Αίγυπτος: Επίσκεψη Ερντογάν και συμφωνίες με Σίσι – Αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή – Πιάστηκε πάλι στον ύπνο η Αθήνα;

Αίγυπτος: Επίσκεψη Ερντογάν και συμφωνίες με Σίσι – Αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή – Πιάστηκε πάλι στον ύπνο η Αθήνα;

Με αφορμή την κατάσταση στην Γάζα και την ανοικοδόμηση της μετά την λήξη του πολέμου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν μάλιστα συμφωνίες συνεργασίας.

Η εξέλιξη αυτή, μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, δεδομένου του γεγονότος ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν διακοπεί ουσιαστικά από το 2013 εξαιτίας της ανατροπής του τότε προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι.

Δείτε επίσης: Αίγυπτος: Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν μετά από 12 χρόνια (Video)

Είναι όμως και μια εξέλιξη που καταδεικνύει τις αλλαγές που φέρνει στην γειτονιά ο πόλεμο της Γάζας, αφού οι συμφωνίες που υπογράφηκαν, αλλά και το πλησίασμα των δύο πλευρών, δημιουργεί αρνητικό έδαφος όσον αφορά στα ανοιχτά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας την ελληνική κυβέρνηση εκτεθειμένη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις του με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υποστήριξε πως: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας για να βάλουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Γάζα». Παρακάτω τόνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διαβουλεύσεις της με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αυξήσει το ύψος των εμπορικών συναλλαγών με την Αίγυπτο στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια και έκανε μια θετική εκτίμηση για την προοπτική διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας.

Θετικός στην προοπτική αναθέρμανσης των σχέσεων ε την Τουρκία εμφανίστηκε και ο Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος υποστήριξε πως προσβλέπει κι αυτός σε περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η ιστορική επίσκεψη (ο Ερντογάν είχε μεταβεί τελευταία φορά στην χώρα το 2012) ήρθε ενώ ήδη είχε ξεκινήσει μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών που σηματοδότησε η τοποθέτηση πρέσβεων πέρσι. Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως πριν λίγες ημέρες η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει στην Αίγυπτο μη επανδρωμένα, πολεμικά αεροσκάφη.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: «Πώς ο Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει τον πόλεμο με το Ιράν»

ΗΠΑ: «Όχι» στην ψηφοφορία για νέα παροχή βοήθειας στην Ουκρανία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Γάζα: Άκαρπες οι συνομιλίες για ανακωχή με φόντο την ισραηλινή απειλή για τη Ράφα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter