Απεργιακός ξεσηκωμός για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη – «Να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης»

Απεργιακός ξεσηκωμός για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη – «Να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης»
Από το μαζικό συλλαλητήριο για το έγκλημα των Τεμπών τον Μάρτιο του 2023 / Eurokinissi.

Παραλύει η χώρα την Τετάρτη για τη συμπλήρωση ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικάτων και σωματείων, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα, διαμαρτυρόμενοι και για τις απόπειρες συγκάλυψής του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η κοινωνία βοά για δικαιοσύνη, με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών να έχουν αναδείξει τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο.

«Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Έγκλημα χωρίς τιμωρία ένα χρόνο μετά – Τα βήματα της συγκάλυψης

Ποιοι συμμετέχουν

Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ

Ακινητοποιημένα θα είναι καθόλη την ημέρα Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, καθώς 7 σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα κινηθούν από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και του ΗΛΠΑΠ.

Ταξί

Χειρόφρενο τραβούν σήμερα (27/2) οι οδηγοί ταξί στην Αθήνα στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας, ενώ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση προς το υπουργείο Μεταφορών στις 10:30.

Στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης των οδηγών ταξί έχουν ληφθεί έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, στις οδούς Σπύρου Πάτση (όπου θα συγκεντρωθούν οι διαδηλωτές) και στη συνέχεια διαδοχικές ρυθμίσεις κυκλοφορίας στο δρομολόγιο μέσω της Λεωφόρου Αθηνών, Πλατεία Καραϊσκάκη, Μάρνη, Πατησίων, Λεωφόρου Αλεξάνδρας καθώς και στη Λεωφόρο Μεσογείων, μέχρι το Υπουργείο Μεταφορών.

Τρένα – Προαστιακός

Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί επίσης και στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Οι σιδηροδρομικοί απαιτούν «απόδοση ευθυνών στο σύστημα που διαχρονικά, στάθηκε απέναντι στο Σιδηρόδρομο και στους Σιδηροδρομικούς οι οποίοι με επαγγελματική ευσυνειδησία καθημερινά προσπαθούσαν και προσπαθούν να κρατήσουν «όρθιο» το Σιδηρόδρομο. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς χρόνια «φωνάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, γιατί έβλεπαν αυτά που έρχονταν! Απόδοση ευθυνών και πλήρη διαλεύκανση του τραγικού δυστυχήματος και απόδοση Δικαιοσύνης».

Όπως επισημαίνουν ζητούν:

‘Αμεσες προσλήψεις προσωπικού κάνοντας λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε νευραλγικές ειδικότητες, καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία επιβατικών και εμπορικών μεταφορών.

Ολοκλήρωση των έργων. Βελτίωση, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό όλου του σιδηροδρομικού δικτύου.

Επαναφορά ενός ενιαίου και σύγχρονου σιδηροδρόμου.

Τι ισχύει για τα σχολεία

Στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης θα συμμετάσχουν δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί όπως ανακοίνωσαν ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ.

Στην ουσία κάθε εκπαιδευτικός μεμονωμένα θα αποφασίσει αν θα απεργήσει ή όχι. Στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας οι μαθητές θα έχουν «κενό» την ώρα του μαθήματος, στην περίπτωση που ο καθηγητής απέχει από τα καθήκοντά του, ενώ στις μικρότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία και δημοτικά, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν τους γονείς για το τι θα πράξουν, ώστε να κρατήσουν τους μαθητές στο σπίτι, σε περίπτωση συμμετοχής στην απεργία.

Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν τους γονείς για το τι θα πράξουν, ώστε να μην τα στείλουν στο σχολείο σε περίπτωση συμμετοχής του δασκάλου στην απεργία.

Εν κατακλείδι, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, αλλά η ομαλή λειτουργία τους θα κριθεί από τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Σε τετράωρη στάση εργασίας οι δημοσιογράφοι

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 προκήρυξε για τους δημοσιογράφους η ΠΟΕΣΥ για την Τετάρτη.

«Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και να μπει «τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια», τονίζει η ΠΟΕΣΥ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών «οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

24ώρη απεργία κήρυξαν 4 ναυτεργατικά σωματεία

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια. «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου, να μη λείψει κανείς από τον απεργιακό αγώνα στις 28 Φλεβάρη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ θα βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής από τις 5:30 το πρωί στις 28/2/24 για περιφρούρηση της απεργίας. Παράλληλα ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Αθήνα την Τετάρτη λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 και από ώρα 09:00 στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν συναθροίσεις – συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.

Για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους ανωτέρω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Διαβάστε επίσης

Απεργία: Παραλύει η χώρα την Τετάρτη έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη – Τι ισχύει για σχολεία, Μέσα Μεταφοράς

Πρόκληση: Ούτε έναν φοιτητικό σύλλογο δεν ήθελε να καλέσει στη Βουλή η ΝΔ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Κασσελάκης: Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να κέρδιζα τις εκλογές με 90% – Δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης

Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα η μαφία της ΑΑΔΕ μετά από μήνυση του Documento

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει την κύρωση των μνημονίων για τη Βόρεια Μακεδονία

Τηλέμαχος Χυτήρης: «Εγώ έκλεισα τα μάτια του Ανδρέα Παπανδρέου» – Η συγκινητική εξομολόγηση (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter