Βαξεβάνης στο BIRN για πρόστιμο Documento: «Είναι η χειρότερη προσπάθεια λογοκρισίας που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα»

Βαξεβάνης στο BIRN για πρόστιμο Documento: «Είναι η χειρότερη προσπάθεια λογοκρισίας που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα»

Με αναλυτικό του δημοσίευμα το Balkan Insight (BIRN) γνωστοποιεί στο διεθνές κοινό την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φιμώσει το Documento, μετά την επιβολή του εξοντωτικού και παράνομου προστίμου από την ΑΑΔΕ.

Δείτε επίσης: OCCRP: Κατασκευασμένος φορολογικός έλεγχος και συνεχόμενες κυβερνητικές παρενοχλήσεις στο Documento

Στο εκτενές άρθρο του BIRN με τίτλο «Η ερευνητική ελληνική εφημερίδα Documento καταγγέλλει πρόστιμο ως “λογοκρισία”», που υπογράφει η δημοσιογράφος Ελένη Σταματούκου, φιλοξενούνται δηλώσεις του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος αναφέρει ότι «για πολλοστή φορά υπάρχει μια προσπάθεια να καταστραφεί το Documento χρησιμοποιώντας παράνομα μέσα για να χτυπηθεί η εφημερίδα και η δημοσιογραφία που εκπροσωπεί. Είναι η χειρότερη προσπάθεια λογοκρισίας που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα».

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι έλεγχοι κατά του Documento ξεκίνησαν με αφορμή ανώνυμες επιστολές στην ΑΑΔΕ που κατήγγειλαν την εφημερίδα για φοροδιαφυγή. «Ωστόσο, ο δημοσιογράφος του Documento Αντώνης Ρηγόπουλος υποστηρίζει ότι “μια μαφία εντός της φορολογικής αρχής έστελνε ανώνυμες επιστολές για να δικαιολογήσει την έναρξη του οικονομικού ελέγχου”», αναφέρει το ΒΙ.

Διαβάστε επίσης: Δεν ήταν μυθεύματα, ήταν η αποκάλυψη των υποκλοπών

«Οι αρχές επιβεβαίωσαν, μετά το τέλος του ελέγχου, ότι δεν διαπιστώθηκε καμία παράνομη ενέργεια. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2023, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις, η ΑΑΔΕ επέμεινε ότι η εφημερίδα είχε λάβει μαύρα χρήματα κάτω από το τραπέζι από τους πελάτες της και επέβαλε πρόστιμο 435.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, η Documento υπέβαλε ένσταση στις 20 Δεκεμβρίου και, στις 29 Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ μείωσε το πρόστιμο στις 250.000 ευρώ. Η εφημερίδα πρέπει να πληρώσει το 50% του προστίμου εντός των επόμενων εβδομάδων.

Δημοσιογράφοι του Documento είπαν στο BIRN ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Αν κερδίσουν, θα τους επιστραφούν τα πρόστιμα, αλλά είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αν δεν πληρώσουν, κινδυνεύουν εν τω μεταξύ με κατάσχεση, καθώς θα είναι μεγάλοι οφειλέτες προς το κράτος.»

Δείτε επίσης: Βαξεβάνης: H επίθεση στον Παπαχρήστο αποτελεί προσπάθεια φίμωσης και χτύπημα στη Δημοκρατία

Εταιρεία… δολοφόρων στην ΑΑΔΕ με πλοκάμια στο Μαξίμου

Οι φωστήρες για να ενοχοποιήσουν το Documento βγάζουν διακινητή μαύρου χρήματος τον πεθερό του Γεραπετρίτη

Η ΑΑΔΕ ενημέρωνε εγγράφως το Μέγαρο Μαξίμου για τον φορολογικό έλεγχο στο Documento!

«Μαφία» ΑΑΔΕ: Ιδού το έγγραφο που διαψεύδετε κ. Μαρινάκη

«Βόμβες» Βαξεβάνη στο Ειδικό Δικαστήριο: Να διωχθούν για ψευδορκία Τσατάνη και Ράικου για όσα κατέθεσαν σε βάρος μου

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του Documento, «Τα Νέα» επιβεβαιώνουν το ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ενήμερη για την παγίδευσή της με Predator η εισαγγελέας της ΕΥΠ – Επιβεβαίωση του Documento

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter