Κάτω τα χέρια από τα πρόστιμα!

Κάτω τα χέρια από τα πρόστιμα!

Απαράδεκτον, κύριοι! Δεν είναι δυνατόν – πώς είναι δυνατόν να τολμά ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη να μιλά για μείωση των προστίμων; Ζούγκλα θα γίνουμε; Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα! Κινδυνεύουν οι πολίτες, καταρρέει το κράτος, διαλύεται το σύμπαν!

Κάπως έτσι υποδέχθηκε η πλειοψηφία του Τύπου και – δυστυχώς – μαζί του μια σειρά παράγοντες που κινούνται στο χώρο του αυτοκινήτου και της οδικής ασφάλειας, μια απλή δήλωση – όχι υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο – για επανεξέταση των ποσών που πρέπει να πληρώνουν οι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Ο ΚΟΚ πράγματι πρέπει να τηρείται – είναι ζήτημα ζωής. Όμως αυτό δεν εξαρτάται από τη βαρύτητα των προβλεπομένων ποινών για τους παραβάτες του. Γιατί όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους δεν προτείνουν την αύξηση των «βασικών» προστίμων στις 10.000 ευρώ; Γιατί δεν προτείνουν φυλάκιση χωρίς αναστολή, γιατί δεν προτείνουν και τη θανατική ποινή εντέλει, για να γλυτώσουμε μια και καλή από τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων; Γιατί να είναι 700 ευρώ το πρόστιμο για το κόκκινο και όχι 70.000; Γιατί;

Για τον απλούστατο λόγο ότι με τα πρόστιμα δεν λύνεται το πρόβλημα, όπως δεν λύθηκε και στο παρελθόν. Ο δρόμος της οδικής ασφάλειας είναι μακρύς και δύσκολος. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται δουλειά πολλή και επένδυση στο μέλλον. Η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα παιδείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Και αστυνόμευσης, βεβαίως, κανείς δεν λέει όχι, ουσιαστικής αστυνόμευσης με την Τροχαία να παρεμβαίνει ουσιαστικά, σε ρόλο εκπαιδευτή αλλά και επιβάλλοντας την τάξη όταν χρειάζεται. Όχι όμως με πρόστιμα που υπερβαίνουν το μηνιαίο εισόδημα της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Είναι πιο αποτελεσματικό να ξέρεις ότι πρόστιμο είναι 50 ή 100 ευρώ και όχι 700, αλλά θα το πληρώσεις ό,τι και να γίνει, παρά να ελπίζεις στην απουσία του τροχονόμου ή σε κάποια περίεργη «άκρη» που θα σου σβήσει την κλήση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter