Αλέξης Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη – Προανακριτική για τις υποκλοπές

Αλέξης Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη – Προανακριτική για τις υποκλοπές
Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου εν όψει των εκλογών της 21/05, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο Ζάππειο Μέγαρο, Τρίτη 16 Μαΐου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα της προεκλογικής περιόδου έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, από τδιακαναλική συνέντευξη στο  Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε σαφείς απαντήσεις αναφορικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τις πρωτοβουλίες που θα λάβει σε σχέση με τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά και για τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Επιπλέον έβαλε οριστικό τέλος στα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί μια κυβέρνηση ανοχής ή «ηττημένων» ενώ, τέλος, επανέλαβε την πεποίθηση ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι το πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών της Κυριακής θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύσταση Προανακριτικής για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μετά και τις αποκαλύψεις του Documento για τις παράνομες παρακολουθήσεις πάνω από 100 προσώπων από το χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, των ελληνικών στρατευμάτων και της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές  ό,τι  εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, θα επέλθει πλήρης διαλεύκανση του «μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης» ενώ, παράλληλα, δεν παρέλειψε να απαντήσει και στο «πώς» θα αποκαλυφθούν οι ένοχοι που έστησαν τα παράνομα δίκτυα συνακροάσεων και τώρα επιχειρούν τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

«Τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να λογοδοτήσουν. Θα παρακολουθούμε την πορεία στη δικαιοσύνη, αλλά θα προχωρήσουμε στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ελπίζω να δεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης. Θα προχωρήσουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να πέσει φως στο σκοτάδι» ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας.

Εκανε σαφές επίσης προς τους πολίτες, το «κρυφό σχέδιο» Μητσοτάκη να τους καταστήσει πολιτικά συνένοχους στο ποινικό αδίκημα των παράνομων παρακολουθήσεων: «Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν. Θα επιχειρήσει δια την ψήφο να τους καταστήσει συνένοχους. Αυτή είναι η αλήθεια»

Κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα

Τη βεβαιότητα ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βγει πρώτο κόμμα την Κυριακή των εκλογών θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έβαλε οριστικό τέλος στα όποια υποτιθέμενα σενάρια για «κυβέρνηση ηττημένων» ή για μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει με ψήφο ανοχής. Ωστόσο, σε ερώτηση του Documento για το ενδεχόμενη σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο κ. Τσίπρας αφού επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μακράς πνοή, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει εκ των προτέρων την πιθανότητα. Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι «στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού, αλλά μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους Ειδικούς Σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας».

Έβαλε τέλος στα για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Μπορεί να είχε καταπέσει το φαιδρό επιχείρημα της κυβέρνηση για το κόστος του  προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη του Documento ότι η περιβόητη έκθεση που περιέφεραν τα στελέχη της κυβέρνησης στη δημόσια σφαίρα δεν ήταν επίσημο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όμως, ανοιχτό παρέμενε το ερώτημα για το κόστος επιμέρους μέτρων με μεγάλο κοινωνικό όφελος,  παρά και τις διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα €5.5 δις ετησίως.

Σήμερα, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο κόστος επιμέρους μέτρων που υποσχέθηκε ότι θα τεθούν σε άμεση ισχύ αμέσως μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης.

Σε ότι αφορά τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα που θα μειωθεί στον κατώτερο επιτρεπτό συντελεστή της Ευρώπης, έκανε γνωστό ότι θα κοστίσει €1,5 δις σε ετήσια βάση, ενώ σε ότι αφορά τη μείωση του Φ.Π.Α αλλά και τον εκμηδενισμό του σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, διευκρίνισε ότι θα κοστίσει €1,4 δισ. σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, οι απαντήσεις αναφορικά με το κόστος των επιμέρους μέτρων δεν θα ήταν πλήρως διαφωτιστικές αν από το Ζάππειο Μέγαρο δεν προέκυπταν απαντήσεις αναφορικά και με τις πηγές εσόδων ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικός κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας.

«Το κόστος αυτό είναι βιώσιμο, γιατί κάθε πρόγραμμα έχει σκέλος δαπανών και εσόδων», είπε, τονίζοντας ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη και θα υπάρξει νέος μηχανισμός στην πηγή ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα υπερκέρδη». Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο αυξημένος συντελεστής φορολόγησης στα τρόφιμα οδήγησε σε έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ.

« Έχω εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των έντιμων δικαστών – Θεσμικές αλλαγές για την απονομή δικαιοσύνης»

Στην ανάγκη ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, απαντώντας σε ερώτηση του Documento, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιφέρει «Δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κινηθεί εκδικητικά αλλά θα προσπαθήσει να «δώσει χώρο» στην πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών που υπηρετούν με σεβασμό το λειτούργημα.

«Επειδή πολλά έχουν γραφτεί. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των δικαστών, αλλά όχι σε εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν κάνει ό,τι μπορούν ώστε να μην υπάρχει εμπιστοσύνη. Υπάρχουν εκατοντάδες δικαστές που λειτουργούν σε αντίξοες συνθήκες. Πρέπει να τους δώσουμε χώρο και δυνατότητα να αναπνεύσουν. Να τους στηρίξουμε μισθολογικά και με την απαραίτητη υποδομή. Δεν ερχομαστε για να εκδικηθούμε κανεναν. Πρέπει να ανοίξουμε και θα ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές για να πάρει ανάσα και να ανακτήσει το κύρος της η Δικαιοσύνη».

Μέτρα μεγάλης ανακούφισης με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος

Αφού ο κ. Τσίπρας μίλησε για «πρεμούρα» του κ. Μητστοτάκη να δημιουργήσει την εικόνα ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κοστίζει ακριβά, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη μια ΠΝΠ με τρία άρθρα εκ των οποίων τα δυο πρώτα έχουν μηδενικό οικονομικό κόστος και αφορούν πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες  που έχουν πέσει θύμα των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρώτο άρθρο που θα φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση με ΠΝΠ είναι η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας η οποία έχει «μηδενικό δημοσιονομικό κόστος».

Το δεύτερο άρθρο αφορά στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, για την οποία ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι αποτελεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική επιλογή για να γίνονται οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ «πελάτες των ιδιωτικών κολεγίων», ενώ ξεκαθάρισε, ότι η κατάργηση της έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

 «ALTER EGO» του Μητσοτάκη ο Βαρουφάκης

Ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας  ο οποίος απάντησε πως «αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων» για την επόμενη ημέρα, ενώ, παράλληλα, έβαλε οριστικό τέλος στα όποια σενάρια περί πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας.

«Νομίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. Εάν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον εφεύρει. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του Μητσοτάκη. Αυτές ήταν οι ανοησίες περί «Δήμητρας», μία εμμονή την οποία όλοι γνωρίζουμε αλλά την ξεπεράσαμε οριστικά το 2015, διότι αυτές απόψεις Σόιμπλε, δεν ήταν προοδευτικές απόψεις αυτές. Με αυτή την εμμονή του και τη σπουδή του να το φέρει προεκλογικά στη συζήτηση έκανε ένα μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη, να επισείσει για ακόμη μία φορά το ξαναζεσταμένο φαγητό του φόβου», ανέφερε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη του στο Ζάππειο, βάζοντας οριστικό τέλος στα όποια σενάρια περί πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Σύσταση Προανακριτικής για το σκάνδαλο των υποκλοπών από κυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση Τσίπρα στο Documento: Έχω εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των έντιμων δικαστών – Θεσμικές αλλαγές για την απονομή δικαιοσύνης

Η διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο

Αποκάλυψη: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαψεύδει την κυβέρνηση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter