Αναλυτικά οι κυρώσεις στην Ρωσία

Αναλυτικά οι κυρώσεις στην Ρωσία

Πακέτα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έχουν υιοθετηθεί παγκοσμίως. Παρακάτω περιγράφεται συνοπτικά η στάση που έχει λάβει κάθε μπλοκ χωρών σε κάθε γωνιά της γης.

Οι Η.Π.Α.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε στους ανθρώπους και τις εταιρείες των ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Η  Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα απαγορεύσει σε μεγάλες Ρωσικές τράπεζες την υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους Συμμάχους.

Ο Καναδάς έχει λάβει αντίστοιχες με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις σε μεγάλες ρωσικές τράπεζες και άτομα- κλειδιά για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πούτιν και του εσωτερικού του κύκλου.

Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή ζυγίζουν επιλογές εάν αποφασίσουν να μειώσουν την κατανάλωση ρωσικής ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το μπλοκ των 27 εθνών προετοιμάζει περαιτέρω μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης τη Λευκορωσία.  Έχει ήδη αποφασίσει την απαγόρευση όλων των συναλλαγών με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών, όπως επίσης και το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ σε όλα τα ρωσικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών. Επιπλέον έχει προχωρήσει σε απαγόρευση των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ όπως το  Russia Today και το Sputnik. Έχει ανακοινώσει την διακοπή των εξαγωγών από τη Λευκορωσία προϊόντων από ορυκτά καύσιμα σε καπνό, ξύλο και ξυλεία, τσιμέντο, σίδηρο και χάλυβα καθώς και την επιβολή κυρώσεων σε όσους Λευκορώσους βοηθούν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια. Σταματώντας τις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Ρωσία η ΕΕ επιβάλλει περιορισμούς στις τραπεζικές καταθέσεις και στις εισαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρονική, τους υπολογιστές, την ασφάλεια τηλεπικοινωνιών και πληροφοριών, τους αισθητήρες και τα λέιζερ και τις θαλάσσιες εφαρμογές.

Πριν λίγη ώρα μάλιστα η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss δημοσίευσε μια δήλωση στο Twitter μετά από την επίσημη ανακοίνωση της Βρετανικής Κυβέρνησης  ότι θα ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ενώ νωρίτερα ο Άγγλος Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου παγώματος της VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας.

Ενώ εντύπωση προκαλεί η στάση του Πρόεδρου της Ελβετίας, ενός ιστορικά ουδέτερου κράτους το οποίο δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ιγκνάζιο Κάσις, δήλωσε ότι η χώρα θα υιοθετήσει τις κυρώσεις του μπλοκ των Ηνωμένων Εθνών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Η Ασία 

Η Τουρκία θα περιορίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία από το να χρησιμοποιούν πλωτές οδούς προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ιαπωνία έχει συμμετάσχει σε πολλές από τις οικονομικές δράσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Άλλα ασιατικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης, έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν κάποια μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν τον Πούτιν να συνεχίσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα στηρίξει μέτρα για το SWIFT και θα δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Λαβρόφ. Θα δεσμεύσει επίσης τα περιουσιακά στοιχεία αρκετών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Η Νότια Κορέα θα ενισχύσει τον έλεγχο των εγκρίσεων ελέγχου των εξαγωγών και θα απαγορεύσει τις αποστολές στρατηγικών αγαθών στη Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θα επιβάλει μονομερείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μερικοί από τους αγοραστές της Κίνας έχουν σταματήσει τις αγορές ρωσικού άνθρακα λόγω ανησυχιών σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις που περιορίζουν τις μεταφορές χρημάτων που σχετίζονται με τις ρωσικές εξαγωγές, σύμφωνα με τον Κινέζο σύμβουλο Fenwei Energy Information Services Co.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter