Ευρωπαϊκή και ρωσική ικανοποίηση μετά τη συμφωνία συνάντησης Τραμπ –Κιμ

Ευρωπαϊκή και ρωσική ικανοποίηση μετά τη συμφωνία συνάντησης Τραμπ –Κιμ

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη για συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν συνιστά μια “θετική εξέλιξη”, όπως ανέφερε σήμερα μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, όταν ρωτήθηκε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό, χαιρέτισε “τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις” στις σχέσεις της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα. “Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να δεχτεί μια πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν για μια σύνοδο συνιστά επίσης θετική εξέλιξη”, πρόσθεσε.

Η ΕΕ “ανυπομονεί να διαπιστώσει τα αποτελέσματα” των διπλωματικών πρωτοβουλιών, καθώς στο προσεχές διάστημα προβλέπονται πολλές διακρατικές συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, τόνισε εξάλλου η Κοτσίγιαντσιτς.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι πρόκειται να συναντηθεί στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Κιούνγκ-Ουά.

Βερολίνο: Αναλαμπή ελπίδας

Θετική ήταν και η αντίδραση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην εξέλιξη αυτή, την οποία χαρακτήρισε “αναλαμπή ελπίδας”, καλώντας όλες τις πλευρές “να συνεχίσουν τις προσπάθειες” που καταβάλλουν. “Ασφαλώς θα ήταν υπέροχο αν καταφέρναμε να καταλήξουμε σε μια εκτόνωση όλης αυτής της έντασης σχετικά με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας που για όλους εμάς ήταν μεγάλη πηγή ανησυχίας”, είπε.

Λονδίνο: Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις

Η Βρετανία από την πλευρά της, σημείωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μολονότι χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε. “Ανέκαθεν ήμασταν σαφείς: θέλουμε ο Κιμ Γιονγκ Ουν να αλλάξει πορεία και να δώσει προτεραιότητα στην ευημερία του λαού του αντί για την παράνομη επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων”, είπε ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. “Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η πίεση στη Βόρεια Κορέα και ότι οι κυρώσεις εφαρμόζονται αυστηρά”.

Μόσχα: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η επικείμενη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

«Μόλις σήμερα μάθαμε ότι συμφώνησαν γι’ αυτή την συνάντηση. Ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί. Αναμφίβολα, είναι αναγκαία για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκτιμά ότι η συνάντηση θα πρέπει να οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο, θεωρώντας ότι είναι προτιμότερο «αυτήν τη στιγμή να μην ανατρέχει κανείς στους λόγους που οδήγησαν σ αυτήν τη συμφωνία».

Χαιρέτησε επίσης τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ για συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter