«Ζούγκλα» ΝΔ: 11 απολύσεις μισθωτών μηχανικών επειδή συνδικαλίστηκαν

«Ζούγκλα» ΝΔ: 11 απολύσεις μισθωτών μηχανικών επειδή συνδικαλίστηκαν

Φιλεργατικό προσωπείο προσπαθεί να φορέσει προεκλογικά η ΝΔ και παράλληλα έχει εξυπηρετήσει κάθε απαίτηση των εργοδοτών. Από τα ρεπό για να μαζέψουν τις ελιές οι εργαζόμενοι μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, ο νόμος Χατζηδάκη έχει δείξει ότι με τις ερπύστριές του μπορεί να ισοπεδώσει κάθε εργατικό δικαίωμα.

Έσχατη μα όχι τελευταίο περίπτωση της μη υπεράσπισης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους είναι οι απολύσεις τουλάχιστον 11 μισθωτών μηχανικών, που αμείβονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) επειδή διεκδίκησαν συλλογικά τα δικαιώματά τους.

Από το πρωί σήμερα (Τρίτη, 31.01.2023) περίπου εκατό εργαζόμενοι και αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι βρίσκονται έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Καλλιθέα και ζητούν την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που απολύθηκαν για συνδικαλιστική δράση. Μάλιστα καταγγέλλεται από τους συγκεντρωμένους ότι η εταιρεία που κατασκευάζει «πράσινες», πολυτελείς κατοικίες, φρόντισε εκτός από το να καλέσει την αστυνομία, να παρατάξει και ομάδα «φουσκωτών» στην είσοδο του κτιρίου!

Για τα στοιχειώδη

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), οι απολυθέντες ζητούσαν τα στοιχειώδη σε αυτό τον κυκεώνα ανασφάλειας, πληθωρισμού και ακρίβειας: «αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική ΣΣΕ, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση».

Από την πλευρά της η εργοδοσία επικαλέστηκε μειωμένο κύκλο εργασιών για να αιτιολογήσει τις απολύσεις, ωστόσο οι απολυθέντες και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλουν ότι ήταν μια εύσχημη δικαιολογία καθώς «η πραγματικότητα του όγκου των έργων που ήδη τρέχουν ή δρομολογούνται από την ίδια, καθώς και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, δείχνει πως αυτό είναι απλώς ένα πρόσχημα».

Εκφοβισμός και ζούγκλα

Το Σωματείο καταγγέλλει κλίμα εκφοβισμού καθώς είχαν προηγηθεί αρκετές απολύσεις ή εξωθήσεις σε παραίτηση εργαζομένων καθώς και απόλυση μιας εργαζόμενης μέλους του ΣΜΤ λόγω συμμετοχής στην 24ωρη γενική απεργία του περασμένου Απρίλη. Στόχος ήταν προφανώς η τρομοκράτηση των υπόλοιπων εργαζόμενων που είχαν απεργήσει. Από τότε η εργοδοσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει σωματείο και έχει προχωρήσει σε ατομικές διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της εργασιακής «ζούγκλας».

Εδώ η ομιλία ενός εκ των απολυμένων:

Διαβάστε αναλυτικά εδώ την ανακοίνωση του Σωματείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter