Αιματοκύλισμα στη Γάζα: Τυλίγουν τα πρόωρα μωρά σε αλουμινόχαρτο για να ζήσουν – 4.506 παιδιά νεκρά

Αιματοκύλισμα στη Γάζα: Τυλίγουν τα πρόωρα μωρά σε αλουμινόχαρτο για να ζήσουν – 4.506 παιδιά νεκρά

Τα πρόωρα μωρά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας τυλίγονται σε αλουμινόχαρτο και τοποθετούνται δίπλα σε ζεστό νερό σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τα κρατήσουν στη ζωή σε «καταστροφικές» συνθήκες, προειδοποίησε ο διευθυντής του νοσοκομείου, καθώς η ισραηλινή δύναμη πυρός εξαπλώνεται στους γύρω δρόμους και τα υπόλοιπα αποθέματα καυσίμου στεγνώνουν. αφήνοντας την εγκατάσταση ανίκανη να λειτουργήσει.

Το προσωπικό του νοσοκομείου Al-Shifa πάλευε να κρατήσει τα νεογέννητα στη ζωή αφού τελείωσαν τα αποθέματα οξυγόνου και έπρεπε να μεταφέρουν τα μωρά με το χέρι από τις θερμοκοιτίδες της μονάδας νεογνών σε διαφορετικό μέρος του νοσοκομείου.

«Δεν υπάρχει άλλο νερό, φαγητό, γάλα για παιδιά και μωρά… η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι καταστροφική», δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ο διευθυντής του ιατρικού κέντρου, Δρ Muhammad Abu Salmiya.

Ο διευθυντής είπε στο Al-Araby TV την Κυριακή ότι τα μωρά ήταν «τώρα εκτεθειμένα» επειδή το ιατρικό προσωπικό αναγκάστηκε να τα μετακινήσει από τις θερμοκοιτίδες της μονάδας νεογνών.

«Τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και βάζουμε ζεστό νερό δίπλα τους για να τα ζεστάνουμε», πρόσθεσε.

Οι εικόνες δείχνουν πολλά νεογέννητα μωρά που ελήφθησαν από θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο τοποθετημένα αβοήθητα μαζί σε ένα κρεβάτι.

Ο γιατρός είπε ότι πολλά παιδιά πέθαναν στη μονάδα εντατικής θεραπείας και στο βρεφονηπιακό σταθμό τις τελευταίες δύο ημέρες, εν μέσω του αδιάκοπου βομβαρδισμού και αποκλεισμού του Ισραήλ στη Γάζα, μια ήδη φτωχή και πυκνοκατοικημένη περιοχή, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφός του από τους μαχητές της Χαμάς.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο CNN το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του συμμετείχαν σε «συνεχείς έντονες μάχες» κατά της Χαμάς στην περιοχή του νοσοκομειακού συγκροτήματος, αλλά αρνήθηκε ότι πυροβόλησε στο ιατρικό κέντρο της βόρειας Γάζας και απέρριψε τις προτάσεις ότι το νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει προηγουμένως πως η Χαμάς ενσωματώνεται σε μη στρατιωτικές υποδομές και ότι θα χτυπήσει τη Χαμάς «όπου χρειαστεί». Κατηγόρησε επίσης τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία ως κάλυψη – μια κατηγορία που οι γιατροί του Al-Shifa και η μαχητική ομάδα αρνούνται. Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του IDF.

Ο Αμπού Σαλμίγια είπε στο CNN ότι 7.000 εκτοπισμένοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να καταφύγουν στο νοσοκομείο Al-Shifa με περίπου 1.500 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Ένας δημοσιογράφος στο έδαφος είπε ότι οι άνθρωποι μέσα στο συγκρότημα ήταν παγιδευμένοι, πολύ φοβισμένοι για να φύγουν λόγω σφοδρών μαχών. Το Ισραήλ λέει ότι δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο με ασφάλεια ακολουθώντας έναν διάδρομο προς τα ανατολικά έξω από το συγκρότημα.

Μέσα στο νοσοκομείο, κανένα από τα χειρουργεία δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, είπε ο Abu Salmiya στο Al Araby TV, προσθέτοντας ότι «όποιος χρειάζεται χειρουργείο πεθαίνει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτόν».

«Τώρα έρχονται οι τραυματίες σε εμάς και δεν μπορούμε να τους δώσουμε τίποτα άλλο εκτός από τις πρώτες βοήθειες», είπε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το Al-Shifa έχει μείνει χωρίς ρεύμα εδώ και τρεις ημέρες. «Δυστυχώς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο», ανέφερε.

Την Κυριακή, η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Al-Quds, μια άλλη σημαντική εγκατάσταση στην πόλη της Γάζας, ήταν εκτός λειτουργίας. Η PRCS είπε ότι το νοσοκομείο – το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γάζα – «δεν λειτουργεί πλέον. Αυτή η διακοπή των υπηρεσιών οφείλεται στην εξάντληση των διαθέσιμων καυσίμων και διακοπή ρεύματος».

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 4.506 παιδιά και 3.027 γυναίκες, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, το οποίο αντλεί στοιχεία από την περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ο αποκλεισμός του Ισραήλ σε βασικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του καυσίμου που εισέρχεται στη Γάζα, έχει βαθύνει μια ανθρωπιστική κρίση καθώς τα νοσοκομεία, τα συστήματα ύδρευσης, τα αρτοποιεία και άλλες υπηρεσίες που εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια έκλεισαν.

Εργασία υπό το φως των κεριών

Ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος μέσα στην Al-Shifa περιέγραψε δεκάδες πτώματα που δεν έχουν ακόμη ταφεί, ασθενοφόρα που δεν μπορούσαν να συλλέξουν τους τραυματίες και συστήματα υποστήριξης ζωής χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν. Οι γιατροί εργάζονταν υπό το φως των κεριών, τα τρόφιμα διατέθηκαν με μερίδες και οι άνθρωποι μέσα άρχισαν να πίνουν νερό από σωλήνες, είπε ο δημοσιογράφος αργά το Σάββατο.

Το CNN μίλησε επίσης με έναν δημοσιογράφο του δικτύου Al Arabiya, τον Khader al Zaanoun, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο.

«Η επικοινωνία είναι πολύ κακή και σχεδόν αδύνατο για εμάς να αναφέρουμε τι συμβαίνει στο νοσοκομείο και τις αυλές του, μόλις έχουμε κινητά τηλέφωνα, αλλά όχι Διαδίκτυο», είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί ή να τολμήσει να βγει από το νοσοκομείο, το προσωπικό εδώ γνωρίζει πολλές απεργίες που συμβαίνουν γύρω από το νοσοκομείο, βλέπουμε καπνό να βγαίνει από αυτές τις απεργίες και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε μερικά από αυτά τα κτίρια αλλά τα ασθενοφόρα δεν βγαίνουν από το νοσοκομείο γιατί… τις τελευταίες μέρες χτυπήθηκε ένα ασθενοφόρο που έβγαινε από το νοσοκομείο».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή ότι «δεν υπάρχει λόγος» να μην μπορούν να απομακρυνθούν οι ασθενείς από το Al-Shifa. Ο Νετανιάχου είπε στο CNN ότι το Ισραήλ βοηθά τους ασθενείς δημιουργώντας διαδρόμους στο έδαφος και είπε ότι «100 περίπου» έχουν ήδη εκκενωθεί από το νοσοκομείο.

Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα εάν κάποιοι άνθρωποι μπόρεσαν να απομακρυνθούν.

Το CNN είχε προηγουμένως τεκμηριώσει Παλαιστίνιους αμάχους που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα γύρω από τις ζώνες εκκένωσης, υπογραμμίζοντας την πραγματικότητα ότι οι ζώνες εκκένωσης και οι προειδοποιητικές ειδοποιήσεις από το IDF δεν έχουν εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός συνεχίζουν να εντείνονται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συσσωρεύουν πιέσεις στο Ισραήλ για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων και τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται σε πόλεις σε όλο τον κόσμο για διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων. Ωστόσο, ο Νετανιάχου επανέλαβε στο CNN την Κυριακή ότι η μόνη διακοπή των μαχών που θα δεχόταν είναι «αυτή στην οποία αφήνουμε ελεύθερους τους ομήρους μας».

Ο ισραηλινός στρατός υπολογίζει ότι 240 όμηροι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων αμάχων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Η μαχητική ομάδα απελευθέρωσε μόλις τέσσερις ομήρους –δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές γυναίκες και μια Αμερικανίδα μητέρα και κόρη– ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι έσωσαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

«Αν μιλάτε για διακοπή των μαχών, αυτό ακριβώς θέλει η Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιούσε αυτές τις εκτεταμένες παύσεις για να αναπληρώσει τις προμήθειες της. «Η Χαμάς θέλει μια ατελείωτη σειρά παύσεων που ουσιαστικά διαλύουν τη μάχη εναντίον της», είπε.

Τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την Κυριακή τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Γάζα προχωρώντας βαθύτερα στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου. Δυνάμεις πεζικού και μηχανικών μάχης έφτασαν στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού αλ Σάτι στη Γάζα, είπε ο Χαγκάρι, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Εν τω μεταξύ, δυνάμεις του στρατού σε συντονισμό με το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησαν επιδρομή στη μαρίνα της Γάζας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις περιοχές στα ανατολικά της.

Διαφωνία για την προσφορά καυσίμων

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε βάλει 300 λίτρα καυσίμου στην είσοδο του νοσοκομειακού συγκροτήματος Σίφα, αλλά ότι η Χαμάς είχε εμποδίσει τη λήψη του από το νοσοκομείο. Ο Abu Salmiya είπε στο Al Araby TV ότι το προσωπικό ήταν πολύ φοβισμένο για να βγει έξω για να το πάρει.

«Είπαμε στον ισραηλινό στρατό ότι τα 300 λίτρα καυσίμου που πρόσφεραν δεν είναι αρκετά για να λειτουργήσει το νοσοκομείο για 30 λεπτά», είπε ο Αμπού Σαλμίγια στο CNN. Είπε τη Δευτέρα ότι το νοσοκομείο είχε ζητήσει από το IDF 600 λίτρα καυσίμου για κάθε ώρα για να τροφοδοτήσει τις γεννήτριές του, αλλά ότι το IDF δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Το IDF δημοσίευσε ένα βίντεο που είπε ότι δείχνει στρατιώτες να παραδίδουν τα μπιτόνια σε μια τοποθεσία δίπλα στην είσοδο του νοσοκομείου. Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση, που φέρεται ότι ένας υπάλληλος του νοσοκομείου κατηγορεί έναν ηγέτη της Χαμάς στο υπουργείο Υγείας ότι αρνήθηκε να επιτρέψει τη συλλογή του.

Ο Abu Salmiya είπε ότι ήταν η παρουσία ισραηλινών αρμάτων μάχης που απέτρεψε τη συλλογή.

«Φυσικά, η παραϊατρική μου ομάδα φοβόταν εντελώς να βγει έξω», είπε, προσθέτοντας: «Θέλουμε κάθε σταγόνα καυσίμου, αλλά είπα (στον IDF) ότι πρέπει να σταλεί μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ή μέσω οποιουδήποτε διεθνούς ιδρύματος».

Η Χαμάς απέρριψε τους ισχυρισμούς και είπε ότι η παράδοση καυσίμων από το Ισραήλ ήταν ένα κόλπο προπαγάνδας.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter