Αϊτή: Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα

Αϊτή: Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα
AP Photo/Odelyn Joseph

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πορτ-ο-Πρενς κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αϊτή να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν», λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας αλλά και των προβλημάτων στις υποδομές, εν μέσω της κλιμακούμενης βίας σε αυτή τη χώρα της Καραϊβικής.

Το Σάββατο πιστοί ευαγγελικής εκκλησίας στην Αϊτή, που διαδήλωναν μαζί με τον ηγέτη τους εναντίον της κατάληψης του ελέγχου συνοικίας της πρωτεύουσας της χώρας Πορτ-ο-Πρενς από συμμορία, τουφεκίστηκαν. Το γεγονός επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η αστυνομία, προσθέτοντας πως υπάρχουν επίσης τραυματίες και απαχθέντες.

Δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημος απολογισμός των θυμάτων· η περιοχή ελέγχεται από τη συμμορία Καναάν, μια από τις πολλές που λυμαίνονται τομείς της αϊτινής πρωτεύουσας.

Κατά το Κέντρο Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Centre d’analyse et de recherches en droits humains, CARDH), οι νεκροί είναι τουλάχιστον επτά και μπορεί να φθάσουν ως ακόμη και τους είκοσι.

Σε αντίδραση στη συνεχιζόμενη εξάπλωση των συμμοριών, που εκτιμάται πως πλέον ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας, αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει πολιτοφυλακές, γνωστές ως «Μπουά Καλέ», που λένε πως προστατεύουν κατοίκους και φέρονται να αυτοδικούν.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.400 άνθρωποι σε επιθέσεις συμμοριών στην Αϊτή, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter