Aνισότητες και διαφθορά ή δικαιοσύνη παντού;

Aνισότητες και διαφθορά ή δικαιοσύνη παντού;

Τα δύο κόμματα εξουσίας που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού στις κάλπες της 21ης Μαΐου κατέθεσαν τα προγράμματά τους. Η αντιπαραβολή τους αναδεικνύει σημαντικές διαφορές σε επιμέρους τομείς και βασικές αποκλίσεις στη γενικότερη φιλοσοφία που διέπει καθένα από αυτά.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θεμελιώνεται πάνω σε δύο κρίσιμες παραμέτρους οι οποίες απουσιάζουν εντελώς από το πρόγραμμα της ΝΔ.

Η πρώτη είναι το σαφές πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο, το οποίο ορίζεται από τις αξίες της Αριστεράς, της δημοκρατίας, της συμμετοχής στα κοινά, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, με σαφή δέσμευση στην ενίσχυση των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα.

Η δεύτερη είναι η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας 2015-19, από την οποία το κόμμα υπογραμμίζει ότι έχει διδαχτεί πολλά και περιλαμβάνεται οργανικά στο πρόγραμμά του.

Καμία από τις δύο αυτές παραμέτρους δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο δεν ορίζεται από κανένα πλαίσιο αρχών, παραμένει κοσμοθεωρητικά μετέωρο, συνονθύλευμα εξαγγελιών. Απουσιάζει ακόμη και μια τυπική αναφορά στον φιλελευθερισμό, προφανώς για να μη δυσαρεστηθούν τα ακροδεξιά ακροατήρια.

Επίσης, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη αυτοκριτικής για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Σαν να μην έχουν μεσολαβήσει η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας με 36.000 θανάτους, η απαξίωση του ΕΣΥ, η εκρηκτική ακρίβεια και η φτωχοποίηση, η υπονόμευση του κράτους δικαίου με τις παρακολουθήσεις, αλλά και η εγκατάλειψη των δημόσιων υποδομών που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών.

Αυτή η αμνησία για τα πεπραγμένα της επιτρέπει στη Νέα Δημοκρατία να εξαγγέλλει αοριστίες εν κενώ. Για παράδειγμα, υπόσχεται ότι θα προβεί σε «μείωση του ιδιωτικού χρέους και στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών με προστασία της πρώτης κατοικίας». Ποιος; Το κόμμα που νομοθέτησε κατά της προστασίας της πρώτης κατοικίας και εκτίναξε το ιδιωτικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ (συνολικά πάνω από 400 δισ., από τα οποία τα 250 ληξιπρόθεσμα).

Κατά τον ίδιο τρόπο, χωρίς οποιαδήποτε συγκριτική αναφορά στα δημοσιονομικά δεδομένα της τετράχρονης διακυβέρνησής της, υπόσχεται «φουσκωμένους» ρυθμούς ανάπτυξης στο 3%, τεράστια αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ, ιστορική μείωση του πληθωρισμού στο 2% και του δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ. Λόγια, λόγια, λόγια από το κόμμα που κατά την κυβερνητική θητεία του η ανάπτυξη βούλιαξε ακόμη και στο -9%, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ακόμη και στο -6,6%, ενώ ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε ακόμη και στο 9,6%, και το δημόσιο χρέος στο 178% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δοκιμάστηκε και απέτυχε, δεν ξεκινάει από το μηδέν!

Τέλος, ενώ παντού στον κόσμο βλέπουμε την «επιστροφή του κράτους» στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών, ενεργειακών, υγειονομικών και οικονομικών προκλήσεων της εποχής μας, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, που τις ψελλίζει και στο πρόγραμμά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αντίθετα, δεσμεύεται στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της δημόσιας εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας, διασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Στις 21 Μαΐου οι πολίτες έχουν δύο επιλογές: να ανοίξουν τον δρόμο στον αγώνα για «Δικαιοσύνη παντού» ή να επιτρέψουν τη συνέχιση της πορείας για κοινωνική ανισότητα, κατάλυση του κράτους δικαίου και διαφθορά.

*Η Γιώτα Πούλου είναι αρχιτέκτονας – πολεοδόμος, υποψήφια βουλευτής Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter