Υποκρισία Γεωργιάδη για διανομέα: «Ανασφάλιστος και μη δηλωμένος», αλλά… «δεν μπορούμε να βάλουμε πρόστιμα»

Υποκρισία Γεωργιάδη για διανομέα: «Ανασφάλιστος και μη δηλωμένος», αλλά… «δεν μπορούμε να βάλουμε πρόστιμα»

Πέρα από τους “χιλιάδες ελέγχους” στην αγορά εργασίας που κάθε τόσο διαφημίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης, πλέον και ως υπουργός Εργασίας, δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί ακόμα υπάρχουν τόσοι εργαζόμενοι που εργάζονται ανασφάλιστοι ειδικά στην εστίαση, και γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα για τον καύσωνα, όπως στην περίπτωση του άτυχου 46χρονου στη Χαλκίδα που πέθανε από θερμοπληξία εν ώρα εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ παραδέχθηκε ότι ο 46χρονος διανομέας ήταν ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό στο περιστατικό η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε έλεγχο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του. Eπαναλαμβάνεται ωστόσο ο υπουργός… πρώτα γίνονται οι καταγγελίες και μετά σπεύδουν οι αρχές να ελέγξουν, όπως πρόσφατα στο μπιτς μπαρ με τον “πλωτό” σερβιτόρο…

Με προκλητικό ύφος Πόντιου Πιλάτου πρόσθεσε ωστόσο δε πως «εμείς δεν μπορούμε ακόμα να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου». Ωστόσο, όπως δήλωσε, υπήρξε στη συνέχεια υπήρξε μια καταγγελία από το εργατικό σωματείο και η αστυνομία κάλεσε για εξηγήσεις τον ιδιοκτήτη μιας ψησταριά όπου ο άτυχος εργαζόμενος έκανε θελήματα την προηγούμενη μέρα. Και μετά τις… εξηγήσεις, αφέθηκε ελεύθερος σα να μην έτρεξε και κάτι….

Απαντώντας στο θέμα για το εάν η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη υποστήριξε ότι δεν ισχύει λέγοντας ότι γίνονται χιλιάδες έλεγχοι που φέτος αναμένεται να φτάσουν τους 70.000. «Η ιδέα ότι το κράτος μπορεί να είναι πάντα δίπλα σε οποιονδήποτε έχει μια επιχείρηση δεν είναι μια πραγματική ιδέα. Η ιδέα ότι τους καλύπτει το κράτος είναι ψευδής. Όσες καταγγελίες έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας έρχονται σε πρώτο χρόνο», σημείωσε λέγοντας ότι «η τραγωδία στην Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας».

Επιβεβαίωση από τη μητέρα του θύματος

Tην είδηση ότι ο γιος της εργαζόταν στην ψησταριά και έκανε διανομές με το ποδήλατό του μέσα στον καύσωνα επιβεβαίωσε η μητέρα του 46χρονου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή έχοντας εμφανίσει συμπτώματα θερμοπληξίας.

«Ήρθε το παιδί μου από τη δουλειά. Δούλευε σε ένα σουβλατζίδικο, με το ποδήλατο έκανε διανομή. Και ήρθε και δεν τον καταλάβαινα. Μου πέταγε την μπλούζα, δεν μπορούσε να μιλήσει» ανέφερε η ίδια στο eviaonline.gr.

«Καλέσαμε το ασθενοφόρο αλλά μέχρι να έρθει, το παιδί δεν καταλάβαινε τίποτα. Έτρεμε το παιδί. Δεν επικοινωνούσε. Έβγαλε αίμα από το στόμα. Ήρθε το ασθενοφόρο και το πήγαμε στο νοσοκομείο. Έπαθε την πρώτη καρδιακή ανακοπή, το επαναφέραμε και έπαθε τη δεύτερη και έφυγε», είπε συγκλονισμένη η μητέρα του άτυχου άνδρα.

Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

Σε ανακοίνωση προέβη και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για το τραγικό περιστατικό κάνοντας λόγο θάνατο εργαζόμενου σε συνθήκες καύσωνα.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του εχθές στη Χαλκίδα μετά τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Ο συνάδελφος, σύμφωνα με μαρτυρίες και όπως ήταν ευρύτατα γνωστό, δούλευε –πιθανότατα ανασφάλιστος- σε κατάστημα εστίασης του κέντρου της Χαλκίδας κάνοντας διανομές με ποδήλατο μέσα στον καύσωνα.

Το τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι συνάδελφοι διανομείς ειδικότερα μέσα στον καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες.

Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που το υπουργείο αναγκάστηκε να ανακοινώσει μετά από παρέμβαση Σωματείων! Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία! Προειδοποιούμε κυβέρνηση, εργοδοσία πως το Εργατικό Κέντρο με άμεσες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς θα συμβάλει ώστε να εξασφαλιστεί στη πράξη η διακοπή εργασίας 12:00 με 17:00, χωρίς να χαθεί κανένα μεροκάματο».

Η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκίδας

Ερωτήματα προκάλεσε το Δελτίο Τύπου του Νοσοκομείου Χαλκίδας που έσπευσε  να «διευκρινίσει» ότι ο εργαζόμενος «δεν ήταν διανομέας», όπως και η υπαναχώρηση ορισμένων ΜΜΕ από τα αρχικά τους δημοσιεύματα, ανέφερε το ΕΚ Εύβοιας καταλήγοντας ότι «θα μπει μπροστά ώστε να διερευνηθούν πλήρως οι αιτίες θανάτου του συναδέλφου και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter