Αναλαμβάνει πρόεδρος του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος

Αναλαμβάνει πρόεδρος του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος αναλαμβάνει και πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.). 

Τη θέση αυτή κατείχε μέχρι τώρα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει ως μέλος στο κορυφαίο αυτό κυβερνητικό όργανο. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά τις αναδιατάξεις στην κατανομή του κυβερνητικού έργου ως προς τις αρμοδιότητες επί των τραπεζών και την ανάθεση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Οι αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., ενός σημαντικού επιτελικού οργάνου για την προώθηση (και παρακολούθηση της υλοποίησης) της κυβερνητικής πολιτικής ως προς τα οικονομικά ζητήματα, επήλθαν με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , η οποία υπογράφηκε στις 5/10.

Έτσι, βάσει των νέων επιλογών για το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., δεν θα μετέχει πλέον σε αυτό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αλλά στη θέση του ορίζεται ως πρόεδρος του Συμβουλίου ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό. Επίσης, δεν θα μετέχουν πλέον οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού. Κατά τ΄άλλα ισχύουν όσα και πριν. Μέλη του θα είναι οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής και για την Επιτροπή Συντονισμού Κυβερνητικής Πολιτικής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τη διασφάλιση της ενότητας της Κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου, και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, τον Πρόεδρο του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. αναπληρώνει ο Υπουργός Οικονομικών, τους δε υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, οι οριζόμενοι απ’ αυτούς αναπληρωτές υπουργοί ή υφυπουργοί. Στις συνεδριάσεις παρίσταται ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης (Ακρίτας Καϊδατζής) ενώ καθήκοντα Γραμματέα του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. θα ασκεί ως Συντονιστής, ειδικός σύμβουλος ή ειδικός συνεργάτης ή μετακλητός διοικητικός υπάλληλος ή υπάλληλος αποσπασμένος στο Πολιτικό Γραφείο του Προέδρου του Συμβουλίου.

Αυτά ορίστηκαν με τροποποίηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου ως προς την ανασύσταση του υπουργικού συμβουλίου για την Οικονομική πολιτική (37/2-11-2015 Π.Υ.Σ., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την 4/24-1-2017 Π.Υ.Σ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έχει τις εξής αρμοδιότητες:

– την επεξεργασία και προώθηση του προγράμματος της Κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική, την ανάπτυξη και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς και τη συστηματική παρακολούθηση και τον έλεγχο υλοποίησής τους,

-την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των προωθούμενων πολιτικών στη βάση προκαθορισμένων στόχων, δεικτών και χρονοδιαγραμμάτων,

– την ενίσχυση της συνοχής και συμπληρωματικότητας των πολιτικών που εφαρμόζουν οι υπουργοί – μέλη του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.,- την εξέταση των χρηματοδοτικών προβλέψεων και δεδομένων των προωθούμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους,- το σχεδιασμό διυπουργικών και διατομεακών δράσεων οικονομικής πολιτικής, συναρμοδιότητας περισσότερων του ενός Υπουργείων, καθώς και τη συνεργασία με άλλα κυβερνητικά όργανα,- τη συστηματική και συγκροτημένη ενημέρωση των πολιτών για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις στα πεδία της οικονομικής πολιτικής και της ανάπτυξης,- την επεξεργασία και λήψη αποφάσεων επί θεμάτων κυβερνητικής πολιτικής που τυχόν παραπέμπονται στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Πρωθυπουργό.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/10/09/5bbce5b3cd3a18324946f4d4.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter