Άλλη μία… επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Μεταβατικός πρόεδρος της Λιβύης ο απελαθείς πρέσβης της Αθήνας!

Άλλη μία… επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Μεταβατικός πρόεδρος της Λιβύης ο απελαθείς πρέσβης της Αθήνας!

Η αλήθεια είναι πως πλέον ελάχιστα πράγματα μπορούν να μας εκπλήξουν όταν μπαίνουν στο κάδρο της συζήτησης τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εν τοιαύτη περιπτώσει, αν η διορατικότητα ήταν μάθημα τότε η «άριστη» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έπαιρνε κάτω από τη βάση. Επιεικώς…

Στη Λιβύη αναδείχτηκε μεταβατικός πρόεδρος ο Μοχάμαντ Μένφι Γιουνές και συγκεκριμένα Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου, σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά, σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, έσπευσε να… χαιρετίσει την εκλογή του. Ωστόσο, ο Γιουνές είναι ο ίδιος άνθρωπος που, ως πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζήτησε τον απέλασή του το 2019!

Άλλη μία… επιτυχία προστίθεται λοιπόν στο ενεργητικό της κυβέρνησης που με φόντο το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο το 2019 έσπευσε να ζητήσει την απέλαση του Λίβυου πρέσβη. «Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», ήταν χαρακτηριστικά η δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια. Όλα αυτά τον Δεκέμβριο του 2019.

Δείτε επίσης: Δένδιας: Απελάθηκε ο Λίβυος Πρέσβης, έχει 72 ώρες για να εγκαταλείψει την Ελλάδα

Ωστόσο, κάτι παραπάνω από έναν χρόνο αργότερα, ο Μοχάμαντ Μένφι Γιουνές αναλαμβάνει χρέη μεταβατικού προέδρου στη Λιβύη και η ελληνική πλευρά έρχεται στη… δύσκολη θέση να χαιρετίσει την εκλογή του.

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας Μοχάμεντ Μένφι, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη σήμερα.

Ο ορισμός του Μεταβατικού Προεδρείου, μέχρι τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της Λιβύης και της περιοχής γενικότερα.

Η Ελλάδα, ούσα άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η χώρα μας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας.

Τέλος, η Ελλάδα τονίζει ότι για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα», γράφει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα tweet του χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στην Λιβύη την εκλογή της νέας ενοποιημένης κυβέρνησης της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, με ανάρτηση στα αγγλικά στο twitter.

«The election of a new unified Libyan government by the LPDF in Geneva is an important step towards peace in our neighboring country. Congratulations to the new leadership. All actors should support the process towards democratic and free elections in December».

Ανεπίσημη μετάφραση: Η εκλογή μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης ( LPDF) στη Γενεύη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη γειτονική μας χώρα. Συγχαρητήρια στη νέα ηγεσία. Όλοι οι φορείς οφείλουν να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο.

Φυσικά, δεν αναφέρει πουθενά το όνομα του μεταβατικού προέδρου…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter