Αγωνία για τα πληρώματα των δύο υπό κατάληψη τάνκερ – Επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα

Αγωνία για τα πληρώματα των δύο υπό κατάληψη τάνκερ – Επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα

Αγωνία για την τύχη των πληρωμάτων των δύο υπό κατάληψη ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία από Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, κατ΄εντολήν της Τεχεράνης, ενώ εντείνεται ο προβληματισμός για τις εξελίξεις γύρω από τη διεθνή ναυσιπλοΐα και τις πρακτικές ομηρίας πληρωμάτων από επίσημες κυβερνήσεις.

Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής, τα πληρώματα των δύο πλοίων είναι καλά στην υγεία τους ενώ οι Ιρανοί φαίνεται να τους συμπεριφέρονται καλά και στις ελληνικές αρχές δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία ως προς την ασφάλειά τους.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. – Ιράν».

Ν. Σαντορινιός:  Η Κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα για την ασφάλεια των ναυτικών

Σε σχετική δήλωσή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε:

«Η κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων στο Ιράν αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς των τοπικών αρχών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντίποινο για την παρακράτηση ρωσικού πλοίου, με ιρανικό φορτίο, που έλαβε χώρα από τις ελληνικές αρχές πριν μέρες στην Κάρυστο.

Παρακολουθώντας με ανησυχία την εξέλιξη του περιστατικού ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:

1. Να διασφαλίσει, ως οφείλει, την ασφάλεια των Ελλήνων επιβαινόντων ναυτικών και την άμεση επιστροφή των δυο πλοίων ελληνικής σημαίας

2. Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου, καθώς και των αξιώσεων που έχουν εγερθεί κατά αυτού. Επίσης οφείλει να επιδείξει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με την επιχείρηση μεταφόρτωσης του πετρελαϊκού φορτίου από το συγκεκριμένο κατασχεθέν πλοίο».

Το χρονικό της κατάληψης

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για τα πλοία: Delta Poseidon στο οποίο υπηρετούν 2 Έλληνες Nαυτεργάτες, και το Prudent Warrior στο οποίο είναι ναυτολογημένοι 8 Έλληνες, 1 Κύπριος ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα είναι αλλοδαποί από διάφορες χώρες.

Το πρώτο πλοίο καταλήφθηκε από 7 ένοπλους Ιρανούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν και ελικόπτερο για την κατάληψη του σκάφους! Για το δεύτερο πλοίο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ορισμένες πηγές κατονομάζουν το Prudent Warrior της Polembros Shipping, συμφερόντων της οικογενείας Πολέμη, ως το δεύτερο δεξαμενόπλοιο suezmax που κατέλαβαν οι ιρανικές αρχές.

Μετά την κατάληψη των πλοίων “νέκρωσε” σε αυτά το κλειστό σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (AIS) και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία ή τον προορισμό των δύο ελληνικών πλοίων.

Δήλωση προέδρου ΠΕΝΕΝ

Την αγωνία της για την τύχη των πληρωμάτων ελληνικών συμφερόντων δεξαμενοπλοίων, εκφράζει με ανακοίνωσή της Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού με δήλωση του προέδρου της Αντώνη Νταλακογεώργου, ο οποίος κάνει λόγο για επικίνδυνη εξέλιξη.

«Η κατάληψη πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων συνιστά μία επικίνδυνη εξέλιξη για την διεθνή ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο εμπόριο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ναυτεργατών.

Δεν γνωρίζουμε επίσημα τους λόγους αυτής της ακατανόητης ενέργειας, εάν υπάρχει καταλογισμός κάποιων ευθυνών στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και στα πλοία τους, ή εάν αυτή η κίνηση οργανώθηκε και εκτελέσθηκε στα πλαίσια των ανταγωνισμών που αναπτύσσονται και κλιμακώνονται με την εμπλοκή της ελληνικής Ναυτιλίας στην μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και τον πόλεμο στην περιοχή.

Ισχυρή επίσης είναι η πιθανότητα ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των Ιρανών είναι πράξη αντιποίνων για την κατάσχεση Ιρανικού φορτίου πετρελαίου που μεταφέρονταν με ρωσικό πλοίο (Δ/Ξ PEGAS) το οποίο κρατήθηκε επί σειρά ημερών με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στην Κάρυστο με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ιρανικής κυβέρνησης που χαρακτήρισε την πράξη των ελληνικών αρχών ως πειρατική….

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι ελληνικές αρχές (ΥΠΕΞ – ΥΕΝ) να κάνουν επειγόντως τις απαιτούμενες ενέργειες προς το Ιράν αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ – ΙΜΟ – Ε.Ε) ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα δύο αναφερόμενα ελληνικά πλοία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter