Χαβιέρ Μιλέι: Ο «αναρχοκαπιταλιστής» με το αλυσοπρίονο αναλαμβάνει το τιμόνι της Αργεντινής (Videos)

Χαβιέρ Μιλέι: Ο «αναρχοκαπιταλιστής» με το αλυσοπρίονο αναλαμβάνει το τιμόνι της Αργεντινής (Videos)

Ο ανερμάτιστος Μιλέι είναι πλέον πρόεδρος της Αργεντινής, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Οι λεγεώνες των θαυμαστών του τον αποκαλούν «ο τρελός» και «η περούκα» λόγω της αγριότητας της δημόσιας παρουσίας του και της ατίθασης χαίτης του, ενώ ο ίδιος αυτοαποκαλείται «λιοντάρι». 

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής απασχόλησε τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ με τις εμπρηστικές δηλώσεις του και την ακραία ρητορική του. Ένα από τα κύρια στοιχεία των προεκλογικών εμφανίσεών του, ήταν όταν υποσχέθηκε δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, βγάζοντας μέχρι και αλυσοπρίονο ώστε να δείξει ότι θα… κοπούν!

Διαβάστε επίσης: Χαβιέ Μιλέι: Ακροδεξιά ρητορική και γραφικότητες σε στυλ… Τραμπ – Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής (Videos)

Δηλώσεις και υποχώρηση

Ο Μιλέι έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε απίστευτες δηλώσεις. Πιστεύει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μια μαρξιστική συνωμοσία για την καταστροφή της οικογένειας, θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως «σοσιαλιστική φάρσα», ενώ έχει εκφραστεί υπέρ της κατάργησης όλων των νόμων για τα όπλα. Αναφέρθηκε επίσης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αργεντινής, ως «δολοφόνο», στον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο ως «βρώμικο αριστερό» και θεωρεί τα κλωνοποιημένα μαστίφ του ως «παιδιά με τέσσερα πόδια», ενώ έχει διασκεδάσει την πιθανότητα να επιτρέπεται στους ανθρώπους να πουλήσουν τα ζωτικά τους όργανα.


Ωστόσο, ο Μιλέι πήρε πίσω αρκετές από αυτές τις δηλώσεις σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους τις εβδομάδες μετά την ψηφοφορία του πρώτου γύρου του Οκτωβρίου, στην οποία ήρθε δεύτερος μετά το Σέρχιο Μάσα. Ο Μιλέι υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι και την Πατρίσια Μπούλριτς, η υποψήφια για τον κεντροδεξιό συνασπισμό Juntos por el Cambio (Μαζί για την Αλλαγή, JxC), η οποία αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο με 24% των ψήφων.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: Πώς καταγράφει ο διεθνής Τύπος τη νίκη του ακροδεξιού Μιλέι στην Αργεντινή

Από την τηλεόραση στην πολιτική

Πριν από μερικά χρόνια, ο Μιλέι ήταν ένας σχολιαστής στην τηλεόραση που λάτρευαν οι παραγωγοί επειδή οι εξαπέλυε μύδρους ενάντια στις κρατικές δαπάνες και την κυρίαρχη πολιτική τάξη, με αποτέλεσμα την αύξηση στα νούμερα τηλεθέασης. Εκείνη την εποχή, και μέχρι πριν από μερικούς μήνες, σχεδόν κανένας πολιτικός εμπειρογνώμονας δεν πίστευε ότι είχε πραγματική ευκαιρία να γίνει πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής.

Ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής», ο νεοφιλελευθερισμός του Μιλέι ήταν μια βόμβα στα θεμέλια της Αργεντινής. Έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της εργατικής νομοθεσίας της χώρας και προωθεί ένα όραμα μιας πολύ μικρότερης κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό συνεπάγεται την κατάργηση των μισών κυβερνητικών υπουργείων, συμπεριλαμβανομένων της Υγείας και της Παιδείας. 

Προσωπική ζωή

Γιος επιχειρηματία στον τομέα των μεταφορών και μιας νοικοκυράς, ο οικονομολόγος δεν αρέσκεται στο να μιλάει πολύ για τα παιδικά του χρόνια και έχει πει ότι τα χρόνια της νεότητας σημαδεύτηκαν από μια τεταμένη σχέση με τον πατέρα του. 

Διαβάστε επίσης: Αργεντινή: Νέος πρόεδρος ο Μιλέι – Οι ομοιότητες με τον Τραμπ και οι εξαγγελίες για «θεραπεία-σοκ»

Όταν ήταν νέος, έπαιζε σε ένα συγκρότημα  αφιερωμένο στους Rolling Stones, ενώ πέρασε από τα τμήματα νέων του ποδοσφαιρικού συλλόγου Chacarita ως τερματοφύλακας. Αλλά αποφάσισε να αφήσει στην άκρη το ποδόσφαιρο κατά την περίοδο του υπερπληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να σπουδάσει οικονομικά.


Πριν βγει στο πολιτικό προσκήνιο, ο Μιλέι ήταν επικεφαλής οικονομολόγος στην Corporación America, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Αργεντινής που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας. Εργάστηκε εκεί μέχρι το 2021, όταν κέρδισε την έδρα του ως βουλευτής.

Αυτές τις μέρες, το μόνο μέλος της οικογένειας με το οποίο έχει στενή σχέση είναι η αδερφή του, Καρίνα Μιλέι, η οποία διηύθυνε την εκστρατεία του. Την αποκαλεί «το αφεντικό» και την έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως την αρχιτέκτονα της άνοδό του στην εξουσία. Ο Μιλέι έχει μια βαθιά σχέση με το αγγλικό του μαστίφ, Κόναν, ο οποίος πέθανε. Τώρα έχει τουλάχιστον άλλους τέσσερις που φέρεται να έχει κλωνοποιήσει χρησιμοποιώντας το DNA του Κόναν. Όλα έχουν τα ονόματα των οικονομολόγων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter