Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο

Για «Ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα» που «δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η αναφορά αυτή του κ. Οικονόμου ήρθε ως απάντηση στην απίστευτη πραγματικά απειλή Ερντογάν, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, ότι αν η Ελλάδα δεν αποκρατικοποιήσει τα νησιά με βάση τις συνθήκες, θα πάθει ό,τι έπαθε έναν αιώνα πριν» ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» ανεβάζοντας μάλιστα φωτογραφίες από την άσκηση.

Ο κ. Οικονόμου κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας».

Βέβαια το ερώτημα είναι αν ιδρώνει το αυτί της Τουρκίας από τέτοιες ανακοινώσεις και γιατί φτάσαμε σε τέτοιο σημείο όξυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. Αν αρκεί η ερμηνεία της τεχνικής όξυνσης για προεκλογικούς λόγους (και η Τουρκία έχει εκλογές το 2023), αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λόγους να επιδιώκει το ανέβασμα των τόνων (για να κρύψει από την πλευρά της την κατάσταση στην οικονομία και το «καλάθι της νοικοκυράς») και αν η όξυνση και η εξοπλιστική κούρσα είναι η απάντηση στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Το πρωί πάντως το Ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947) ανακοινώνοντας ότι «Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Νέες απειλές Ερντογάν: «Σταματήστε να εξοπλίζετε τα νησιά, δεν αστειεύομαι» (video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter