Ακόμα μια μέρα πύρινης κόλασης σε Ηλεία, Λέσβο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Ακόμα μια μέρα πύρινης κόλασης σε Ηλεία, Λέσβο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Σε πλήρη εξέλιξή βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Έβρο, Ηλεία και Λέσβο για ακόμα μία ημέρα προκαλώντας τεράστια φυσική καταστροφή ενώ αρκετά σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η πυρκαγιά κατακαίει το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς έναν από τους εναπομείναντες «πράσινους πνεύμονες» της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη. Οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλο τον κεντρικό Έβρο, φτάνοντας μέχρι τα προάστια της Αλεξανδρούπολης. Με την πυρκαγιά στον Έβρο να καίει από την περασμένη Πέμπτη, μόλις χθες Κυριακή επισκέφθηκε την περιοχή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση. Ωστόσο, η προχειρότητα στην κατάσβεση αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις για την προστασία του δάσους είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Κώστα Ποϊραζίδη, αναπληρωτή καθηγητή Δασολογίας, και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου που κατήργησε η ΝΔ.

«Τώρα θυμήθηκαν το “εθνικό σύμβολο” αλλά δεν έκαναν τίποτα σε επίπεδο πρόβλεψης και υποδομών, καθώς όπως αποδεικνύεται τα φράγματα των γύρω περιοχών είχαν… στερέψει από νερό, ενώ οι δασοφύλακες είναι μόλις τέσσερις για μια έκταση περίπου 200.000 στρεμμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 το βράδυ της Κυριακής, στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το δεύτερο μήνυμα που λαμβάνουν οι κάτοικοι του οικισμού τις τελευταίες ημέρες οι οποίοι αγωνιούν τόσο για τις κατοικίες του όσο και για το δάσος.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν ήδη τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων έχει συντονιστικό ρόλο.

Δύσκολη νύχτα στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Μαίνεται παράλληλα η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στον παλιό δρόμο Μακρισίων – Κρεστένων, με τις φλόγες να γιγαντώνονται ραγδαία και τις αρχές να ζητούν από τους κατοίκους να αποφεύγουν την περιοχή. Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη χθες για εκκένωση των οικισμών: Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία. Παράλληλα, εκκενώθηκε και η κατασκήνωση της Φρίξα, με όλα τα παιδιά να παραμένουν ασφαλή.

Σύμφωνα με το patrisnews, oι κάτοικοι ζητούν εθελοντές να βοηθήσουν στη διάσωση ζώων, ενώ η περιοχή δεν έχει ρεύμα και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε τηλέφωνο. Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη για νερά πόσιμα στην Κρέστενα.

Οι άνεμοι σήμερα έχουν κοπάσει και έως νωρίς το πρωί είχαν μείνει κάποιες διάσπαρτες εστίες, μια εκ των οποίων σε δύσβατη χαράδρα. Οι εστίες βρίσκονται γύρω από τα χωριά Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία, τα οποία δεν απειλούνται.

Από τη φωτιά μέχρι στιγμής έχουν υποστεί ζημιές σπίτια ενώ κάηκαν οι αυλές πολλών. Δυο ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Δήμαρχος Κρεστένων έκανε λόγο για «εγκληματική ενέργεια», εκτιμώντας πως οι εμπρηστές «ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά». «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κρεστένων.

Στα Κρέστενα, επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Λέσβος: Σε ύφεση τα δύο μέτωπα

Σε ύφεση βρίσκονται τα δυο μέτωπα στην Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Βρίσα και Σταυρός ωστόσο ορατός είναι ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.  Οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του χωριού Βρίσα αλλά και του χωριού Σταυρός.

Σε Βρίσα και Σταυρό οι κάτοικοι έβαλαν τα πιο απαραίτητα σε μια τσάντα και μπήκαν στα λεωφορεία που έσπευσαν για να τους απομακρύνουν. Τα δάκρυα στα μάτια τους αποτυπώνουν την αγωνία και το φόβο τους.

Η μεγάλη φωτιά έχει κάψει περίπου 13.000 στρέμματα και σπίτια και η Λέσβος μετράει πληγές.

Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter