Ανοιχτή συζήτηση στην ΕΣΗΕΑ για την ελευθερία, ανεξαρτησία και βιωσιμότητα του Τύπου

Ανοιχτή συζήτηση στην ΕΣΗΕΑ για την ελευθερία, ανεξαρτησία και βιωσιμότητα του Τύπου

Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση της συνδικαλιστικής παράταξης της ΕΣΗΕΑ «Δούρειος Τύπος» πραγματοποιείται τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 17:00, στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ με κύριο θέμα της συζήτησης τα εναλλακτικά εγχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πρωτοστατούν στην δημοσιογραφική έρευνα, σε μία περίοδο μάλιστα που οι αγωγές (SLAPPs), οι ευθείες επιθέσεις, η οικονομική ασφυξία ακόμη και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων δημιουργούν συνθήκες δίωξης της δημοσιογραφίας.

Ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, θα μιλήσει για τη Δημοσιογραφία υπό τη δίωξη των SLAPPS’s και των παρακολουθήσεων αλλά και για την οικονομική ασφυξία την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Documento και στα άλλα αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Πως μεθόδευσαν το πρόστιμο-προγραφή στο Documento με εντολή Μαξίμου

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δούρειος Τύπος, «η δημοσιογραφία στον καιρό μας αντιμετωπίζει προκλήσεις πρωτοφανείς σε μέγεθος και ένταση. Οι ρυθμοί της μετάβασης είναι καταιγιστικοί. Δουλειά όλων μας να μην είναι και σαρωτικοί». 

«Συναντάμε δημοσιογραφικά εγχειρήματα που επιμένουν στο ρεπορτάζ και την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντας που αντιστέκονται στις πιέσεις και τις σειρήνες κάθε είδους που πειραματίζονται πάνω σε νέους τρόπους ανάπτυξης του δημοσιογραφικού περιεχομένου, που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους εφαρμόζοντας εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης με σκοπό την οικονομική βιωσιμότητα.

Αναζητούμε διέξοδο από την μονομέρεια και την έλλειψη αξιοπιστίας. Διερευνούμε εργαλεία οικονομικής βιωσιμότητας πέρα από κυβερνητικές λίστες, το πατρονάρισμα της επιχειρηματικής ολιγαρχίας και την εμπορευματοποίηση της είδησης. Αλληλοστηριζόμαστε για μια πλουραλιστική ενημέρωση που ελέγχει την εξουσία και υπηρετεί τη Δημοκρατία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

17:00 ερευνητικές ομάδες Ανεξαρτησία – Χρηματοδότηση

Συντονισμός: Ματθαίος Τσιμιτάκης

Inside Story

Ελίζα Τριανταφύλλου

Manifold

Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου

MIIR

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Reportes United

Νικόλας Λεοντόπουλος

Solomon

Ήλιάνα Παπαγγελή

18:15 ΜΜΕ και εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης και διοίκησης

Λαμπρινή Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ

18:30 Έρευνα VS Επικαιρότητα  – Ποιος πληρώνει για ενημέρωση;

Συντονισμός: Εμμανουέλα Αργείτη

ΕΦΣΥΝ

Σωτήρης Μανιάτης

The Press Project

Κωνσταντίνος Πουλής

TVXS

Φωτεινή Λαμπρίδη

19:30 Η Δημοσιογραφία υπό δίωξη SLAPPS’s, παρακολουθήσεις, οικονομική ασφυξία

Συντονισμός: Μάχη Νικολάρα

-Κώστας Βαξεβάνης

-Θανάσης Κουκάκης

-Σταύρος Μαλιχούδης

-Τάσος Τέλλογλου

-Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η δημοσιογραφία στον καιρό μας αντιμετωπίζει προκλήσεις πρωτοφανείς σε μέγεθος και ένταση. Οι ρυθμοί της μετάβασης είναι καταιγιστικοί. Δουλειά όλων μας να μην είναι και σαρωτικοί.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων -Δούρειος Τύπος, η παράταξη που επιδιώκει με όλες της τις δυνάμεις στην ΕΣΗΕΑ και αλλού με ενημέρωση και αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα οργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για τα εναλλακτικά εγχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πρωτοστατούν στην δημοσιογραφική έρευνα.

Σε μία περίοδο μάλιστα που αγωγές (SLAPPs) ευθείες επιθέσεις, οικονομική ασφυξία ακόμη και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων δημιουργούν συνθήκες δίωξης της δημοσιογραφίας.

Συναντάμε δημοσιογραφικά εγχειρήματα που επιμένουν στο ρεπορτάζ και την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντας που αντιστέκονται στις πιέσεις και τις σειρήνες κάθε είδους που πειραματίζονται πάνω σε νέους τρόπους ανάπτυξης του δημοσιογραφικού περιεχομένου, που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους εφαρμόζοντας εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης με σκοπό την οικονομική βιωσιμότητα.

Αναζητούμε διέξοδο από την μονομέρεια και την έλλειψη αξιοπιστίας. Διερευνούμε εργαλεία οικονομικής βιωσιμότητας πέρα από κυβερνητικές λίστες, το πατρονάρισμα της επιχειρηματικής ολιγαρχίας και την εμπορευματοποίηση της είδησης. Αλληλοστηριζόμαστε για μια πλουραλιστική ενημέρωση που ελέγχει την εξουσία και υπηρετεί τη Δημοκρατία». 

Διαβάστε επίσης:

Βαξεβάνης στο BIRN για πρόστιμο Documento: «Είναι η χειρότερη προσπάθεια λογοκρισίας που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα»

ΕΙΗΕΑ: Η Ένωση Ιδιοκτητών αδειάζει την ΑΑΔΕ για τους φορολογικούς ελέγχους στο Documento

Για την ΑΑΔΕ, από τον Μαρινάκη έως την Καθημερινή, τη Real και το Πρώτο Θέμα, όλοι διακινούν μαύρο χρήμα

Προσοχή στο κενό μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΑΑΔΕ

Οικονομικοί «δολοφόνοι» στα… ρετιρέ της ΑΑΔΕ: Πώς λειτουργεί το κύκλωμα που αποκάλυψε το Documento

Τα… λαγωνικά της ΑΑΔΕ βρήκαν «μαύρο χρήμα» από Coca Cola και Unilever κατά τον έλεγχο του Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter