Ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα: Οι ισραηλινοί χτυπούν νοσοκομεία – Επίθεση σε καραβάνι αμάχων και σχολείο-καταφύγιο

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα: Οι ισραηλινοί χτυπούν νοσοκομεία – Επίθεση σε καραβάνι αμάχων και σχολείο-καταφύγιο

Η σημερινή μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέρα πολέμου κατά των νοσοκομείων της Γάζας καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν εναντίον τεσσάρων νοσοκομείων στην Γάζα σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Χαμάς και έχουν σημειωθεί πολλαπλά ισραηλινά πλήγματα που έχουν αφήσει νεκρούς σε άλλα δύο νοσοκομεία. Το Ισραηλινό σφυροκόπημα δεν σταματάει εκεί, καθώς επιτέθηκαν και σε καραβάνι αμάχων που εγκατέλειπε τη Γάζα και σε σχολείο που λειτουργεί ως καταφύγιο αμάχων.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Aλ Νασρ και του Παιδιατρικού νοσοκομείου Αλ Ραντίσι, Mustafa al-Kahlout  αναφέρει ότι στη βόρεια Γάζα ήταν περικυκλωμένοι και ζήτησε από τον Ερυθρό Σταυρό να βοηθήσει στην εκκένωση. «Είμαστε εντελώς περικυκλωμένοι, υπάρχουν τανκς έξω από το νοσοκομείο και δεν μπορούμε να φύγουμε».

Συγκεκριμένα, το παιδιατρικό-ογκολογικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, μια ψυχιατρική κλινική, το παιδιατρικό Νασρ και την οφθαλμολογική κλινική βρίσκονται υπό τον κλοιό των τανκς και σύμφωνα με τα ξένα μέσα από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Ραντίσι φαίνονται τα ισραηλινά άρματα, καθώς και το Αλ Ραντίσι, το Αλ Σίφα και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο έγιναν στόχος πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τη Χαμάς

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 19 τραυματίστηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση έκανε λόγο για Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούν το νοσοκομείο στην Πόλη της Γάζας, προσθέτοντας ότι «οι συγκρούσεις είναι βίαιες».

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι περίπου 50 πτώματα έχουν μεταφερθεί εκεί μετά τον βομβαρδισμό, το πρωί, ενός νοσοκομείου στην Πόλη της Γάζας, όπου φιλοξενούνται πολλοί εκτοπισμένοι.

Νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Μοχάμαντ Άμπου Σελμέγια έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς από ισραηλινό πλήγμα στο σχολείο Αλ Μπουράκ.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλου ότι «πολλά (ισραηλινά) άρματα) έχουν πάρει θέση σε απόσταση 200 μέτρων από το σχολείο Αλ Μπουράκ, στον δρόμο Αλ Νασρ και περικυκλώνουν τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής».

Το σύστημα υγείας  κατέρρευσε

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι το σύστημα υγείας έχει πλέον καταρρεύσει λόγω των αλλεπάλληλων ισραηλινών επιθέσεων στα νοσοκομεία και λόγω έλλειψης καυσίμων.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σιφά, που έχει δεχτεί απανωτές επιθέσεις τις τελευταίες ώρες, έχει καταρρεύσει. Η κατάσταση σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών είναι τρομακτική με με τραυματίες που βρίσκονται στο δάπεδο των διαδρόμων, ενώ οι γιατροί δυσκολεύονται να κινηθούν ανάμεσά τους και να τους περιθάλψουν με όλο και λιγότερες δυνατότητες.

Χτύπημα στα καραβάνια αμάχων που εγκαταλείπουν τη Β. Γάζα

Σύμφωνα με ξένα μέσα,  κάτοικοι της Βόρειας Γάζας που έφευγαν από την ασφαλή δίοδο δέχθηκαν σφοδρά πυρά από ισραηλινά τανκς, αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με το ξένο μέσο, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αλ-Αξά, την πλησιέστερη ιατρική εγκατάσταση. Οι κάτοικοι που μίλησαν στο Al Jazeera λένε ότι είναι απογοητευμένοι, είναι θυμωμένοι και ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε οτιδήποτε λέει ο ισραηλινός στρατός.

Λένε ότι οι παύσεις στις μάχες για να δοθεί περιθώριο για την εκκένωση ήταν παγίδα.

Βομβαρδισμός σε σχολείο που λειτουργεί ως καταφύγιο – Δεκάδες νεκροί

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σχολείο Αλ Μπουράκ σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 άτομα, σύμφωνα με το Quds News Network. Στο σχολείο έμεναν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θεωρώντας το ασφαλές καταφύγιο.

Η καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα πρέπει να σταματήσει, ζητά η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή» και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

«Η καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Η ζωή χιλιάδων αμάχων, ασθενών και μελών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κινδυνεύει», ανέφερε ο Ουίλιαμ Σόμπουργκ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Γάζα.

Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού: Nα σταματήσει η καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα καθώς «τίθεται σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων ανθρώπων»

Η ΔΕΕΣ απηύθυνε επίσης έκκληση για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων, των ασθενών και του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι πλήττονται νοσοκομεία και ασθενοφόρα.

Τις τελευταίες ημέρες οι ομάδες της ΔΕΕΣ που διανέμουν προμήθειες στα ιατρικά κέντρα της Γάζας έχουν γίνει μάρτυρες «φρικτών εικόνων που επιδεινώνονται περαιτέρω λόγω της εντατικοποίησης των συγκρούσεων».

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για να εξαπολύει επιθέσεις και να κρύβει τις σήραγγές της, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση διαψεύδει. Η ΔΕΕΣ σημείωσε ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς, όπως το Νάσερ και το Ραντίσι, το οποίο αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του.

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας «που ήδη κατακλυζόταν από ασθενείς, τώρα φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους που έχασαν τα σπίτια τους τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου», πρόσθεσε η ΔΕΕΣ. Υπενθύμισε εξάλλου ότι σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση γύρω από ένα νοσοκομείο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία αμάχων, που προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Οι κανόνες του πολέμου είναι σαφείς. Τα νοσοκομεία είναι εγκαταστάσεις που προστατεύονται συγκεκριμένα από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter