«Yπόθεση Βασίλη Μάγγου» στο Μενίδι ερευνά η Δικαιοσύνη

«Yπόθεση Βασίλη Μάγγου» στο Μενίδι ερευνά η Δικαιοσύνη

Μια νύχτα στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών φαίνεται να αρκούσε για να οδηγηθεί στον θάνατο ένας 57χρονος, ο Γιώργος Δημόπουλος, όπως καταγγέλλει η οικογένειά του που κάνει λόγο για βάναυση κακοποίηση. Ο θάνατός του επήλθε στις 4 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την κράτησή του στο ΑΤ Αχαρνών. Η πεποίθηση της οικογένειάς του ότι ο άντρας κακοποιήθηκε κατά την κράτησή του φαίνεται να ενισχύεται και από το πιστοποιητικό θανάτου που υπογράφει η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης καθώς η οικογένεια έχει ήδη καταθέσει αγωγή και την ερχόμενη εβδομάδα καταθέτει και μήνυση κατά αστυνομικών που είχαν υπηρεσία στο ΑΤ Μενιδίου τις ώρες που κρατήθηκε εκεί ο 57χρονος. Οι καταγγελίες μελών της οικογένειας του Δημόπουλου για τηλεφωνικές απειλές που δέχονται από αγνώστους αυξάνουν τα ερωτήματα σχετικά με το τι διαδραματίστηκε τις επίμαχες ώρες στο κρατητήριο του ΑΤ Αχαρνών.

«Τρόμαξα να τον αναγνωρίσω»

Ο Γ. Δημόπουλος ζούσε με τη μητέρα του Ελένη στις Αχαρνές Αττικής. Οπως αναφέρεται στην αγωγή, μεταξύ τους «υπήρχε ισχυρότατος δεσμός αγάπης». «Πολλές φορές είχαμε διαφωνίες και συγκρούσεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους που συμβιούν επί πολλά έτη, αλλά πάντα σε πολύ μικρό χρόνο το ξεπερνούσαμε και συνεχίζαμε αρμονικά τη συμβίωσή μας».

Το μεσημέρι της 30ής Αυγούστου μια από αυτές τις συγκρούσεις κατέληξε στο ΑΤ Αχαρνών. Η Ελ. Δημοπούλου καταθέτει μήνυση έπειτα από πίεση των αστυνομικών, όπως λέει, κατά του γιου της, ο οποίος συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στο κρατητήριο ώστε να παραπεμφθεί την επόμενη ημέρα στον εισαγγελέα για τις πράξεις της εξύβρισης και της απειλής. Σύμφωνα με το Βιβλίο Συμβάντων του ΑΤ Αχαρνών, μήνυση κατά της μητέρας του υπέβαλε και ο Δημόπουλος. Η υπόθεση υπάγεται στον ν. 3500/06 περί ενδοοικογενειακής βίας.

Η 31η Αυγούστου είναι ημέρα καμπής στην υπόθεση. Ο Δημόπουλος μεταφέρεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου συναντά ξανά τη μητέρα του. «Τρόμαξα να τον αναγνωρίσω όπως τον είχαν καταντήσει» καταγγέλλει η μητέρα στην αγωγή της κατά του δημοσίου. «Δεν είχε τη δύναμη να σταθεί όρθιος και μου είπε: “Τι μου έκανες, ρε μάνα, με τη μήνυση, όλο το βράδυ με χτυπούσαν αλύπητα, μου έσπασαν όλα τα πλευρά με γροθιές και κλοτσιές, με χτυπούσαν παντού στην κοιλιά, στο κεφάλι, με σκότωσαν οι αλήτες!”».

«Ο ψηλός με τα γυαλιά με σκότωσε στο ξύλο»

Ο Δημόπουλος επέστρεψε σπίτι του την επομένη, 1η Σεπτεμβρίου 2023, μετά την ολοκλήρωση της δίκης. Η μητέρα του αναφέρει ότι ο γιος της δεν ήταν σε θέση ούτε να φάει ούτε να πιει, λέγοντας πως βρισκόταν σε κατάσταση «πλήρους εξαθλίωσης». Ο 57χρονος παραπονιέται για αφόρητους πόνους σε όλο του το σώμα, ενώ παρέμεινε στο κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με τη μητέρα του, της εξομολογήθηκε ότι φοβόταν πως δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει και της είπε: «Ολοι με δέρνανε αλλά ο ψηλός με τα γυαλιά είναι αυτός που με σκότωσε στο ξύλο».

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο Γ. Δημόπουλος λιποθύμησε στο σπίτι του και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο, όπου και διασωληνώθηκε. Λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ιατροδικαστική εξέταση ρίχνει φως

Ο θάνατός του τρεις ημέρες μετά την κράτησή του στο ΑΤ Αχαρνών και οι αναφορές της μητέρας του ότι ήταν «αγνώριστος» και πως της εξομολογήθηκε ότι τον χτύπησαν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και απλές ενδείξεις χωρίς αποδεικτική ισχύ για όσα κατηγορεί τους αστυνομικούς η οικογένεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε στο σώμα του Δημόπουλου στις 9 Σεπτεμβρίου, ως αιτία θανάτου αναφέρεται επί λέξει: «Κατάγματα πλευρών αριστερού ημιθωρακίου – Τραυματική ρήξη σπληνός. Κίρρωση ήπατος. Εν αναμονή τοξικολογικών εξετάσεων».

Από το πιστοποιητικό θανάτου λοιπόν δύο συμπεράσματα προκύπτουν: αφενός ότι ο άντρας ήταν ήδη ασθενής καθώς έπασχε από κίρρωση του ήπατος, αφετέρου ότι υπήρχαν κάποια πρόσφατα κατάγματα στα πλευρά και τραυματική ρήξη σπλήνας. Το πώς έγιναν αυτοί οι τραυματισμοί είναι πλέον καθήκον της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει.

Οι απειλές και η θέση του αστυνομικού τμήματος

Μια καταγγελία από μέλος της ευρύτερης οικογένειας προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Οπως αναφέρει, αμέσως μετά το αίτημα του δικηγόρου της οικογένειας προς το ΑΤ Αχαρνών ώστε να λάβει αντίγραφο του Βιβλίου Συμβάντων της 31ης Αυγούστου, όταν άρχισε και η κράτηση του 57χρονου, έλαβε μια ανησυχητική κλήση στο τηλέφωνό της. Οπως λέει στο Documento, ένας άντρας την κάλεσε με απόκρυψη και της είπε στο τηλέφωνο να σταματήσουν «να το τραβάνε» γιατί θα «φάνε το κεφάλι τους».

Το Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Documento, επέλεξε να μη σχολιάσει επισήμως το ζήτημα. Κάποιες πηγές πάντως από το συγκεκριμένο τμήμα έκαναν λόγο για χτυπήματα που είχε καταφέρει… η 77χρονη μητέρα στο θύμα. Απομένει να προσκομίσουν και το ανάλογο αποδεικτικό υλικό στη Δικαιοσύνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter