Νέες αποκαλύψεις για μίζες εκατομμυρίων, Siemens και εξοπλιστικά από τον Κάντα

Νέες αποκαλύψεις για μίζες εκατομμυρίων, Siemens και εξοπλιστικά από τον Κάντα

Ως μάρτυρας προκειμένου να φωτιστεί ο ρόλος των κατηγορούμενων τραπεζικών στελεχών Φάνη Λυγινού και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ κατέθεσε στην δίκη για την σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens το πρώην στέλεχος του υπουργείου ‘Αμυνας, κατηγορούμενος και ο ίδιος σε υποθέσεις εξοπλιστικών, Αντώνης Κάντας.

Ο κ. Κάντας, που από την σύλληψη του και μετά έχει συνεργαστεί με τις αρχές και έχει επιστρέψει χρήματα που είχε λάβει για την προώθηση σωρείας προμηθειών του υπουργείου ‘Αμυνας, κλήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να δώσει στοιχεία για τους δύο κατηγορούμενους τραπεζικούς υπαλλήλους οι οποίοι μέσα από δικογραφίες εμφανίζονται να έχουν “διαχρονική δράση” στην φυγάδευση χρημάτων.

Οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να έχουν παίξει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια «απόκρυψης» παράνομων χρημάτων όχι μόνο στην εκδικαζόμενη υπόθεση της Siemens αλλά και σε πλείστες άλλες υποθέσεις διαφθοράς, όπως τα εξοπλιστικά, καθώς φέρονται να διευκόλυναν πολλά πρόσωπα στην μεταφορά και απόκρυψη παράνομων χρημάτων.

Στην κατάθεση του ο κ. Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας την περίοδο1997 – 2002, αναφέρθηκε κυρίως στον Φάνη Λυγινό, υφιστάμενο του Ζαν Κλώντ Όσβαλν και στον λογαριασμό που του άνοιξε ο τραπεζικός, στην Dresdner Bank για να τον εξυπηρετήσει με «το θέμα των εξοπλιστικών». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στον λογαριασμό αυτό διακινήθηκαν ποσά που φθάνουν τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Κάντας διευκρίνισε ότι «οι μίζες» ήταν ενσωματωμένες στο τίμημα των όπλων που αγόραζε το ελληνικό Δημόσιο καθώς η αρχική αξία ουσιαστικά προσαυξανόταν και με το αποκαλούμενο «κόστος προώθησης». Ο μάρτυρας υποστήριξε μάλιστα πως αν τελικά δεν ελάμβανε ο ίδιος «μίζες», τα ποσά αυτά θα κατέληγαν είτε πίσω στις κατασκευάστριες εταιρίες είτε στους αντιπροσώπους τους.

Ο μάρτυρας είπε πως όταν η υπόθεση της Siemens αποκαλύφθηκε και πήρε διαστάσεις στον Τύπο, ο κ. Λυγινός «ήταν τρομοκρατημένος». Για τον έτερο τραπεζικό Ζαν Κλώντ Όσβαλντ, ο κ. Κάντας κατέθεσε ότι τον γνώρισε το 2003 ως προϊστάμενο του Λυγινού και ενώ ο ίδιος ενδιαφερόταν «να μεταφέρει έξω» 500 χιλιάδες ευρώ από την σύμβαση για τα Cornet.

Ο κ. Κάντας επανέλαβε ότι συνολικά από 11 εξοπλιστικά προγράμματα, ο ίδιος έλαβε 11,3 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που «μου δόθηκαν για μην καθυστερώ τους φακέλους».

Ο μάρτυρας πιθανολόγησε πως αν ο ίδιος που δεν λάμβανε αποφάσεις, δεν ήταν μέλος επιτροπών που ενέκριναν όπλα, έλαβε αυτά τα χρήματα, τότε «ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί πήγαινε σε αυτούς που αποφάσιζαν για την προμήθεια των προγραμμάτων». Εκτίμησε δε, πως ο κύριος όγκος των χρημάτων πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter