Ανθρωπιστικό δράμα στη Γάζα: Άρρωστα 9 στα 10 παιδιά – «Πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος;»

Ανθρωπιστικό δράμα στη Γάζα: Άρρωστα 9 στα 10 παιδιά – «Πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος;»

Δραματική η κατάσταση στη Γάζα, όπου περίπου 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν στοιβαχτεί στη Ράφα ενώ το Ισραήλ απειλεί ότι θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση μέχρι τις 10 Μαρτίου. Την ίδια ώρα, σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για νέα κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), στη Ράφα βρίσκονται σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, ο μισός και πλέον πληθυσμός του θυλάκου (2,4 εκατ.). Ο αριθμός τους εξαπλασιάστηκε από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου καθώς προσέφευγαν σε αυτή εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Η πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο υφίσταται καθημερινά αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, που λένε πως προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει τη Ράφα το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεση «ως την ολοκληρωτική νίκη».

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώνονταν στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και στη Χαν Γιούνις, μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

ΟΗΕ: Άρρωστα 9 στα 10 παιδιά

Έπειτα από περίπου είκοσι εβδομάδες πολέμου, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σημαίνουν συναγερμό για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως υπογραμμίζουν, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό σπανίζουν ολοένα περισσότερο και το 90% των μικρών παιδιών έχει μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες.

«Η Λωρίδα της Γάζας οδεύει να δει έκρηξη του αριθμού των θανάτων παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», κάτι που «θα επιδείνωνε το ήδη αφόρητο επίπεδο θανάτων παιδιών» σε αυτήν, τόνισε ο Τεντ Τσάιμπαν, υποδιευθυντής του τμήματος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Πόσο μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος;»

«Τα παιδιά μου πεθαίνουν της πείνας, ξυπνούν κλαίγοντας», δήλωσε μητέρα σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Πού μπορώ να βρω τροφή γι’ αυτά;».

«Πέφτουν πύραυλοι, πόσο μπορεί ν’ αντέξει ένα ανθρώπινο ον;» αναρωτιόταν ο Αϊμάν Αμπού Σαμαλί, ο οποίος τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε ακίνητο στη Ζαουάιντα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Ο κόσμος στον βορρά πεθαίνει από την πείνα, εμείς εξαιτίας των βομβαρδισμών», αναφέρουν Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Βήμα-βήμα η επιχείρηση γενοκτονίας στη Γάζα

Ισραήλ: «Persona non grata» o Λούλα της Βραζιλίας – Mετά τις δηλώσεις για τη Γάζα

Ο ΟΗΕ φοβάται ξέσπασμα λιμού στη Γάζα – Ισραηλινοί μπλοκάρουν ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Τελεσίγραφο από το Ισραήλ – Προθεσμία μέχρι το ραμαζάνι για επίθεση στη Ράφα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter