ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Aνδρουλάκης υπό τη λάμψη Δούκα

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Aνδρουλάκης υπό τη λάμψη Δούκα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δεν φημίζεται για τις θεαματικές κινήσεις του και την τεχνική των εκπλήξεων ή των συμβολισμών στην πολιτική πορεία του. Δεν είναι ευέλικτος επικοινωνιακά. Ομως πολιτικά με την προεδρική ρητορική του επιδιώκει, μαζί με το επιτελείο του, να στέλνει μηνύματα, να υποδηλώνει προθέσεις και να αξιοποιεί τα δεδομένα. Διόλου τυχαία υποδέχτηκε το νέο έτος με μια παράθεση στόχων για δίκαιη κοινωνία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και για παραγωγική, ανθεκτική, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αξιοποίησε ότι το 2024 συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Παρόλο που άφησε να κυλήσει… ξέπνοα η υπόθεση των υποκλοπών, δείχνει σε κάθε ευκαιρία την απόσταση που τον χωρίζει θεσμικά και στον τρόπο διακυβέρνησης από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και να εμφανίζεται ως το αντίπαλο δέος της συντήρησης.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2023 ο Ν. Ανδρουλάκης βρέθηκε στην αγορά της Κυψέλης να αγκαλιάζει το νέο πρόσωπο του Δήμου Αθηναίων κατά την τελετή ανάληψης της δημαρχίας. Ο καθηγητής ΕΜΠ Χάρης Δούκας, κομματικά ευρύχωρος, αν και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είχε νικήσει ακολουθώντας πολιτική συγκλίσεων στη διεκδίκηση του δήμου και ο Ν. Ανδρουλάκης έκοψε μια φέτα «πράσινης χαράς» για την επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη να έχει την πρωτιά της επίσημης στήριξης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες και ενόψει της μάχης των μαχών στις ευρωεκλογές έχει κάνει «case study» (μελέτη περίπτωσης) τον Χ. Δούκα, όχι μόνο αναζητώντας ισχυρά πρόσωπα για το ευρωψηφοδέλτιο αλλά εξετάζοντας και μεθοδολογία στην προοπτική συγκλίσεων κορυφής μετά την ευρωκάλπη, οπότε αναμένονται αναλόγως των ποσοστών πολιτικές εξελίξεις.

Τώρα ο Ν. Ανδρουλάκης προβάλλει το αφήγημα ότι επιδιώκει να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο πόλος για την ανάκτηση της ηγεμονίας στο πολιτικό σύστημα από την κεντροαριστερά.

Μάλιστα, όπως πρόσφατα σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης την περασμένη Παρασκευή (Open TV) «οι συμφωνίες κορυφής δείχνουν φοβίες και ανασφάλειες. Εως τις ευρωεκλογές δεν πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για πολιτικούς γάμους ανάμεσα σε κόμματα. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ πιστεύει και δουλεύει για την ανασυγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς, με όρους αξιών, ιδεών και προγράμματος».

Οι δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη κάνει ανοίγματα, ιδίως μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε μεσαία στελέχη από τον τομέα των ελευθεροεπαγγελματιών, της αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού, που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Ν. Ανδρουλάκης περιορίζεται σε δημόσιες παρεμβάσεις να προβάλλει ότι επιδιώκει την εδραίωση της κεντροαριστεράς «βάσει ενός αξιόπιστου σχεδίου που θα δίνει προοπτική και ελπίδα στον ελληνικό λαό – ιδιαίτερα δε, στις νεότερες γενιές». Οπως μάλιστα σημειώνει, με το όνειρο να ξανασηκώσει το ΠΑΣΟΚ το βάρος της σύνολης κεντροαριστεράς, μοναδικός τρόπος για να είναι ισχυρός αυτός ο χώρος στο πολιτικό σύστημα είναι «να συνενώνει τις καλύτερες παραδόσεις από τον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, της δημοκρατικής Αριστεράς» («ΕφΣυν», 23.12.2023).

Η ηγεσία του κόμματος δεν έχει να διανύσει εύκολο δρόμο. Επενδύει στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού που έχει προ πολλού ξεκινήσει και την ενεργοποίηση των νομαρχιακών επιτροπών για την ανάδειξη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ακρίβεια, το πρόβλημα της στέγης, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και τα εθνικά θέματα. Ο πρόσφατος μίνι κυβερνητικός ανασχηματισμός με κεντρικό πρόσωπο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ένα πάλαι ποτέ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και η υπόθεση Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάννης αναζωπύρωσαν την επιμονή Ανδρουλάκη στην ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ από τη μια ως εκπροσώπου του πατριωτικού χώρου και από την άλλη ως πεδίου εκσυγχρονιστικής πολιτικής.

Χτύπημα στη ΝΔ μέσω των πρώην

Τα «χτυπήματα» του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό εμπεριείχαν τη συνήθη κριτική: στελεχιακή ένδεια, αποτυχία της δήθεν επιτελικής κυβέρνησής του, πέρασμα κάτω από τον πήχη που θέτουν η αδυσώπητη πραγματικότητα και τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Η επίθεση στο πρόσωπο του Μιχ. Χρυσοχοΐδη («επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού πρώτα είχε απομακρυνθεί ως αποτυχημένος μετά τις πυρκαγιές του 2021» ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη) εμπεριέχει την απαξία του ΠΑΣΟΚ προς όσους το εγκατέλειψαν και βρήκαν καταφύγιο σε υπουργικές καρέκλες. Παράλληλα, εμφανίζεται να είναι το αντίπαλο δέος απέναντι σε μια ΝΔ που «οχυρωμένη στην αλαζονεία της» κινείται «με διάθεση μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων και δεν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων».

Το ΠΑΣΟΚ ονειρεύεται να κατακτήσει τη δεύτερη θέση εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές για να διεκδικήσει στη συνέχεια κυβερνητικό ρόλο. Πάντως, αν και βρίσκονται εν υπνώσει οι εσωκομματικές γκρίνιες, δεν θα αργήσουν να βγουν στον αέρα αν δεν καταφέρει να έχει υψηλή εκλογική επίδοση και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην προσπάθεια να προσελκύσει νέες ψήφους και να κινητοποιήσει ακόμη και όσους απείχαν –είτε από τον χώρο του φιλελεύθερου κέντρου είτε και από τους απογοητευμένους της Κουμουνδούρου– σημαντικό ρόλο έχει ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να συντονίσει τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε όλη την Ελλάδα ώστε τα στελέχη να λειτουργήσουν σαν πολιτικός μαγνήτης σε επίπεδο κοινωνικής όσμωσης και στη συνέχεια εκλογικής σύγκλισης.

Η κυβέρνηση εκδικείται και μέσω του 9,84

Το Μαξίμου καιροφυλακτεί και με νομοθετικές παρεμβάσεις αποτρέπει να μείνουν στα χέρια του νέου επικεφαλής της δημοτικής αρχής στην Αθήνα Χάρη Δούκα (φωτογραφία κάτω) δημοτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες στις οποίες μέχρι τώρα είχε εποπτεία ο Δήμος Αθηναίων. Ετσι μετά την Ανάπλαση ΑΕ, από την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτόπισε μέσω τροπολογίας τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, σειρά φαίνεται ότι έχει ο δημοτικός ραδιοσταθμός Αθήνα 9,84. Με αφορμή δημοσιεύματα για σαρωτικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών ραδιοφώνων –μεταφορά ζημιογόνων από τους δήμους στις περιφέρειες– ο Χ. Δούκας εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του. Οπως σημείωσε την περασμένη Παρασκευή στο Σκάι 100,3, «είναι σαν να επιστρέφουμε 40 χρόνια πίσω».

Δείτε επίσης: Χάρης Δούκας: Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση διέψευσε την υφαρπαγή του 984

Καταγγελία Χάρη Δούκα: Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τον «Αθήνα 9.84» στον Νίκο Χαρδαλιά (Ηχητικό)

Δούκας: Ο Μητσοτάκης εκδικείται τους δημότες που δεν ψήφισαν υποψήφιους της ΝΔ (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter