«Χρυσό» σωσίβιο στις ΠΑΕ

«Χρυσό» σωσίβιο στις ΠΑΕ

Περί τα 50 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν φέτος τα δύο συνδρομητικά κανάλια στους 14 συλλόγους για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της ΣΛ1.

Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι ελκυστικό με το θέαμα που προσφέρουν οι ομάδες, διαχρονικά σημαδεύεται από κοκορομαχίες παραγόντων και ψιθύρους για αποτελέσματα αγώνων (ειδικά τις τελευταίες αγωνιστικές), ενώ το παζλ της ΣΛ1 συμπληρώνεται με σκηνές οπαδικής βίας. Αν και το πρόσημο ήταν (και παραμένει) αρνητικό, η Νοva για τουλάχιστον 20 χρόνια δαπανούσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μεταδίδει κατ’ αποκλειστικότητα τους αγώνες της λίγκας.

Την τρέχουσα περίοδο ένα μεγάλο κομμάτι της τηλεοπτικής πίτας της ΣΛ1 ανήκει στην Cosmote TV, η οποία για πρώτη φορά θα μεταδώσει παιχνίδια της. Όλα αυτά δείχνουν πως το ανυπόληπτο ελληνικό πρωτάθλημα πουλάει και μπορεί να στηρίξει ως κορυφαίο προϊόν μια συνδρομητική τηλεόραση. Διαφορετικά τα δύο κανάλια δεν θα ξόδευαν κάτι λιγότερο από 60 εκατ. ευρώ για να μεταδώσουν στην τρέχουσα σεζόν τους αγώνες των 14 ΠΑΕ της λίγκας.

Η διοίκηση της Cosmote TV έχασε το λαμπερό πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ (από τη σεζόν 202223 θα μεταδίδεται από τη Νοva) και αποφάσισε να εισβάλει δυναμικά στα γήπεδα της ΣΛ1. Εκλεισε τις οκτώ από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος, υπογράφοντας διετές συμβόλαια με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΟΦΗ, τη Λαμία, τον Βόλο, τον Παναιτωλικό, τον Απόλλωνα και τον Ιωνικό.

Η Cosmote TV με την αλλαγή στην πολιτική της έδωσε λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, καθώς πέντε ομάδες ήταν άστεγες τηλεοπτικά. Λαμία, Βόλος, Παναιτωλικός, Απόλλων και Ιωνικός δεν υπέγραφαν την προκήρυξη και έτσι δεν μπορούσε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν σχεδόν ένα μήνα και τελικά οι πέντε «μικρές» ΠΑΕ υπέγραψαν και θα εισπράξουν από 1,6 εκατ. ευρώ τη σεζόν. Το ποσό αυτό είναι κυριολεκτικά… σωσίβιο για την επιβίωση των ομάδων. Χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο οι «μικροί» της λίγκας δεν είναι βιώσιμοι και οι ΠΑΕ κινδύνευαν με διάλυση.

Το 2017 για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΣΛ των 16 ομάδων πληρώθηκαν 35 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 η κεντρική διαχείριση στη λίγκα «έσπασε», καθώς η Nova πρόσφερε 31 εκατ. ευρώ για τις 15 από τις 16 ομάδες (ο ΠΑΟΚ είχε ξεχωριστό συμβόλαιο) και οι παράγοντες ήθελαν 2-3 εκατ. ευρώ επιπλέον. Με την είσοδο της Cosmote TV στη συγκεκριμένη αγορά το ποσό εκτινάχθηκε.

Η φετινή σούμα των εσόδων των ομάδων από την πώληση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων θα αγγίξει τα 49 εκατ. ευρώ! Σημαντική αύξηση στα έσοδά τους από την τηλεόραση θα έχουν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Την περασμένη περίοδο εισέπραξαν από τη Nova γύρω στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος με τα μπόνους μπορεί να φτάσουν και τα 9 εκατ. ευρώ.

Η πλειονότητα των ελληνικών ομάδων στηρίζει το μπάτζετ της στα τηλεοπτικά έσοδα, καθώς οι χορηγοί είναι… είδος υπό εξαφάνιση για τη ΣΛ1. Το 75-80% του προϋπολογισμού καλύπτεται από το τηλεοπτικό συμβόλαιο και γι’ αυτό οι μικρομεσαίες ομάδες πίεζαν να επιστρέψει η λίγκα σε καθεστώς κεντρικής διαχείρισης από την περίοδο 2023-24 σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων.

Αυτό θα συμβεί με απόφαση του συνεταιρισμού που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη και έτσι κάποιες ομάδες δεν θα εξαφανιστούν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter