Αλβανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλοκάρει το σχέδιο με την Ιταλία για μεταφορά αιτούντων άσυλο

Αλβανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλοκάρει το σχέδιο με την Ιταλία για μεταφορά αιτούντων άσυλο

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία, που βρίσκεται σε πορεία προς την έγκρισή της στην Ιταλία, αναμενόταν να έρθει στο κοινοβούλιο της Αλβανίας για έγκριση αυτήν την Πέμπτη. Αλλά μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έβαλε τη διαδικασία σε αναμονή που αφορά το μεταναστευτικό.

Η συμφωνία Αλβανίας-Ιταλίας για το άνοιγμα στην αλβανική επικράτεια δύο κέντρων επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου ατόμων που φτάνουν στις ιταλικές ακτές συνέχιζε την πορεία της προς την εφαρμογή και στις δύο χώρες παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, μέχρι που… «βρήκε» σε νομικό σκόπελο την Τετάρτη στην Αλβανία.

Κατόπιν αιτήματος βουλευτών της αντιπολίτευσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας συμφώνησε να εξετάσει το σχέδιο. Κατά συνέπεια, η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της Αλβανίας μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο. Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί την Πέμπτη. «Η αναθεώρηση της υπόθεσης… αναστέλλει αυτόματα τις διαδικασίες επικύρωσης στη Συνέλευση… μέχρι την τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Χότλα Ζακάι, επικεφαλής του Δικαστηρίου. Το δικαστήριο θα συνεδριάσει για το θέμα στις 18 Ιανουαρίου 2024.

Από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη στις 6 Νοεμβρίου, η συμφωνία έχει επικριθεί για την έλλειψη διαφάνειας και δημόσιας διαβούλευσης, καθώς και για μια σειρά νομικών ζητημάτων που προκαλούν ανησυχία για το σεβασμό του ανθρώπινου δικαιώματος στο άσυλο.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Μελόνι – Ράμα για κατασκευή και λειτουργία κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αλβανία

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όλα τα βλέμματα στον πείσμονα Ορμπάν

Μητσοτάκης σε Σολτς: Δέχομαι μετανάστες που δεν θέλει η Γερμανία για εργατικό δυναμικό

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter