Υποκλοπές και… γραβάτες στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Υποκλοπές και… γραβάτες στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμή του αντιπολιτευτικού δόρατος οι παρακολουθήσεις και οι φορολογικές αδικίες

Αποφασισμένη είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να διατηρήσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, ως μείζονος ζητήματος για τη δημοκρατία, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας ζωής (ακρίβεια, παιδεία, υγεία κ.λπ.). Το έδειξε τις τελευταίες ημέρες το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, σε μια ηχηρή προσπάθεια συντονισμένης εξωστρέφειας βουλευτών και στελεχών, σε αντίστιξη με τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που είναι έτοιμες να ξεσπάσουν ενόψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής (11-12.11.2023).

Ηδη υπάρχουν παρεμβάσεις κατά της ηγεσίας από τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα», με αιχμή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κυρίως τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Φίλη που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας από τον πρόεδρο με το ερώτημα της διαγραφής. Πάντως μέχρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής δεν είχε φτάσει στη Γραμματεία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την Επιτροπή Δεοντολογίας αίτημα για γνωμοδότηση της ΚΕ σχετικά με τις διαγραφές. Αυτό σχετίζεται με τις καταστατικές διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, παρά την επιμονή τμήματος των «προεδρικών» για εκκαθαρίσεις  χωρίς πισωγυρίσματα, μένει ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο… ανάκλησης.

Στην αντιπολιτευτική αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται πλέον με δυναμικές παρεμβάσεις τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ βγαλμένα από τη φορολογική κρυφή ατζέντα της έως την καταστολή και τις επιθέσεις στο αντιφασιστικό κίνημα αλλά και ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, όπως οι αποκαλύψεις στην υπόθεση των υποκλοπών που αγγίζει το Μαξίμου. Ομως δεν λείπει η δυσθυμία στον χώρο της Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι το κόμμα έλειπε από την οργανωμένη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα και την έκφραση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη παρότι μέλη και στελέχη του παρευρέθηκαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

 

Στήριξη στον Χρ. Ράμμο

Η Κουμουνδούρου πάντως ανοίγεται προς τους επιστημονικούς φορείς και ιδιαίτερα προς τους εκπροσώπους θεσμικών αρχών που συνδέονται με το κράτος δικαίου. Διόλου τυχαία ο πρόεδρος του
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφ. Κασσελάκης επέλεξε να παρακολουθήσει –και να το δημοσιοποιήσει με έμφαση– τη συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών της χώρας στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου. Μάλιστα ο Στέφ. Κασσελάκης ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχόλιο με ειδική αναφορά στον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο που είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «[…] Δεν είναι μόνο οι νέες αποκαλύψεις για τις σκοτεινές διαδρομές των υποκλοπών του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι και η δολοφονία χαρακτήρα των αξιοπρεπών ανθρώπων –όπως ο κ. Ράμμος– που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας. Δείτε πώς ένα καθεστώς φέρνει έναν έντιμο λειτουργό σε απόγνωση […]».

 

Με το… κίνημα της γραβάτας

Με γρήγορα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου κινείται και για την ανάδειξη των οικονομικών αδικιών που συνεχώς προωθούνται από την επίθεση της κυβέρνησης  Μητσοτάκη προς τον κόσμο της εργασίας. Ταυτόχρονα, συντάχτηκε με την αγωνία των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων, που πίσω από τα κυβερνητικά φοροτεχνικά μέτρα βλέπουν σχέδιο αφανισμού τους υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τη στιγμή που οι διαμαρτυρίες επιστημόνων και μικρομεσαίων λοιδορούνται ως επανάκαμψη του κινήματος της γραβάτας, ο Στέφ. Κασσελάκης άδραξε άμεσα την ευκαιρία επαφής. Είχε συνάντηση στην Κουμουνδούρου την περασμένη Παρασκευή με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρη Βερβεσό, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάση Εξαδάκτυλο, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστα Κόλλια, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό κ.ά.

 

Η εσωστρέφεια καλά κρατεί

Η εσωτερική φωτιά των αντιθέσεων σιγοκαίει και ανά διαστήματα φουντώνει στην Κουμουνδούρου μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα. Οι «αντιφρονούντες» δεν υποχωρούν, με επίκεντρο τα ζητήματα τόσο της «δεξιάς» μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη όσο και της διαγραφής των τεσσάρων (Δημήτρης Βίτσας, Π. Σκουρλέτης, Στέφανος Τζουμάκας, Ν. Φίλης). «Ενότητα με διαγραφές δεν γίνεται» διαμήνυσε στη πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος άσκησε κριτική για τα κενά στην οικονομική/φορολογική πολιτική της Κουμουνδούρου. Στο μεταξύ, ακόμη κάνει τον γύρο της ειδησεογραφίας η προσφυγή του Π. Σκουρλέτη στη Δικαιοσύνη και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για επιθέσεις σε βάρος του από τρολ των social media.

Από την άλλη, στους «σκληρούς» που κρίνουν ως λυτρωτική για το κόμμα την παύση της εσωστρέφειας και τάσσονται υπέρ των διαγραφών είναι μεταξύ άλλων ο διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας και ο βουλευτής Πέτρος Παππάς. Τον χορό των καυστικών δηλώσεων είχε πυροδοτήσει η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων στον Σκάι: «Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις διαγραφές, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι να προχωρήσουμε χωρίς δισταγμό. Αν κάνει πίσω ο Κασσελάκης, θα είναι λάθος. Αν σταθεί δίπλα τους, θα είναι σαν αυτοκτονία. Υπάρχει ένα συστημικό σχέδιο φθοράς του κόμματος που το βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας». Τις δηλώσεις αυτές χαρακτήρισε «εμπρηστικές» ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης.

Πάντως έχει σημασία ότι λίγο πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ οργανώνεται από την εφημερίδα «Εποχή» εκδήλωση με τίτλο «Η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών». Η αυριανή εκδήλωση στον κινηματογράφο Τριανόν μοιάζει με άτυπη συγκέντρωση της λεγόμενης «αριστερής πτέρυγας» και ενδεχομένως το πρώτο βήμα προς ένα φόρουμ διαλόγου – ενδεχομένως πρόπλασμα μιας νέας συλλογικότητας για ορισμένους στον δρόμο προς την έξοδο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter