Ο Τίλερσον αντί του Τραμπ πηγαίνει τελικά στη Βρετανία

Ο Τίλερσον αντί του Τραμπ πηγαίνει τελικά στη Βρετανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα μονοήμερη επίσκεψη στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της οποίας ελπίζει ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να δει από κοντά τη νέα αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από τη Δυτική Ακτή, ο Τίλερσον δεν ξεκαθάρισε αν πρόκειται να εγκαινιάσει επισήμως το αμφιλεγόμενο κτίριο. Στις αρχές του μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε ένα ταξίδι στο Λονδίνο για τα εγκαίνια της πρεσβείας, που ήταν προγραμματισμένα για τον επόμενο μήνα, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να επικυρώσει την “κακή συμφωνία” που έκανε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, όταν πούλησε το παλαιό κτίριο για “ψίχουλα”.

Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τον Τραμπ ότι η νέα πρεσβεία βρίσκεται σε κατώτερη τοποθεσία και ότι η μεταφορά της ήταν λάθος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε “διπλωματικά”: “Είναι μια απόφαση που είχε ήδη ληφθεί, επομένως δεν νομίζω ότι χρειάζεται να την επανεξετάσουμε”.

Μολονότι η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε επί Ομπάμα, η απόφαση για τη μετακόμιση της πρεσβείας από την Γκρόσβενορ Σκουέρ στη νότια όχθη του Τάμεση είχε ληφθεί το 2008 από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Στην ερώτηση αν σχεδιάζει να εγκαινιάσει εκείνος την πρεσβεία αντί του Τραμπ, ο Τίλερσον είπε ότι πάντα προσπαθεί να επισκέπτεται τις αμερικανικές πρεσβείες στα ταξίδια του. Πρόσθεσε ότι έχει συζητήσει την ατζέντα αυτού του ταξιδιού με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε: “Δεν έχω ακόμη τις λεπτομέρειες, αλλά ελπίζω να περάσω από την πρεσβεία”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter