Αλλαγές στο δημόσιο με αιχμή την Κεραμέως – Ο Μητσοτάκης τροποποιεί τη σειρά τάξης των υπουργείων

Αλλαγές στο δημόσιο με αιχμή την Κεραμέως – Ο Μητσοτάκης τροποποιεί τη σειρά τάξης των υπουργείων

Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της ΝΔ με διάχυση των ιδιωτικοικονομικών κριτηρίων και της λογικής του κέρδους σε όλο το εύρος των τομέων δράσης και εφαρμοσμένης πολιτικής σηματοδοτούν οι αλλαγές στη σειρά τάξης των υπουργείων τις οποίες αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ανακατατάξεις στη σειρά -που παρουσιάζει το documentonews.gr – αποτυπώνουν και την αναβάθμιση του ρόλου κυβερνητικών στελεχών που ανέλαβαν τα ηνία σημαντικών υπουργείων, όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών . Είναι ενδεικτικό (και εντυπωσιακό) ότι σε σχέση με το 2021 οπότε έγινε ο τελευταίος καθορισμός τάξης υπουργείων, τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών με επικεφαλής την υπουργό Νίκη Κεραμέως και αναπληρωτή υπουργό τον Θοδωρή Λιβάνιο «σκαρφαλώνει» από την 12η θέση στην 4η θέση.

Είναι προφανές ότι επίκεινται σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Είναι στα «γαλάζια» σχέδια να εφαρμοστεί πλήρως η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων και να συνδεθεί σαφώς με την δημοσιοϋπαλληλική εξέλιξη, περιλαμβανομένης και αρνητικής βαθμολόγησης «εξόδου» και ενδεχομένως να καλλιεργηθεί πολιτικά η κουλτούρα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο σε συνδυασμό με την προοπτική σχετικής πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης. Επίσης, με ισχυρή την παρουσία της Νίκης Κεραμέως, που συντάσσεται με την σκληρή δεξιά γραμμή για συρρίκνωση του δημοσίου (δίνοντας ζωτικό χώρο σε μεγαλοιδιώτες/επιχιερηματίες) και για μικρότερο κράτος, αναμένονται αναδιαρθρώσεις στην τοπική διοίκηση σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και σχέσεων κράτους-Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέους όρους για την χρηματοδότηση έργων σε δήμους και υπό αίρεση τη διοχέτευση οικονομικών πόρων.

Βεβαίως, ενόψει των εκλογών για ανάδειξη αιρετών σε δήμους και περιφέρειες τον Οκτώβριο του 2023, η παρουσία του Θοδωρή Λιβάνιου είναι κομβική, γιατί γνωρίζει τα αυτοδιοικητικά. Αλλωστε έχει συμβάλλει και επιστημονικά στο παρελθόν στη διαμόρφωση του «Καλλικράτη» επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Παπανδρέου) και στη συνέχεια υπήρξε Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Αθηναίων. Παράλληλα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να έχει κεντρική συμβολή σε ζητήματα εκλογικού συστήματος και ενδεχόμενης τροποποίησης εκλογικού νόμου. Είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη -επί κυβέρνησης ΝΔ (2014-2015) διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ αργότερα αξιοποιήθηκε ως υφυπουργός εσωτερικών αλλά και υπουργός Επικρατείας στην τετραετία της κυβέρνησης 2019-2023.

Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι ως προς την αλλαγή στον καθορισμό τάξης των υπουργείων, σε σχέση με το 2021, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που τώρα μετονομάστηκε σε υπουργείο Ανάπτυξης (υπουργός Κώστας Σκρέκας) “κατηφορίζει” στην 9η θέση από τη 2η . Αντιθέτως, το υπουργείο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με υπουργό τον Χρήστο Σταϊκούρα από την 15η ανεβαίνει στην 7η θέση, προφανώς σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν ή και να συναφθούν συμβάσεις έργων για το οδικό δίκτυο αλλά και για τη σιδηροδρομική μετακίνηση και την ασφάλεια των τρένων, μετά την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για μεγάλα έργα υποδομών στα οποία αναμένεται να έρθουν και κονδύλια από την ΕΕ ή να γίνουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρώτο τη τάξει είναι το Υπουργείο Οικονομικών, με δεύτερο το Υπουργείο Εξωτερικών και τρίτο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (ΦΕΚ τεύχος Β΄, Αρ.Φυλλου 4162/27 Ιουνίου 2023 ) η σειρά τάξης των Υπουργείων καθορίζεται ως εξής: 1. Υπουργείο Οικονομικών, 2. Υπουργείο Εξωτερικών, 3. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 4. Υπουργείο Εσωτερικών, 5. Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, 6. Υπουργείο Υγείας, 7. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, 8. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 9. Υπουργείο Ανάπτυξης, 10. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 11. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 12. Υπουργείο Δικαιοσύνης, 13. Υπουργείο Πολιτισμού, 14. Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, 15. Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 16. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 17. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 18. Υπουργείο Τουρισμού, 19. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 20. Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter