Ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών με φτώχεια και επισφάλεια να βαθαίνουν

Ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών με φτώχεια και επισφάλεια να βαθαίνουν

Στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση ανυπολόγιστων διαστάσεων, την ώρα που η φτώχεια βαθαίνει κερδίζοντας έδαφος θα μπορούσαν να συνοψιστούν τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, με τους ερευνητές να εκφράζουν βαθιά ανησυχία, καθώς η Ελλάδα αποτελεί σταθερά τη δεύτερη μετά τη Βουλγαρία χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Την ώρα που το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών βαθαίνει και η χώρα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την ηλικία των 27 ετών, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και τα δεδομένα σχετικά με την παιδική φτώχεια, δεδομένου ότι πλέον ένα στα τέσσερα παιδιά ζουν σε νοικοκυριό με κίνδυνο φτώχειας και ένα στα τρία παιδιά διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που υπογράφει η Ντίνα Δασκαλοπούλου.

Παράλληλα, η αδυναμία των πολιτών να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, η δυσκολία στην εύρεση εργασίας και στέγασης, την ώρα που η επισιτιστική ανασφάλεια και η ενεργειακή φτώχεια επιδεινώνουν σημαντικά την κατάσταση, όπως επισημαίνουν 24 οργανώσεις – φορείς της κοινωνίας των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα του Δικτύου για την κατάσταση της φτώχειας στη χώρα το 2021. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) που επικαλείται το Δίκτυο:

  • Το 17,7% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Το 17,6% βιώνει υλική στέρηση βασικών αγαθών και το 12,8% του πληθυσμού ηλικίας 0-59 ετών ζει σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.
  • Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανήλθε στο 21,4%, σημειώνοντας αύξηση 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, ενώ για τον πληθυσμό 18-64 ετών και 65 ετών και πάνω από αυτό είναι 18,5% και 13,2%, αντίστοιχα.
  • Η υλική στέρηση για παιδιά ηλικίας έως 17 ετών ανέρχεται το 2020 σε 19,7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 ήταν 11,9%.
  • Το 37% του πληθυσμού δεν μπορεί να ξοδεύει ένα μικρό χρηματικό ποσό κάθε εβδομάδα για τον εαυτό του χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτεί κανέναν. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 65,1% και 31,2%/.
  • Το 3% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτει προσωπικό υπολογιστή, αν και χρειάζεται, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
    Το 4% του πληθυσμού δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη σύνδεση στο διαδίκτυο για προσωπική χρήση στο σπίτι. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 12,4% για τον φτωχό πληθυσμό και 2,3% για τον μη φτωχό πληθυσμό (που είχε συγκεκριμένες συνέπειες στην παρακολούθηση του σχολικού προγράμματος στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας).
  • Το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν έχουν επαρκή θέρμανση είναι 16,7% (12% γενικός πληθυσμός και 38,8% φτωχά νοικοκυριά).
  • Το 44,6% του συνόλου των νοικοκυριών δηλώνει ότι επιβαρύνεται σημαντικά από την αποπληρωμή χρεών από ενοικιάσεις ή πληρωμές δανείων εκτός από δάνεια που συνδέονται με το σπίτι.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την Έκθεση του Δικτύου για το 2021:

Poverty Watch 2021 | Αναφορά για τη Φτώχεια 2021

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter