Αλέξης Τσίπρας: ΔΝΤ και Σόιμπλε ήθελαν να πούμε όχι για να ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας: ΔΝΤ και Σόιμπλε ήθελαν να πούμε όχι για να ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα

Στην εκτίμηση ότι το ΔΝΤ και το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ εσκεμμένα πρότειναν μια δυσμενή συμφωνία, ζητώντας επιπλέον μέτρα για να τα απορρίψει η Ελλάδα και να της ρίξουν την ευθύνη για την μη επίτευξη μιας συμφωνίας που οι ίδιοι δεν ήθελαν, προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον ANT1.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τον περασμένο Οκτώβριο που έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 42 φορές μικρότερο από αυτό που τελικά ανακοινώθηκε.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η διαπραγμάτευση ήταν επίτηδες δυσμενής για να ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα. Για να μη κάνουμε κανέναν συμβιβασμό και να πουν ότι φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις».

«Καθυστερήσεις κάνεις όταν θες να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση. Χάρη στο γεγονός ότι δεν έκλεισα τη διαπραγμάτευση, καταφέραμε να λήξει με σκορ θετικό. Φέραμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μας ζητούσαν 2% μέτρα συν εργασιακό μεσαίωνα», είπε ο κ Τσίπρας.

Τα μέτρα είναι το εξιτήριο για να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά αν αυτό δεν γίνει, μπορούμε να τα πάρουμε πίσω

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, είπε πως «δεν πρέπει να την βλέπουμε ως μια αξιολόγηση που αφορά μόνο την πορεία του προγράμματος» και ότι «μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση η οποία αφορά και το χρέος. Αυτά τα μέτρα που παίρνουμε για να βγούμε από την επιτροπεία, θα εφαρμοστούν μόνο αν ανακοινωθούν τα μέτρα, διότι έχουν έναρξη εφαρμογής 1/1/19.

Μέχρι τότε, υπάρχουν 20 μήνες μπροστά μας, στους οποίους θα πρέπει να έχουμε πάρει τη λύση για το χρέος. Αν δεν την πάρουμε δεν θα εφαρμοστούν. Μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω αυτά που έχει ψηφίσει… Έχουμε μέτρα μόνο και αν πάρουμε εξιτήριο από το πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «δεν είναι άπιαστο όνειρο να πιάσουμε το 3,5% το 2018. Kαι το 4,2% το πιάσαμε επειδή μπήκαν και άλλοι κόφτες, όπως οι κόφτες στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διαπλοκή, στο παραεμπόριο».

«Εγώ κάνω τον σταυρό μου που το πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα, γιατί αν δεν το είχαμε αυτό το πλεόνασμα, θα ήμασταν μπαλάκι ανάμεσα στον κ. Σόιμπλε και στην κα. Λαγκάρντ», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα μέτρα του 2019 και του 2020, είπε ότι στην Ευρώπη διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα. «Εγώ βλέπω να δικαιωνόμαστε, δυστυχώς όμως εκ των υστέρων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «το κρίσιμο είναι na μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε το 2010 και αυτό μπορούμε να το κάνουμε, όταν θα είμαστε έξω από τα προγράμματα και δεν θα έχουμε την Τρόικα με το περίστροφο πάνω από to κεφάλι μας». 

Είμαστε υπέρ των συμπράξεων και όχι των ιδιωτικοποιήσεων

«Αν η επιλογή ήταν δική μας δεν θα πουλούσαμε σήμερα που οι τιμές είναι χαμηλότερες. Αν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο, θα κάναμε ακόμη καλύτερες συμφωνίες. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Πήραμε όμως σε πολύ υψηλά τιμήματα και σε επενδύσεις», ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον ΟΛΠ, στον ΟΛΘ kai στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Ειδικά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπε ότι πήραμε τίμημα πολύ πάνω από τη χρηματιστηριακή του αξία και ότι αναβαθμίζεται και η πόλη.

Θα έχουμε τη συνολική συμφωνία πριν τις Γερμανικές εκλογές

Αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι «είναι ένας σοβαρός πολιτικός αντίπαλος», ενώ σε ερώτηση για το αν μετάνιωσε για το «Go back κα Μέρκελ», είπε ότι πολιτικά ήταν σωστό το σύνθημα, αλλά γνωρίζοντάς καλύτερα τη Γερμανίδα καγκελάριο, κατάλαβε ότι είναι ένας πολιτικός με συναίσθηση της ευθύνης και ανοιχτόμυαλη.

«Είχα και εγώ αυταπάτες. Πίστεψα ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο στην Ευρώπη, Πέσαμε σε τοίχο. Όμως άλλαξαν και κάποια πράγματα».

Για την αύξηση της φορολογίας, παραδέχθηκε ότι είναι υψηλή και ότι πρέπει να χαμηλώσει, ενώ για το «κύμα» κατασχέσεων, σημείωσε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι πλέον ανεξάρτητη αρχή. «Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι στις κατασχέσεις πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο».

Για τη ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», ενώ η κυβέρνησή του απέτρεψε αυτήν την προοπτική και διασφάλισε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας.    

Οι δημοσκοπήσεις ήταν πάντα άσχημες αλλά ο κόσμος ξέρει…

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι στα λεγόμενα αντίμετρα περιλαμβάνεται και η μείωσή του.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι πάντα ήταν άσχημες. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι πράγματι έχει επιβαρύνει κάποιους που ανήκουν στα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.

«Πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό, εάν δεν είχε κατανόηση για αυτά που κάνει και για τον τρόπο που πολιτεύεται. Ο κόσμος ξέρει ότι την ώρα που κόβουμε τις συντάξεις δεν κάνουμε πάρτι, δεν είμαστε οι πορφυρογέννητοι».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε ότι αν δεν γινόταν, ο ίδιος δεν θα ήταν σήμερα πρωθυπουργός. «Τότε δεν έλεγα ότι θα βγάλω τη χώρα από το ευρώ και δεν την έβγαλα. Έλεγα ότι ήθελα να διεκδικήσω μια καλύτερη συμφωνία».

Τέλος, για το πότε θα βγει η χώρα στις αγορές, είπε ότι ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και στο τέλος του προγράμματος να βγούμε στις αγορές, ενώ σε ερώτηση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ότι δεν τις ξέχασε, αλλά «κάθε πράγμα στο καιρό του», αφού η χώρα «πρέπει πρώτα να σταθεί στα πόδια της και μετά να διεκδικήσει αυτά που πρέπει».

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν πιστεύει κανείς πως αν ήταν στη θέση του ο κ. Μητσοτάκης, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter