχληση από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Εκτιμάται ότι λόγω του σκανδάλου της Eυας Καϊλή κρίθηκε σκόπιμο από την κυβέρνηση να μη σηκώσει ακόμη το θέμα. Ο φόβος για ένα Saudi-gate που θα ξεπεράσει κατά πολύ σε εμβέλεια το πολύκροτο Qatar-gate είναι διάχυτος. Οι συζητήσεις γίνονται με άκρα μυστικότητα και θα έμεναν απόκρυφες αν δεν υπήρχαν ενοχλητικοί δημοσιογράφοι, όπως οι ερευνητές του Politico.

Το χρυσό «Vision 2030»

Το εγχείρημα της συνυποψηφιότητας Ελλάδας, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου είναι περίπλοκο διότι πρόκειται για τρεις χώρες που ανήκουν σε διαφορετικές ομοσπονδίες-μέλη της FIFA: η Ελλάδα της UEFA, η Αίγυπτος της αφρικανικής CAF, η Σαουδική Αραβία της ασιατικής ΑFC. Οι Σαουδάραβες εκτιμούν ότι θα πάρουν ψήφους από τις ασιατικές χώρες αλλά και από τις αφρικανικές λόγω της Αιγύπτου. Η Ελλάδα απλώς θα είναι το πάτημα για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ σε ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο δεν έχει το ειδικό βάρος για να μαζέψει ψήφους.

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει ταχτεί ανοιχτά υπέρ της κοινής υποψηφιότητας Ισπανίας – Πορτογαλίας για το 2030, ενώ το τουρνουά θα διεκδικήσουν από κοινού Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή και Παραγουάη με επιχείρημα την 100αετία από την παρθενική διοργάνωση. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε το 1930 στο Μοντεβίδεο. Η απόφαση της FIFA για την ανάθεση του τουρνουά θα ληφθεί το 2024.

Η διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030 εντάσσεται στο περιβόητο «Οραμα 2030» που λάνσαρε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πριν από επτά χρόνια. Πρόκειται για μεγαλεπήβολο, εξωστρεφές σχέδιο ξεπλύματος του αιμοσταγούς καθεστώτος μέσω της λεγόμενης «soft power», με έμφαση στον τουρισμό, στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διοργάνωση διεθνών εκθέσεων και αθλητικών γεγονότων, τη χρηματοδότηση των social media και της ψυχαγωγίας, ακόμη και την ανάπτυξη ενός φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτού του «Vision 2030» οι Σαουδάραβες προσέλαβαν τον σούπερ σταρ της ασπρόμαυρης μπάλας Λιονέλ Μέσι ως «αθλητικό πρεσβευτή» με συμβόλαιο 28 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο σύλλογος Αλ Νασρ απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο με τίμημα εξίσου αμύθητο (180 εκατ. ευρώ για δυόμισι χρόνια) και με πρόσθετο ρόλο τη διαφήμιση της υποψηφιότητας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Οι Σαουδάραβες ρίχνουν τρελά λεφτά στον δημοφιλέστατο στίβο των ηλεκτρονικών eSports (ίσως ενταχθούν στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 2028), αγόρασαν ήδη τη Νιουκάστλ στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, αφού αρχικά φλέρταραν με την ορφανή Τσέλσι, και – το πιο εξωφρενικό– ανέλαβαν να διοργανώσουν ακόμη και τη… χειμερινή μίνι Ολυμπιάδα της Ασίας 2029 σε τεχνητό χιόνι στα βουνά της εξίσου τεχνητής πόλης ΝEOM δίπλα στην Ερυθρά Θάλασσα!

Και επειδή το «πλυντήριο» δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το 2030 με τα άπλυτα ρούχα στον κάδο, η χώρα άνοιξε συζητήσεις με τη FIFA για τη χορηγία του Μουντιάλ Γυναικών που θα διεξαχθεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2023 σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. «Είναι αλλόκοτη αυτή η κίνηση» διαμαρτυρήθηκε η αρχηγός της εθνικής των ΗΠΑ Αλεξ Μόργκαν. «Ας κοιτάξει πρώτα η Σαουδική Αραβία τα δικαιώματα των γυναικών και ας αφήσει τα ανοίγματα! Ακόμη και η εθνική ομάδα τους δημιουργήθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια» συμπλήρωσε.

Εξυπακούεται ότι το «φεστιβάλ γυμνής σάρκας» που λέγεται Μουντιάλ Γυναικών δεν πρόκειται να μεταδοθεί από τη σαουδαραβική τηλεόραση.

Θα βρέξει ριάλια;

Σε κάθε περίπτωση οι πόρτες της κυβέρνησης είναι ανοιχτές για τους Σαουδάραβες και η πιθανότητα συνδιοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030 υπαρκτή, αρκεί να βρέξει ριάλια στον ελλαδικό ουρανό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με δύο χώρες που έχουν καταδικαστεί εκτεταμένα από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων για σειρά καταχρήσεων, όπως διακρίσεις κατά των γυναικών, βίαιη μεταχείριση εργατών και βασανιστήρια, μέχρι και δολοφονίες διά αποκεφαλισμού και τεμαχισμού.

Το παγκόσμιο σκάνδαλο με τον άγριο φόνο του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη είναι –φαίνεται– ασήμαντη λεπτομέρεια για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πολύς Μπιν Σαλμάν χαρακτηρίστηκε persona non grata σε διάφορες γωνιές της Δύσης, αλλά το πετροδολάριο αποδεικνύεται ατσάλινο. Ο Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που καλοδέχτηκαν τον αιματοβαμμένο πρίγκιπα στα χρόνια που ακολούθησαν τη δολοφονία του Κασόγκι. Ελληνας επιχειρηματίας που συνεργάζεται με πολυεθνική εταιρεία στο Ριάντ και έχει γνώση των γεγονότων εκμυστηρεύτηκε στο Documento ότι οι κινήσεις των Σαουδαράβων γίνονται υπό την αιγίδα, την έγκριση και την καθοδήγηση της FIFA. «Από την πρώτη στιγμή οι Ελληνες ήταν θετικοί και ζήτησαν να μάθουν τι ακριβώς προσφέρει η Σαουδική Αραβία» προσθέτει ο άνθρωπός μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter