Υπόθεση Πριγκόζιν, ναυάγιο στην Πύλο και οικονομία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Υπόθεση Πριγκόζιν, ναυάγιο στην Πύλο και οικονομία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Στον απόηχο των εξελίξεων στη Ρωσία θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (29-30 Ιουνίου), όπως ανέφερε η επιστολή πρόσκλησης του Σαρλ Μισέλ στα 27 κράτη – μέλη.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η ΕΕ οφείλει να διατηρήσει την ενότητά της έναντι της Ρωσίας αλλά και τις δεσμεύσεις απέναντι στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «μέσω βιώσιμης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας», όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συζήτηση θα τεθεί και το μεταναστευτικό, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Όπως τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, οι εξελίξεις υπενθυμίζουν στην ΕΕ την ανάγκη «συνέχισης των εργασιών απέναντι στις προκλήσεις αλλά και την εξέταση της τρέχουσας κατάστασης».

Πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προηγηθεί γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο θα συζητηθούν θέματα για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Επίσης, σχετικά με την οικονομία, αναμένεται να γίνει απολογισμός «της προόδου όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς, την ενίσχυση της οικονομικής βάσης και την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας, αναλογιζόμενοι τις περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν».

Στο ζήτημα της Κίνας, «θα παράσχουμε περαιτέρω καθοδήγηση μετά τη συζήτησή μας τον Οκτώβριο και τη συζήτηση που διεξήχθη από τους υπουργούς Εξωτερικών τον Μάιο. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την ευρεία και ενωμένη στάση μας» απέναντι στο Πεκίνο, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Τέλος, στο τραπέζι θα βρεθούν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-CELAC, οι σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους στη Νότια Γειτονία και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter