Απειλή Μόσχας προς Ευρώπη: Ετοιμαστείτε να πληρώνετε τώρα 2.000 ευρώ τα 1000 κυβικά μέτρα αερίου

Απειλή Μόσχας προς Ευρώπη: Ετοιμαστείτε να πληρώνετε τώρα 2.000 ευρώ τα 1000 κυβικά μέτρα αερίου

Με μία κυνική δήλωση μετά το πάγωμα του αγωγού Nord Stream 2 ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε και απείλησε τους Ευρωπαίους εν μέσω ουκρανικής κρίσης.

Ο Μεντβέντεφ, αφού έκανε γνωστή μέσω Twitter την απόφαση του Όλαφ Σολτς για τον Nord Stream 2, κάλεσε τους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για μια ιδιαίτερα δύσκολη τιμολογιακή πραγματικότητα αναφορικά με το φυσικό αέριο, λέγοντας στην ουσία πως η τιμή του φυσικού αερίου θα διπλασιαστεί.

«Ο Γερμανός καγλελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!» έγραψε ο Μεντβέντεφ.

Η Δούμα ενέκρινε την χρήση του στρατού στο εξωτερικό – Οι απαιτήσεις του Πούτιν

Έπειτα από αίτημα του Πούτιν η Δούμα συνεδρίασε και ενέκρινε την ανάπτυξη και χρήση των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή ο Πούτιν σε δηλώσεις του στον Τύπο ανέφερε πως η Ρωσία απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την άρνηση εισόδου στο ΝΑΤΟ και την εφαρμογή πολιτικής ουδετερότητας.

Ο Πούτιν ακόμη ανέφερε πως οι διαφορές για τα σύνορα θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου, κάτι το οποίο τώρα είναι απίθανο. Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίστηκε εάν ο διάλογος θα διεξαχθεί όταν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις τους, ή αν σχεδιάζουν καινούργιες ώστε να επιβάλλουν τα σύνορα που επιθυμούν. Αν και σημείωσε πως «θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας εάν χρειαστεί».

Η απόφαση της Δούμας

Η απόφαση της Δούμας ρίχνει επιπλέον λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανεβάζοντας θεαματικά τις πιθανότητες μιας ρωσικής εισβολής στην περιοχή. Αυτή τη φορά, όμως, χωρίς την «πρόσκληση» των αποσχισθεισών ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Εν τω μεταξύ οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στις αποσχισθείσες ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχώς ενισχύονται και αποτελεί ερώτημα εάν θα προωθηθούν περαιτέρω στο Ουκρανικό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί πως προηγουμένως το Κρεμλίνο ανέφερε ότι αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των ρωσόφωνων κρατιδίων στην ανατολική Ουκρανία, θεωρεί ότι τα σύνορα τους επεκτείνονται στα διοικητικά όρια του 2014, δηλαδή προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος.

Αυτό σημαίνει πως είτε θα προωθηθούν τα ρωσικά στρατεύματα προς εκείνη τη κατεύθυνση, είτε θα περιμένουν μια διπλωματική λύση, είτε θα παγώσουν τη σύγκρουση.

Ουκρανία: Το Βερολίνο «παγώνει» την πιστοποίηση του Nord Stream 2

«Η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει μετά τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς. Μιλώντας με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Καγκελάριος είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την απόφαση ως απάντηση στις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Σολτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «επανεξετάσει» την πιστοποίηση του αγωγού που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο, θα μπορούσα να πω», ανέφερε ο καγκελάριος.

Η Ρωσία ωστόσο ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στην Ευρώπη για οποιαδήποτε αύξηση του ενεργειακού κόστους αφού θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα λόγια του Βλάντιμιρ Πούτιν το πρωί της Τρίτης. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Πούτιν: «Δεν έχουμε πρόθεση να ανασυστήσουμε μια αυτοκρατορία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.

«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα». Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Ο Λευκός Οίκος κάνει πλέον λόγο για «εισβολή»

Ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την Τρίτη την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία ως «εισβολή», αναφέρει το Associated Press. Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν εισχωρήσει σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δίστασε να την αποκαλέσει εισβολή.

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ήταν απρόθυμος να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή», άλλαξε τη θέση του μετά από την πίεση από την Ουκρανία και τους συμμάχους όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέβαλε κυρώσεις οικονομικές σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου μετά την αναγνώριση της κίνησης της Ρωσίας ως εισβολής. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Τι σχεδιάζει η Ε.Ε: Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και ζάπλουτους Ρώσους του περιβάλλοντος Πούτιν

Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κοινή δήλωσή τους, χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Η Ρωσία απομακρύνει τους διπλωμάτες από την Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα απομακρύνει όλο το διπλωματικό προσωπικό από την Ουκρανία ώστε να «προστατέψει τις ζωές και την ασφάλεια».

Να σημειωθεί ότι η εκκένωση των διπλωματών συνήθως γίνεται πριν το ξέσπασμα μίας σύγκρουσης.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προσέχουμε τους Ρώσους διπλωμάτες και τους εργαζόμενους της πρεσβείας και τους προξένους. Για να προστατέψει τις ζωές και την ασφάλεια, η Ρωσική ηγεσία αποφάσισε να εκκενώσει το προσωπικό των Ρωσικών αποστολών στην Ουκρανία, κάτι το οποίο θα υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter